O mana lunga si grea
Politia romana este, in continuare, locul unde nu se intampla nimic. Dosarul crimelor nerezolvate creste. Lipsa de bani sau de curaj, pilele si prostia isi dau mana pentru a ingrosa numarul delictelor cu autori necunoscuti. Politia ancheteaza peste 170 de mii de fapte penale cu autori anonimi. Politistii incearca sa gaseasca, de bine de rau, explicatii pentru 276 de crime, 65 tentative de omor, 72 de lovituri cauzatoare de moarte, 156 de vatamari corporale grave, 253 de violuri, peste cinci mii de talharii si mai bine de 127 de mii de furturi. Peste 270 de criminali sunt in libertate si se plimba nestanjeniti pe strada. Uneori, dureaza ani pana sunt prinsi. Din greseala sau in timpul altui delict. Li se alatura zeci de mii de hoti, talhari si violatori.
Dar cele peste 270 de crime sunt un fleac fata de mormanul de dosare legate de evenimentele din timpul mineriadelor sau din decembrie 1989. Cercetarile s-au impotmolit undeva, la inceput. Poate si pentru ca unii dintre actorii de ieri sunt scenaristii de astazi sau invers. Si atunci, la ce bun sa reformezi Politia?
Dupa cum se stie, chiar daca organizatiile non-guvernamentale si Amnesty International se dau de ceasul mortii sa-i invete pe politisti bunele maniere, chiar daca acestia au fost trimisi la pension sa invete limbi straine si sa se miste gratios prin intersectii, in pieptul de arama al politistilor se afla, in continuare, o inima mare care bate, bate si iar bate. O ancheta eficienta nu este decat cea in urma careia chiar si cei mai retinuti si timizi presupusi infractori spun tot si chiar mai mult decat atat.
Li s-a intamplat si celor trei bucuresteni care au fost opriti, acum doua saptamani, de politia rutiera ialomiteana. Soacra unuia dintre ei era din Slobozia si pusese de o petrecere care sa marcheze aniversarea ginerelui. Dar au ajuns de la bal la spital. Pe drumul care-i ducea spre chef, au fost opriti de doua patrule. A doua le-a purtat ghinion. Dupa ce au controlat actele si le-au masurat alcoolemia, cei trei au fost dusi pe sus la o sectie de politie din Slobozia. Ei au fost anchetati la sange, pentru a spune de unde au roata de rezerva a masinii. Si cand spunem ca au fost anchetati la sange, nu ne folosim de o figura de stil. Cei trei au iesit marcati de ancheta din sectia de politie. Atat de marcati, ca au fost necesare cateva zile de ingrijiri medicale. Instrumentele de ancheta au fost bine stiuta lampa in ochi, o coada de sapa si bastonul de politist. Printre altele, ei ar fi trebuit sa recunoasca mai multe masini si piese auto furate. Cei trei au iesit pe branci din arest, abia dupa ce sora unuia dintre ei a venit la politie si a scos din buzunar bani pentru o amenda fictiva. Pe langa acestia, a trebuit sa lase si 250 de mii de lei pentru ca, dupa cum li s-a spus, trebuie zugravit biroul. Cei trei s-au oprit la Spitalul ÒPantelimonÓ, unde li s-au pansat ranile, si apoi la Politia Capitalei, unde li s-au dat asigurari ca incidentul va fi cercetat. Au trecut doua saptamani de la incident. Degeaba!
Si pe Ilie Cristescu l-a interogat politia. Tot degeaba. El era invinuit ca ar fi comandat asasinarea unui om de afaceri din Deva. Pentru ca nu a dat raspunsurile asteptate de politisti, Ilie Cristescu a ajuns in spital cu hemiplegie dreapta si vanatai pe toata spinarea. La radiografia pe care i-au facut-o medicii din Resita, s-a vazut mai clar cat de adanc au vrut sa-i intipareasca in minte politistii intrebarile de la ancheta. Omul avea contuzii cranio-cerebrale, fractura de mandibula si paralizase pe partea dreapta.
Asa ca pazea, mana legii e lunga! Si grea. Mai bine recunoasteti de la bun inceput tot ce vi se cere, semnati tot ce vi se pune in fata si asteptati, eventual, vreo amnistie. Poate ca, pe langa Miron Cozma, va puteti strecura si dvs. spre casa.N.C. Munteanu