Feluri cu dovlecei
Nascuti pe Malul Mediteranei, dovleceii au cucerit mapamondul, cu gustul lor delicat. Racoritori si foarte digesti, ei se prepara in numeroase varietati culinare. Astazi, va oferim retete din patria lor de obarsie: sudul Frantei, al Spaniei si al Italiei
Salata sefului, cu dovlecei crocanti
(Italia)
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 dovlecei mici, 4 piepti de pui, 2 felii de sunca, 150 g parmezan sau cascaval ras, 1 legatura de marar, 5 linguri de ulei de masline, 2 lamai, piper, sare.
Mod de preparare: Fierbeti pieptii de pui in putina apa, vreme de zece minute, adaugand si 2 linguri de untdelemn. Scoateti-i afara, sarati-i si piperati-i, taiati-i in feliute subtiri. Taiati si sunca fasii. Stoarceti intr-o cescuta lamaia. Curatati dovleceii de coaja, clatiti-i, apoi dati-i pe razatoare. Amestecati intr-o salatiera dovleceii rasi cu sare, piper, sucul de lamaie si untdelemnul ramas. Spalati mararul si tocati-l marunt. Taiati jumatate din cascaval in cubulete, iar jumatate dati-l pe razatoare. Amestecati dovleceii cu mararul tocat, fasiile de pui si de sunca, cuburile de cascaval, sarati si piperati dupa gust. Deasupra, puneti cascavalul ras. Salata devine si mai crocanta, daca presarati pe deasupra alune sarate, prajite si zdrobite in mojar.
Tortilla cu dovlecei
(Spania)Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g dovlecei, 12 oua, 2 cepe, 3 linguri de untdelemn de masline, 1 legatura de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati dovleceii de coaja si dati-i pe razatoare. Spalati patrunjelul si tocati-l marunt. Curatati ceapa si tocati-o mai mare. Puneti sa se incinga intr-o tigaie 3 linguri de untdelemn (pe foc mic) si puneti ceapa sa se caleasca. Adaugati dovleceii rasi, sarati, piperati si lasati mancarica sa fiarba incet, zece minute, amestecand mereu. Spargeti ouale intr-un castron, bateti-le bine adaugand si patrunjelul tocat, sarea, piperul. Varsati ouale batute in tigaie si lasati omleta sa se prinda, vreme de 4 minute. Egalizati suprafata cu ajutorul unei spatule, acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa se mai coaca tortilla vreme de 5 minute, intorcand-o si pe partea cealalta. Cand e gata, puneti tortilla pe o farfurie mai mare si taiati-o in bucati. Se serveste fierbinte, asociata cu un vin alb.
Tarta cu branza si dovlecei
(Franta)
Mod de preparare: Porniti cuptorul si scoateti-i tava. Curatati dovleceii si dati-i pe razatoarea mare. Puneti untdelemnul sa se infierbante intr-o tigaie, adaugati dovleceii si lasati-i sa se caleasca vreme de 5 minute. Derulati foile de placinta pe o hartie de pergament, intinsa pe tava cuptorului de la aragaz. Intepati-o cu furculita din loc in loc si ridicati marginile aluatului peste cele ale tavii, umezindu-le usor ca sa se lipeasca. Intindeti branza rasa si pasta de dovlecei peste aluat, sarati, piperati, stropiti cu untdelemn si bagati tava la cuptor pentru 25 de minute. Dupa 10 minute de coacere, coborati temperatura cuptorului la treapta trei. Serviti tarta fierbinte sau calduta, presarata deasupra cu cimbru tocat. Pentru o savoare in plus, pudrati tarta cu parmezan ras. Se potriveste bine cu un vin rosé.
Flanuri de dovlecei
(Italia)Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 dovlecei, 2 linguri de untdelemn de masline, 4 oua, 250 ml smantana, 1 lingura de piper verde, 50 g cascaval ras, cimbru, sare, piper negru, o bucatica de unt.
Mod de preparare: Curatati dovleceii de coaja si taiati-i in rondele. Incingeti 2 linguri de untdelemn intr-o tigaie si prajiti dovleceii la foc mic. Bateti ouale cu smantana, piperul verde, cascavalul ras, cimbrul tocat, sarea, piperul negru. Ungeti cu unt sase castronele (boluri) egale, tapetati-le cu feliile de dovlecei, iar in mijloc puneti preparatul din oua. Varati-le la cuptor, pe baie de aburi, vreme de 25 de minute. Serviti flanurile caldute, insotite de o salata de rosii, asezonate cu 2-3 picaturi de Tabasco (sos iute).
Dulciuri
Prajitura caramelizata cu piersici
Ingrediente (pentru 6 persoane) - 1 kg de piersici (nu prea coapte), 150 g faina, 60 g unt, 150 g zahar, 4 oua, 20 bucati de zahar.
Mod de preparare: Curatati piersicile de pielita, taiati-le in doua si scoateti-le samburii. Puneti sa se topeasca bucatile de zahar intr-o craticioara. Imediat ce se formeaza un zahar caramelizat de culoare aurie, varsati-l intr-o forma rotunda (care se desface), inclinand pe toate partile, pentru a o tapeta cu zaharul topit. Puneti piersicile in forma. Porniti cuptorul. Spargeti ouale, separand albusurile de galbenusuri. Amestecati galbenusurile cu 150 g zahar, faina si untul topit. Bateti separat albusurile spuma si incorporati-le in galbenusuri. Varsati aluatul in forma, peste piersici. Bagati la cuptor prajitura si lasati-o sa se coaca 45 de minute. Desfaceti forma, imediat dupa ce o scoateti din cuptor. Serviti prajitura calduta sau rece. (Insotita de un vin alb, muscat.)