Traseele sanatatiiTechirghiolAsa a-nceput legenda
Candva, demult, foarte demult, un golf adanc in Marea Neagra a fost blocat de nisipuri. Rabdatoare, apa a carat tone dupa tone de nisip, izoland complet acel ochi de mare si formand un lac extrem de sarat, in care puteau supravietui numai o specie de alge si un crustaceu. Cu timpul, din cele doua forme de viata s-a nascut un mal negru, cu proprietati tamaduitoare exceptionale.
De-a lungul mileniilor, felurite popoare s-au aciuat pe malul acelui lac cu aspect neobisnuit - cand albastru ca cerul, cand de un cenusiu vargat (tekir inseamna vargat in tatara), fiind apoi spulberate de vitregia timpurilor. Au ramas doar vestigiile arheologice si oglinda lacului, mereu schimbatoare, ascunzand comoara de sanatate din apele lui.
O legenda tatara circula si acum in zona: se spune ca un batran olog si orb a ajuns odata cu magarul sau, din greseala, in malul acestui lac. S-a chinuit batranul ore in sir sa iasa din noroiul mirositor, dar bidiviul incapatanat nici ca voia sa se miste, malul acela exercitand o tainica atractie asupra sa. Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte. Cat despre inteleptul sau bidiviu - plagile urate de pe spate i se vindecasera, iar corpul sau parca traia o noua tinerete. Aflandu-se despre aceasta vindecare, puhoi de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scaldandu-se si ungandu-se cu namol pentru a-si gasi tamaduire. Si cate minuni nu se petrec acolo - ologii incep din nou sa mearga, oasele intepenite isi redobandesc tineretea, femeile isi recapata fertilitatea, iar bolnavii de piept isi gasesc tamaduirea.
O statiune in paragina?
De ani de zile, stiam ca celebrul lac Techirghiol este in parasire, deoarece si-a pierdut virtutile tamaduitoare. Apele sale au fost desalinizate de catre infiltratiile din irigatii, furtunile au inundat baile reci din Eforie, ba se zvonea ca si apele reziduale au ajuns in undele lacului si au poluat iremediabil acest loc. Cat despre celebra baza de tratament - paragina!, ca tot turismul romanesc. Anul acesta, am avut insa curiozitatea sa verific acest zvon, iar ceea ce am vazut m-a surprins extrem de placut. Baza de tratament si hotelul erau de o curatenie impecabila, cum de mult nu am mai vazut in statiunile de tratament de la noi din tara, iar culoarele bazei erau intesate de pacienti care mergeau de la o sala de tratament la alta. Intreg complexul medical de la Techirghiol pulsa de viata. Inca o data, am putut verifica puterea zvonului intretinut mediatic. In cei 12 ani scursi de la schimbarea politica din decembrie, nici o criza de proportii nu a fost semnalata in aceste locuri, unde activitatea medicala se deruleaza sub cele mai bune auspicii. Cat despre salinitatea lacului, ea se apropie gradat de cotele de acum o suta de ani, ca rezultat al lucrarilor de indiguire, precum si ca urmare a evaporarii apei din lac, sub soarele torid al ultimelor veri. Fireste, zvonurile au circulat - multi oameni au sunat dupa cate o emisiune televizata la baza de tratament ca sa intrebe daca mai exista, fiind asigurati de personalul de aici ca totul este ca inainte. Lucru relativ exact, pentru ca baza de tratament de la Techirghiol incepe sa semene ca dotari tot mai mult cu cele din Occident. Aici, vreme de 11 luni pe an (mai putin luna ianuarie, cand se fac lucrari de reparatie si modernizare), sunt primiti in jur de 800 de pacienti pe serie (capacitatea bazei este de aproximativ 1000 de locuri), pacienti cu care se obtin rezultate adesea miraculoase, asa cum o atesta fisele de urmarire din vasta registratura a institutiei. Intrucat acest asezamant de sanatate este unic la noi in tara ca marime, numar de proceduri aplicate si rezultate obtinute, in cele ce urmeaza va vom face cunoscute cateva lucruri despre el.
