"Calendar gospodaresc"
Pana la varsta de 83 de ani (pe care-i am acum), am avut suficient timp sa acumulez o serie de cunostinte in materie de gospodarie. Trebuie sa marturisesc ca, la un moment dat, am simtit nevoia sa-mi intocmesc un "calendar gospodaresc" pentru a nu rata unele perioade in care trebuie conservate anumite flori, fructe, zarzavaturi etc.
Poate fiecare gospodina isi are propriul calendar, dar cele mai tinere, daca n-au alaturi o mama sau o bunica, nu au de unde sti cand anume trebuie facute anumite conserve.
In acest context, imi permit sa impartasesc cate ceva din calendarul meu foarte util.
Dulceturi- Dulceata de trandafiri se prepara in perioada 20 mai - 20 iunie
- Dulceata de capsune: 1Ê- 20 iunie
- La fel, cea de zmeura
- Dulceata de cirese albe: 20 - 30 iunie
- Dulceata de visine: 10 iunie - 10 iulie
- Dulceata de caise: 15 - 30 iunie
- Dulceata de cirese amare: 10 - 30 iulie
- Dulceata de nuci verzi: 1 - 20 mai
- Dulceata de mure: 10 sept. - 10 oct.
- Dulceata de prune: 1 sept. - 1 oct.
- Dulceata de gutui: 10 oct. - 15(30) noiembrie.
- Pelteaua, in aceeasi perioada.
Gemuri asortate (prune, mere, gutui): toata luna octombrie.
Conserve diferite:- Suc de rosii: 15 aug. - 15. sept.
- Bulion (rosii, capia, gogosari): 1 - 30 sept.
- Zacusca: 1 - 30 sept.
- Castraveciori in otet: 1 - 20 sept.
- Gogosari: 20 sept. - 20 oct.
- Muraturi asortate: 15 - 30 sept.
- Varza la murat: 25 oct. - 30 nov.
- Zarzavat pentru ciorbe: 1 - 30 sept.
- Vinete la congelator: 1 - 15 sept.
Stiu ca datele pot diferi de la o regiune a tarii la alta, pentru ca nu se coc toate fructele si legumele in acelasi timp; insa, cu mici variatii, calendarul poate fi valabil. Spor la treaba tuturor gospodinelor si, pentru eventuale lamuriri, pot fi contactata la tel. 039/67.03.76.Liana Nedelcu-Stan - Hipodrom, bl. H3, sc. 2, ap. 27, Braila, cod 6100