O gafa monumentala sau incercare
de compromitere a premierului Adrian Nastase?Wolfgang WittstockPresedintele Forumului Democrat
al Germanilor din Romania
"Guvernul Romaniei a incalcat spiritul si litera Tratatului
dintre Romania si Germania, privind cooperarea prieteneasca
si parteneriatul in Europa"
In vreme ce premierul roman Adrian Nastase bate drumurile Germaniei, incercand sa obtina sprijin pentru intrarea noastra in Nato si in Comunitatea Europeana, o Ordonanta neghioaba si ticaloasa le fura sasilor si svabilor din Romania dreptul asupra pamantului. Oare afacerile lui Trita Fanita sunt mai presus de interesele noastre europene?
In istoria lor multiseculara pe pamanturile Transilvaniei si Banatului, germanii s-au remarcat, dupa cum bine se stie, printr-un spirit de absoluta loialitate fata de romani, ei fiind, la un moment dat, adevarati "cauzasi" ai ideii nationale si cei dintai minoritari care au salutat Marea Unire de la 1918. Din pacate, istoria (si uneori si ignoranta) i-a asezat pe romani in pozitia ingrata de a lovi, mai ales in anii de dupa razboi, in cei mai morali dintre compatriotii lor, guverne de extractie cominternista confiscandu-le proprietatile si deportandu-i in Siberia sau in Baragan. Si mai tarziu, cand comunistii autohtoni au preluat fraiele puterii, politica fata de germani a ramas relativ aceeasi: au fost incurajati sa emigreze in masa, fiind vanduti cu modica suma de 8000 de marci pe persoana (suma totala a depasit 1,5 miliarde de marci si nimeni "nu stie" unde s-au dus acesti bani!). Dupa 1990, nici unul dintre politicienii de la Bucuresti nu s-a gandit serios la schimbarea radicala a atitudinii Statului fata de minoritarii germani si fata de tara lor de obarsie. Nimeni nu a elaborat o politica de viitor, profitabila pentru romani, fata de marea putere germana, o adevarata "Locomotiva a Europei". De aceea, cand am aflat de la televizor, saptamanile trecute, despre vizita premierului Adrian Nastase la Berlin, ne-am gandit ca, in sfarsit, cineva a inceput sa joace cartea castigatoare germana, readucand Romania in matca benefica a unui parteneriat ignorat dintr-o deplina prostie. "Fratii" nostri bulgari n-au luat aceasta plasa politica, orientandu-se de la inceput spre Germania. Cifra de 1 miliard de marci, contracte de afaceri semnate pe loc, ca prin minune, au luat ochii publicului si chiar ai ziaristilor. Primul-ministru s-a intors acasa pe "cai inaripati", dand o lovitura de imagine semnificativa. Nimeni din presa si nici unul dintre oficialii germani incantati de prestatia "europeanului" Nastase n-a stiut ca, exact in momentul strangerilor de maini, acasa, in Romania, se semna o Ordonanta aiuritoare, indreptata chiar impotriva germanilor! D-l deputat Wolfgang Wittstock, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, ne-a acordat in exclusivitate un interviu, pentru a ne lamuri in chestiunea acestei ignobile gafe a politicii Psd-iste din Romania.
"A fost anulata orice sansa
ca terenurile agricole expropriate in 1945
de catre comunisti sa fie retrocedate"
- D-le deputat, am luat cunostinta cu jena si cu rusine de Ordonanta care le fura etnicilor germani dreptul asupra pamantului. Va rugam sa prezentati cititorilor nostri plangerea Forumului pe care-l conduceti. Care sunt faptele?
- In culisele puterii politice se spune ca exista cercuri interesate de compromiterea premierului. Sa fie adevarat sau suntem din nou confruntati cu politica pesedista "la doua capete"?
- Nu cunosc aceste dedesubturi si nici nu cred ca au vreo relevanta. Pe Ordonanta de Urgenta 102 este depusa semnatura d-lui Nastase. Nu cred ca domnia sa este omul care nu citeste ce semneaza si, oricum, poarta intreaga responsabilitate.
"Ceea ce n-a putut sa treaca prin
Parlament d-l Trita Fanita a trecut
acum prin aceasta Ordonanta"
- Care sunt consecintele acestei Ordonante?
- Forumul Democrat al Germanilor din Romania considera ca, prin aceasta Ordonanta, Guvernul Romaniei a incalcat spiritul si litera Tratatului dintre Romania si Germania privind cooperarea si parteneriatul in Europa, semnat in 1992 si ratificat de ambele parti. In articolul 16, aliniatul 2 al acestui Tratat, partile contractante s-au angajat ca "vor conveni programe de masuri concrete pentru a asigura mentinerea minoritatii germane si pentru a o sprijini in reorganizarea vietii ei sociale, culturale si economice". Cum vrea sa sprijine Guvernul Romaniei reorganizarea vietii economice a minoritatii germane daca-i contesta dreptul refacerii bazei economice, a proprietatii private, intr-una din ramurile de baza ale economiei, agricultura?
- Din cate etnii exista in Romania, singura exclusa de la dreptul de restituire a pamantului este etnia germana. Un lucru de neinteles. 85.000 de sasi si de svabi sunt pedepsiti a doua oara, in acelasi stil comunist ca in 1945. Aveti vreo explicatie, d-le Wittstock?