Comorile de la Techirghiol
Namolul - este un adevarat elixir de sanatate, fiind principalul agent terapeutic al bazei de tratament. Sub influenta sa binefacatoare, articulatiile se dezumfla si isi recapata elasticitatea, bolile de piele se retrag ca prin farmec, capacitatea naturala de aparare a diferitelor segmente ale organismului este stimulata, anumite tesuturi se refac, iar functiile naturale ale organismului sunt restabilite. Principala "tinta" a bailor de namol sunt, fara indoiala, artritele de tot felul, cu diverse localizari - relatarile despre oameni care ajung in caruciorul cu rotile la baza de tratament si pleaca pe picioarele lor nu sunt simple povesti, ci fapte reale, la care personalul bazei asista de nenumarate ori. Dar, in afara de reumatism, namolul de Techirghiol mai este eficient si in bolile de piele, ginecologice, reno-urinare, musculare, in retardurile motorii la copii, iar cercetarile pun in evidenta noi si noi virtuti ale sale.
Apa De Techirghiol - este o apa extrem de sarata (in prezent, contine in jur de 60 de grame de sare la litru), in care corpul uman pluteste fara efort. Dupa namol, ea este a doua bogatie naturala a locului: datorita salinitatii sale, este un antiseptic redutabil, dar si un agent de recuperare functionala a membrelor. La Techirghiol, se fac doua tipuri de bai: reci - pe malul lacului, in aer liber, si fierbinti - in piscina acoperita a sanatoriului. In apa, pacientii sunt asistati de specialisti in cultura fizica medicala, care ii indruma in tratament. Apa lacului este folosita si pentru inhalatii cu aerosoli, pentru irigatii si bai partiale.
Personalul Bazei De Tratament - este unul din cele mai bine pregatite de la noi din tara, pe litoralul romanesc luand fiinta o adevarata scoala de balneologie, necunoscuta deocamdata in Occident, dar extrem de valoroasa. In cadrul sanatoriului, asistenta medicala este acordata 24 de ore din 24, existand 15 medici specializati in balneologie si alte discipline complementare, care supravegheaza indeaproape pacientii aflati aici la tratament. Directorul bazei de tratament, medicul Vlad Petru Moraru, este un redutabil specialist in acupunctura, care s-a inconjurat de adevarati profesionisti, facand posibila aplicarea in aceasta institutie a peste 30 de proceduri, in marea lor majoritate naturiste. In afara de baile de namol si in apele ghiolului, se mai fac masaj de toate tipurile, cultura fizica medicala, magnetoterapie, acupunctura, bai de lumina, aplicatii cu laser si raze ultraviolete, aerosoli, hidroterapie traditionala, bai de plante etc. Este demn de luat in considerare faptul ca celebra firma "Plantavorel" din Piatra-Neamt si-a testat aici in ultimii ani produsele sale din plante pentru bai. La Techirghiol, au fost aplicate pentru prima data baile cu trei produse pe baza de plante: Aqua-algin (pentru calmarea durerilor in afectiunile reumatice si inflamatorii), Aqua-sedin (pentru tratarea bolilor nervoase si cardiace), Aqua-venol (pentru stimularea circulatiei periferice, imbunatatirea circulatiei venoase). Pacientii cu care am discutat in baza de tratament erau mai mult decat incantati de tratamentul cu aceste trei produse romanesti, care s-au dovedit extrem de eficiente. De asemenea, personalul medical de la bazele de tratament de la Techirghiol, Eforie si Mangalia a facut numeroase comunicari internationale pe teme de balneologie, care au fost extrem de bine primite la congresele internationale de profil.
