Retete de varaPiept de vita cu morcovi noi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 kg piept de vita, 1 lingura zahar, 2 legaturi morcovi tineri, 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 4 cepe verzi, 30 g unt, 1 cub de supa de carne (de vaca) concentrata, 150 g smantana groasa, patrunjel verde, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se prepara zeama de carne, diluand cubul in 500 ml de apa clocotita. Se-ncing intr-o cratita uleiul si untul si se prajesc bucatile de carne la foc mic pana ce se rumenesc pe ambele parti. Se adauga ceapa curatata si taiata marunt, 200 ml de zeama de carne, sare si piper, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, circa o ora si jumatate. Se curata morcovii (se lasa putina verdeata la capete), se introduc (intregi) 5 minute intr-o oala cu apa (multa) sarata clocotita, se scurg, se pun in cratita cu carne, impreuna cu zaharul si se mai lasa sa fiarba inca 30 de minute. Cand mancarea este gata, se incorporeaza smantana si se presara patrunjelul verde tocat. Se gusta inca o data de sare si de piper si se serveste imediat.
Crema de mazare cu slanina prajita
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg mazare verde proaspata, 2 cepe albe, 2 cartofi, 20 g unt, 1 lingura zahar, 10 frunze de busuioc, 100 ml smantana, 8 felii subtiri de slanina (costita) afumata, 1 lingura ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Se alege mazarea, se curata cartofii si ceapa si se taie cubulete. Se-ncinge uleiul intr-o cratita si se lasa legumele sa se caleasca, amestecand intruna. Se adauga zaharul, busuiocul si 1 l de apa, se sareaza si se fierb foarte incet - cu capac - circa 15 minute. Cand sunt gata fierte, se rastoarna in robotul de bucatarie si se mixeaza, adaugand smantana. Se prajesc feliile de slanina intr-o tigaie unsa cu ulei, se intorc pe ambele parti si, cand s-au rumenit frumos si sunt crocante, se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se toarna mazarea in cupe sau boluri, se pun la mijloc feliile de slanina, se presara de jur-imprejur piperul macinat si se serveste imediat. Slanina afumata poate fi inlocuita cu costita, bacon sau jambon (taiate lamele subtiri si prajite).
Castraveti cu rulouri de scrumbie marinata
(mancare nordica)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 castraveti mici (intre 14-25 cm), 250 g rosii mici, 12 cartofi noi marunti, 8 rulouri de scrumbie marinata, 8 linguri maioneza cu lamaie, seminte de susan, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata cartofii noi si se fierb 10 minute in aburi. Se spala castravetii, se curata de coaja si se taie in patru pe lung. Rosiile se spala si se taie in doua sau in patru. Se aseaza in fiecare farfurie castravetii, rulourile de peste, cartofii si rosiile, se toarna peste ele cate 2 linguri de maioneza acrita cu lamaie, se sareaza, se pipereaza, se presara cu semintele de susan si se servesc imediat.
Mancarica de pui cu vinete
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,2 kg copane de pui, 3 vinete potrivite, 150 g stafide, 3 catei de usturoi, 1/2 legatura cu patrunjel, 1/2 legatura de coriandru, 250 ml untdelemn, 150 ml vin alb sec, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: - Spalati si stergeti vinetele cu un prosop de bucatarie. indepartati-le coditele, apoi taiati-le in felii de 2 cm grosime, si pe urma fiecare felie in cubulete. Caliti-le intr-o cratita, pe flacara mijlocie, in putin untdelemn bine incins. Adaugati cate putin ulei, pe masura ce este absorbit de vinete. Cand se inmoaie, scoateti-le cu o lingura de spumuit supa si asezati-le pe o hartie absorbanta. - Prajiti copanele de pui in putin untdelemn. Cand sunt rumenite, adaugati vinetele stoarse de ulei si stafidele. Sarati, piperati, turnati vinul alb. Acoperiti vasul si lasati sa mijoteasca 40 de minute. Cu cinci minute inainte ca mancarea sa fie gata, adaugati usturoiul, patrunjelul si coriandrul tocate marunt. Amestecati si serviti mancarica imediat.
DulciuriSarlota cu branza de vaci si capsuni
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g capsuni, 500 g branza de vaci (fara cocoloase), 150 g zahar pudra, 4 albusuri, 1 lingurita esenta de migdale, 3 foi de gelatina, 3 linguri zahar tos.
Mod de preparare: intr-un castron se amesteca branza de vaci cu 100 g zahar pudra si cu esenta de migdale. Foile de gelatina se pun la inmuiat intr-un bol cu apa rece, iar intr-o craticioara se pun la fiert 3 linguri de apa. Se presara gelatina inmuiata intre palme, ca sa se scurga, se lasa sa se topeasca in apa clocotita (craticioara se ia de pe foc), amestecand intruna, se toarna peste branza de vaci si se amesteca bine cu telul. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza si ele, usor, in compozitia de branza preparata anterior. Se tapeteaza 6 forme rotunde de budinca (cu peretii drepti) cu hartie de pergament, se toarna in ele branza si se tin la rece cel putin 4 ore. Se spala capsunile si se indeparteaza coditele. Sase dintre ele se lasa intregi, 200 g se mixeaza cu restul de zahar pudra, pana ce se obtine un sos, care se pastreaza la rece, iar celelalte se taie in patru. Se desprind sarlotele cu o lama subtire de cutit de marginile formelor, se rastoarna pe farfurii si se indeparteaza hartia. La mijloc, se aseaza cate o capsuna intreaga, iar pe margini - capsunile taiate sferturi, de jur-imprejurul lor. Se toarna sosul pastrat la frigider, se pudreaza cu zahar tos si se servesc imediat.