Bucatarie rapida
Salata de macaroane cu spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g macaroane scurte, sare, 500 g rosii, 200 g spanac, 200 g branza telemea, 1/2 legatura busuioc verde, 100 g masline verzi, zeama de la o lamaie, piper, 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 5 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se fierb pastele "al dente" in apa cu sare. Rosiile se spala si se taie in patru; spanacul se spala si se lasa sa se scurga; telemeaua se taie cubulete; busuiocul se alege si se toaca marunt, iar maslinele se pun intr-o strecuratoare sa se scurga. Se prepara o marinata, amestecand zeama de lamaie cu sare, piper, busuioc, zeama de zarzavat si ulei, si se toarna peste macaroanele scurse si puse intr-un castron. Se incorporeaza rosiile, spanacul, maslinele si branza, se lasa sa se patrunda circa 10 minute si se mai gusta o data de sare si piper.
Filé de peste (alb) cu rosii la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 lamaie, 600 g filé de peste (salau, merluciu), sare, piper, 600 g rosii, 1 lingura ierburi aromate (cimbru, rozmarin), 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 200ºC. Se spala lamaia si se taie felii. Pestele, spalat si zvantat, se presara cu sare si piper. Intr-o forma unsa se aseaza mai intai feliile de lamaie, peste ele pestele, apoi rosiile taiate rondele. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu ierburile aromate, se stropeste cu ulei si se baga la cuptor. Se lasa 20 de minute. Cand se scoate din cuptor, se mai pot presara - dupa gust - verdeturi proaspete. Pestele astfel preparat se serveste cu franzela sau cartofi prajiti.
Piept de pui cu smantana
si vin dulce
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 piepti de pui nedezosati (circa 400 g), sare, piper, 200 g ceapa, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 400 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 100 ml vin dulce, 2 linguri smantana, 1 legatura patrunjel verde.
Pilaf de miel (sau vitel) cu caise
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g carne de miel (sau vitel), 2 linguri ulei, sare, piper, scortisoara, chimen, 1/4 l zeama de zarzavat (Knorr+apa), 300 g orez, 250 g caise proaspete (sau din conserva), 1/2 legatura menta, 1 iaurt (150 g).
Mod de preparare: Se spala carnea, se zvanta, se taie bucati potrivite si se prajeste putin intr-o lingura de ulei incins. Se condimenteaza cu sare, piper, scortisoara si chimen (pisate). Se toarna peste ea zeama concentrata de zarzavat si se lasa sa fiarba incet, circa o jumatate de ora. Dupa primele 10 minute, se adauga morcovii curatati si taiati marunt si se lasa si ei sa fiarba. Se fierbe orezul si se acopera vasul cu un stergar, pentru ca boabele sa se umfle. Se fierb caisele (fara samburi) pana ce se-nmoaie (daca sunt din conserva, se scurg pur si simplu), se lasa sa se raceasca si se taie spalturi. Intr-o cratita, se-ncinge uleiul ramas, se prajeste orezul fiert circa 5 minute, se adauga bucatile de carne, morcovii si caisele si se gusta de sare si piper. Menta proaspata si zvantata se toaca marunt, se amesteca cu iaurtul si se serveste impreuna cu pilaful.
Dulciuri De VaraPiersici prajite
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 piersici taiate in doua si fara samburi, 40 g unt, o bucatica baton de vanilie sau scortisoara, 50 g zahar praf, inghetata de vanilie (din comert).
Mod de preparare: - Puneti untul sa se incinga intr-o cratita emailata, impreuna cu batonul de vanilie sau scortisoara. Puneti jumatatile de piersica sa se prajeasca, vreme de 10 minute, stropindu-le mereu cu sucul pe care il lasa. Presarati deasupra zaharul si lasati sa se caramelizeze 5 minute. Lasati fructele sa se raceasca si serviti-le alaturi de inghetata de vanilie.
Inghetata de zmeura
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g zmeura, 100 g zahar tos, sucul unei lamai, 400 g frisca.
Mod de preparare: Spalati zmeura, lasati-o sa se scurga, apoi mixati-o. Puneti-o intr-un castron si amestecati-o cu 100 g zahar, sucul lamaii si frisca, ce trebuie incorporata progresiv. Varsati compozitia intr-o serbetiera (un vas de sticla Jena mai plat) si bagati-o la congelator doua ore, amestecand din cand in cand.