De altfel, pentru cel care are rabdare sa observe acest lac si imprejurimile sale si sa treaca dincolo de monotonia aparenta a peisajului de campie, acest loc capata un farmec aparte. Pe la Techirghiol, s-au perindat nume celebre ale medicinii, stiintei si artei romanesti, dintre care cel al omului de stiinta si pictorului Tuculescu este cel mai reprezentativ. Dr. Tuculescu si-a petrecut decenii bune din viata in preajma Techirghiolului, studiindu-i calitatile terapeutice (in timpul vietii, a fost cunoscut mai mult in calitate de om de stiinta si mai putin ca pictor) si facand tablouri pe care le daruia cunoscutilor, care le primeau mai mult din respect pentru doctor, fara a banui ce valoare artistica aveau, de fapt, acestea. Se pare ca lacul Techirghiol a fost o sursa de inspiratie extraordinara, exercitand asupra pictorului o fascinatie neobisnuita, care-l facea sa-si sacrifice si ultimii bani, numai pentru a lua trenul ca sa mai vada o data si sa cerceteze acest lac cu totul neobisnuit. Pentru a va convinge insa de farmecul acestui colt de pamant dobrogean, cel mai bine este sa va lasati o zi-doua, pentru a colinda pe indelete tarmul lacului si al marii, pentru a inspira aerul marin al diminetii si pentru a va bucura de lumina tainica a apusului, revarsata peste undele domoale ale Techirghiolului.
Afectiuni care se trateaza la Techirghiol
Cele mai bune rezultate se obtin in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, aici existand si o sectie speciala pentru recuperare functionala. Sunt vindecate prin terapii combinate: artrita, poliartrita reumatoida, spondiloza cervicala, tulburarile functionale posttraumatice, sechelele postoperatorii, paraliziile usoare.
O a doua specializare a sanatoriului este in afectiuni ginecologice, aici fiind vindecate mai ales bolile cronice: anexita, metroanexita, cervicita, sterilitatea secundara (dupa anexita, tuberculoza ovariana), complicatiile reno-urinare etc.
Sanatoriul are si o sectie speciala pentru copii cu intarziere de dezvoltare, in special pentru cei cu retard psihomotor, pentru care exista un pavilion separat, cu cabinete de tratamente unde sunt ajutati de specialisti.
O alta categorie de pacienti care pot beneficia din plin de terapia de la Techirghiol sunt cei cu afectiuni respiratorii cronice, instalatiile cu aerosoli de aici fiind foarte eficiente atat in tratarea afectiunilor cailor respiratorii superioare (rinite, sinuzite), dar si a bolilor pulmonare (pneumonii trenante, astm, bronsita cronica, bronsita astmatiforma etc.). In cazul bolilor circulatorii cronice, hidroterapia, aplicata intensiv aici, poate face adevarate minuni, in cazul insuficientei circulatorii periferice si al deficientelor de circulatie venoasa fiind obtinute rezultate notabile.
In plus, datorita unui sprijin financiar consistent, primit mai ales din Olanda, aceasta institutie beneficiaza de aparate de diagnostic din cele mai moderne, aici putand fi, de exemplu, diagnosticata osteoporoza, care se trateaza foarte bine, cu procedurile din baza de tratament. Se are in vedere dotarea pana in vara anului viitor si cu alte aparate moderne de diagnostic, asa incat acest centru de sanatate sa poata acoperi toate necesitatile pacientilor.
Costurile unei cure balneare
Techirghiolul a fost si ramane o statiune deschisa tuturor, fiind accesibila si persoanelor cu venituri modeste. Pentru pensionari, exista facilitati cu totul exceptionale, cea mai mare parte din costul tratamentului si cazarii fiind suportata de catre Casa Pensiilor. De asemenea, biletele de tratament pot fi obtinute si prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, care aduce reduceri substantiale. In cazul in care se vine cu un bilet asigurat prin Casa Pensiilor sau prin Ministerul Muncii, costul unei zile de tratament este sub 100.000 lei pe zi, in cazul pensionarilor, ei trebuind sa dea pentru 18 zile de tratament, cazare si masa 70% din pensie, restul fiind asigurat de Casa Pensiilor.
Pentru cei care vin la tratament si vor sa locuiasca in cadrul Complexului Techirghiol, se asigura cazare la hotel de doua stele, masa si tratament zilnic, pentru 400.000 lei pe zi. Pentru cei care se cazeaza pe cont propriu, ori la una din pensiunile din Techirghiol, tratamentul in cadrul sanatoriului costa pentru 10 zile 500.000 lei, iar pentru 18 zile - 750.000 lei.Ilie Tudor
Pentru a afla date suplimentare despre Baza de Tratament de la Techirghiol, puteti suna la tel. 041/73.54.53 sau sa scrieti pe adresa: str. Victor Climescu nr. 33, Sanatoriul Techirghiol, jud. Constanta, cod 8713