Liber la peste!File de cod cu ciuperci si mozzarella
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 dovlecel, 1 tulpina de telina, 1/4 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), sare, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 1 lingurita busuioc (uscat), 4 fileuri de cod (a 200 g fiecare), cateva picaturi de zeama de lamaie, 100 g ciuperci proaspete, 1 lingura mustar, 250 g mozzarella.
Mod de preparare: Se-ncinge uleiul intr-o tigaie mai mare si se caleste ceapa tocata marunt pana ce devine sticloasa. Se curata morcovii, dovlecelul si telina, se taie cubulete sau fasii, se pun in tigaie si se dunstuiesc cateva minute impreuna cu ceapa. Se toarna peste ele zeama de zarzavat (asa incat sa le acopere), se gusta de sare si de piper, se adauga nucsoara si busuiocul maruntit si se lasa sa fiarba incet 4-5 minute. Se taie pestele bucati, se stropeste cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza, impreuna cu ciupercile (curatate si taiate) si cu mustarul in legumele dunstuite. Se presara cu branza rasa si se baga in cuptorul incins la 180-200?C. Se lasa 20-25 de minute, se scoate din cuptor, se garniseste si se serveste fierbinte.
Peste cu verdeturi si sos olandez
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de merluciu (a 200 g fiecare), zeama de lamaie, sare, piper, 2-3 linguri unt topit, 1 ceapa, 1 pahar de vin alb, 1 legatura ceapa verde, 50 g cascaval ras, 1 ceasca verdeata tocata (patrunjel, marar). Pentru sosul olandez: 150 g unt, 2-3 galbenusuri, zeama de la o lamaie, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala fileurile de peste, se zvanta cu un servet si se stropesc cu zeama de lamaie. Apoi se sareaza, se pipereaza si se lasa 10-15 minute sa se patrunda bine. Se-ncinge untul intr-o tigaie si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga ceapa verde taiata rondele si se lasa si ea sa se dunstuiasca. Se sting cu vin alb, se incorporeaza sosul olandez amestecat cu cascavalul ras si se dau toate intr-un clocot. Se introduc fileurile de peste in sos si se lasa sa fiarba la foc potrivit circa 8-10 minute. Se asaza fileurile pe un platou (sau farfurie), se mai condimenteaza o data sosul, se incorporeaza verdeata tocata si se toarna peste peste. Se garniseste si se serveste imediat. Sosul olandez se prepara astfel: se topeste 3/4 din unt pe baie de apa si se adauga galbenusurile (amestecand intruna), sarea, piperul si zeama de lamaie, picatura cu picatura (ca uleiul la maioneza). Se bate tot timpul cu telul, pana ce se-ngroasa. La sfarsit, se incorporeaza si restul de unt, continuand batutul. Nu se lasa sa fiarba!
File de salau cu sos de smantana si sofran
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8-12 fileuri de salau (a 100 g fiecare), zeama de la doua lamai, cateva picaturi de sos Worcester, sare, piper, ulei sau unt pentru prajit, 1/4 l vin alb, 3/8 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 1 ceapa (impanata cu 3-4 cuisoare), 1 ceasca de otet, faina pentru legat sosul, 1 pahar de smantana, 1 varf de cutit sofran, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 varf de cutit zahar, 1 legatura marar verde.
Mod de preparare: Se spala fileurile sub jetul de apa, se zvanta cu un servet, se stropesc cu zeama de lamaie si sos Worcester, se sareaza, se pipereaza si se tin la frigider circa 10-15 minute, ca sa se patrunda. Apoi se prajesc in ulei sau unt, se scot din tigaie si se tin la cald. Intr-o craticioara se pun la fiert vinul cu zeama de legume. Cand au clocotit, se adauga ceapa si otetul si se lasa sa fiarba incet, la foc potrivit, 10 minute. Se leaga sosul cu faina si se trece printr-o sita. Se adauga smantana, se pune pe foc iute si se fierbe pana ce mai scade putin. Se incorporeaza sofranul, piperul, sarea, zeama de lamaie, putin sos Worcester si mararul verde tocat marunt. Se toarna sosul peste fileurile asezate pe farfurii, se garnisesc si se servesc calde.DulciuriBudinca de orez cu mere
Mod de preparare: Se spala orezul sub jet de apa, se scurge bine, se pune intr-o cratita impreuna cu laptele, mierea si batonul de vanilie (crestat pe lung) si se lasa sa se umfle - la foc mic - circa 30-40 de minute. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se incorporeaza galbenusurile. Se curata merele, se taie in doua si se asaza intr-o forma de budinca unsa cu unt sau margarina. Peste fiecare jumatate se pune cate-o lingurita de dulceata de afine si se presara cateva stifturi de migdale. Se toarna orezul in forma (de jur-imprejurul merelor), se pun din loc in loc bucatele de unt si se baga in cuptorul incins la 180-200?C. Se rumeneste 15-20 de minute si se serveste imediat.