- Fructele glasate se pot prepara si acasa, foarte usor. Dupa ce le taiati in bucati potrivite si le fierbeti in sirop de zahar, cufundati-le, inca fierbinti, intr-un vas cu apa rece de la gheata. Ea va intari zaharul fierbinte, invelind fructele intr-o pelicula fina, glasata.
- Prajiturile cu fructe, fierbinti, se scot greu din forma, rupandu-se repede. Pentru a evita acest inconvenient, puneti tava fierbinte pe un strat de cuburi de gheata pisata sau inveliti prajitura cu o panza uda, tinuta in prealabil la frigider.
- Cuburile de gheata nu se mai lipesc intre ele in congelator si ies mai usor din fagase, daca le stropiti cu apa gazoasa.
- Mancarurile se degreseaza usor, daca in prealabil sunt tinute la frigider. Stratul de grasime se incheaga si se desprinde usor.
- Rujincinile (strugureii rosii) se desprind usor de pe tija, daca le puneti sub jet de apa, trecand cu dintii unei furculite de-a lungul ciorchinelui.
- Fasolea si mazarea uscata se protejeaza de insecte, pastrandu-le in borcane de sticla, cu 2-3 catei de usturoi.
- Laptele fiert nu face spuma deasupra daca, imediat dupa ce e luat de pe foc, se acopera cu o hartie de pergament, care trebuie sa vina in contact cu lichidul. La fel se procedeaza si cu sosurile pe baza de lapte (bechamel), pentru a evita formarea crustei la suprafata.
- Maioneza nu da gres niciodata, daca toate ingredientele au aceeasi temperatura: a camerei in care se afla. Daca folositi oua pastrate la frigider, scoateti-le cel putin cu o ora inainte afara, ca sa nu fie mai reci decat untdelemnul.
- Maioneza taiata se repara cu otet fierbinte. Puneti cateva linguri sa se infierbante intr-o craticioara, apoi turnati o parte din sos in lichidul incins. Amestecati bine si adaugati, treptat, si restul de maioneza, fara a inceta sa amestecati.