- Exista numeroase neconcordante economice si juridice. Spre exemplu, am primit o jalba dintr-un sat de langa Laslea (Sibiu), in care 100 de tarani sasi se plang ca nu li s-au retrocedat cele 400 de hectare revendicate inca de anul trecut, cand a intrat "Legea Lupu" in aplicare. Ei spun ca I.A.S.-ul de acolo a facut tot ce s-a putut sa nu le dea pamantul, asteptandu-se preconizata victorie in alegeri a Pdsr. Intr-adevar, in acest an, de cand cu milionul si hectarul, directorii de acolo au insamantat exact suprafata sasilor (restul fiind lasat parloaga de cativa ani - este vorba de alte sute de hectare). Cu banii de la Buget, din buzunarele mele si ale dumitale, persoane interesate au blocat inca o data retrocedarea, in asteptarea, de data asta, a Ordonantei cu pricina.
In primul rand, marea greseala a fost ca s-a dat si Ias-urilor falimentare acel milion la hectar. Apoi, este vorba, intr-adevar, de interesele unor personaje sus-puse. Spre exemplu, ceea ce n-a putut sa treaca prin Parlament, la votarea Legii 1/2000, d-l Trita Fanita a trecut acum prin aceasta Ordonanta. Domnia sa urmareste de multa vreme sa-si indeplineasca acest proiect, de care depinde supravietuirea firmelor sale de exportat cereale. De altfel, chiar formularea "dispozitiei" care interzice retrocedarea pamantului nationalizat in "45 este aceeasi ca in 1999 si 2000, cand d-l Fanita facea presiuni pentru a fi adoptata. A reusit, se pare, cu sprijinul noului sau partid.
Pe de alta parte, sub aspect juridic, este o neconcordanta flagranta intre aceasta Ordonanta si Legea 112 din 1995, respectiv Legea 10 din 2001, cu imobilele nationalizate. Acolo se spune ca vor fi retrocedate proprietatile imobiliare nationalizate dupa 6 martie 1945, cand s-a instaurat regimul pro-comunist al lui Petru Groza. Oare terenurile agricole nu sunt tot "proprietati"? Nu au fost ele confiscate dupa data amintita? Atunci, de ce nu exista o rigoare juridica intr-o chestiune atat de evidenta? De ce folosim un dublu standard in vazul si in dispretul lumii, doar pentru a satisface o clientela politica? Suntem la 12 ani dupa doborarea celui mai aberant regim din Estul Europei si nu ne-am regasit inca ritmul normal al vietii, nu ne-am asezat valorile in ordinea fireasca. Iata, avem o mostra clara de ceea ce inseamna ambiguitatea unor termeni din Constitutie. Acolo se spune ca proprietatea este "ocrotita", nu garantata. Vedeti cat de ocrotita este? Vedeti cum factori pasageri de influenta pot schimba chiar continutul unor legi votate in Parlamentul trecut si considerate valabile pentru totdeauna?
"Nu sunt prea optimist in privinta
ritmului de integrare a Romaniei
in structurile europene"
- Astfel de gafe nu fac decat sa arunce noi umbre asupra capacitatii tarii noastre de a se integra rapid in structurile euroatlantice. Istoria de sapte luni a noii Puteri consemneaza nenumarate astfel de situatii. Cum credeti ca vor reactiona oficialitatile germane fata de vodevilul politic din Palatul Victoria?
- Asa cum am spus mai inainte, parteneriatul romano-german este, pur si simplu, sabotat cand te astepti mai putin. Romania ar trebui sa inteleaga ca nu mai suntem in anii "90-"96, cand Occidentul ajunsese sa ignore "salturile mortale" de la Bucuresti. Azi, e mult mai in fata, mai la vedere, duce negocieri cu Ue, detine presedintia Osce, presedintia Adunarii Parlamentare a Osce, este printre posibilii membri Nato incepand cu anul viitor. In aceste conditii, nu poti baga capul in nisip, ca strutul, actionand pe dedesubt, intr-o dedublare tipic bizantina. De aceea, nu sunt prea optimist in privinta ritmului de integrare a Romaniei in structurile europene. Ma tem ca mai avem ceva de asteptat, ca va trebui sa avem multa rabdare. In acelasi timp, n-avem voie sa pierdem tinta din ochi. In masura posibilitatilor, dar si a vointei politice, daca exista, va trebui sa facem tot ce ne sta in putinta pentru atingerea acestei tinte. Pornind de la aceste consideratii elementare, Forumul Democrat al Germanilor din Romania invita Guvernul Romaniei sa-si revizuiasca pozitia in privinta terenurilor vizate de legea din 1945, luand masurile ce se impun pentru ca cetatenii romani de nationalitate germana sa nu mai fie discriminati, asa cum s-a intamplat in urma cu 66 de ani. Acea data de 23 martie inca ne doare si este de neinteles comportamentul Executivului. De altfel, am propus ca aceasta zi sa devina de anul viitor Zi de Doliu National al minoritatii germane din Romania. In acest context, este evident ca Ordonanta Guvernului a devenit o problema de identitate a germanilor din Romania si nu o vom abandona. O s-o punem in discutii publice, in presa interna si straina, pana se va rezolva.
Ion Longin Popescu