Despre bolile sanului, menopauza si extractele din soiaDr. Bogdan Cupceancu"La aproape 90% din pacientele mele, concentratul de isoflavone extras din soia, prezent in medicamentul numit <<Gydrelle Phyto>>, a stopat procesul evolutiv al patologiei benigne de san sau boala a regresat simtitor"
Dupa datele ultimului sondaj Brat, care ne ajuta sa facem o clasificare a cititorilor nostri pe sexe, grupe de varsta etc., interviul pe care l-am realizat va fi citit de peste 1.500.000 de femei, majoritatea trecute de pubertate. Voi pleca de la premisa ca este stiut faptul ca feminitatea, indiferent de varsta, la un moment dat este atinsa in simbolurile ei profunde. Frumusetea, delicatetea oricarei femei paleste in fata bolilor care ii ameninta nu atat trupul, cat mai ales posibilitatea de a-si manifesta dragostea si maternitatea. Azi, vom incerca sa oferim solutii viabile de tratament atat tinerelor doamne, care sufera de diverse boli ale sanilor, cat si doamnelor mai in varsta, care se confrunta cu neplacerile cauzate de tulburarile de menopauza. Oricat ar parea de ciudat, un medicament natural, de fapt un concentrat de isoflavone extras din soia, este capabil sa vindece bolile benigne ale sanului si sa elimine manifestarile menopauzei.
D-l dr. Bogdan Cupceancu, interlocutorul nostru de astazi, este medic primar la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti, cu specializare in ginecologie-obstetrica, endocrinologie ginecologica si senologie. Experienta dansului, "slefuita" la numeroase congrese si manifestari stiintifice internationale, schimburi de experienta si stagii de pregatire (printre care o bursa Humboldt de doi ani in Germania), se concretizeaza in plan medical prin diagnostice extrem de precise si tratamente foarte eficiente. Interesant pentru cititoarele noastre este faptul ca d-l dr. Cupceancu a introdus in tratamentul patologiei sanului acest medicament-minune numit Gydrelle Phyto, un extras din soia recomandat initial doar in tulburarile de menopauza. Totusi, eficienta lui in tratarea bolilor de san a depasit asteptarile specialistilor. Aviz medicilor care, din pacate, inca nu il cunosc si - ca atare - nu il recomanda bolnavelor!
Pentru ca senologia este un domeniu mai putin cunoscut, facem precizarea ca este ramura medicala care se ocupa cu problematica sanului sub toate aspectele. In oarecare masura, se poate socoti ca senologia apartine si endocrinologiei, si chirurgiei, si oncologiei, si ginecologiei, deci este un domeniu interdisciplinar. Azi vom vorbi insa doar despre tratamentele medicale ale sanului, in situatia patologiei necanceroase - domeniul de activitate al d-lui dr. Bogdan Cupceancu.
Cu Gydrelle Phyto, bolile benigne de san isi opresc evolutia
- Domnule doctor, in cadrul tratamentului hormonal, pe langa medicatia clasica, folositi in tratamentul bolilor necanceroase ale sanului medicamentul Gydrelle Phyto, care da rezultate de exceptie. Ce ne puteti spune despre acesta?
- Ideea introducerii acestui medicament in tratamentul patologiei sanului imi apartine. In Europa, acest produs este utilizat in tratamentul patologiei menopauzei. La congresele la care am participat in ultimii 2-3 ani, s-au prezentat o serie de comunicari referitoare la tratamentul tulburarilor de menopauza cu concentrate de isoflavone obtinute din soia. La Congresul Mondial de Endocrinologie Ginecologica de la Florenta, desfasurat in decembrie 2000, un coleg din S.U.A. a subliniat faptul ca din ce in ce mai multe femei se orienteaza catre alimentatia bazata pe soia, pentru a preintampina tulburarile de menopauza si alte patologii legate de imbatranirea organismului. S-a constatat ca femeile din bazinul Pacificului (Japonia, China, Australia, Noua Zeelanda) au tulburari de menopauza mult mai slabe, ca urmare a consumului mare de soia. In japoneza, de exemplu, nu exista termenul corespunzator pentru "bufeu", simptom care la femeile europene aflate la menopauza face adevarate ravagii. Specialistii farmacologi francezi au venit in intampinarea acestei idei, realizand un extract de soia, Gydrelle Phyto, bogat in isoflavone, substante extrem de utile in tratamentul tulburarilor de menopauza. Acest produs acopera necesarul zilnic de isoflavone, care in mod normal s-ar lua din alimentatia cu soia, doza de doua capsule fiind suficienta pentru tratarea tulburarilor de menopauza.
Am constatat ca frecventa cancerului de san la femeile din bazinul Pacificului este cu mult mai mica decat la populatia din alte zone geografice. Studiile au aratat ca una din noua americance este atinsa de aceasta maladie in decursul vietii, in timp ce in Japonia numai una din 43 de femei s-ar putea confrunta cu o problema similara. Am cautat sa descopar cauza acestei rate scazute a incidentei cancerului in randul populatiei feminine din bazinul Pacificului. Am ajuns la concluzia ca hrana acestor femei, bazata in special pe soia si derivate din soia, constituie elementul care determina modificarea radicala a proceselor metabolice din organism, blocand dezvoltarea cancerului mamar. Asa ca m-am gandit ca Gydrelle Phyto ar putea constitui un tratament eficient si in patologia sanului. Este bine sa se stie ca o buna parte din femeile cu o patologie mamara benigna pot avea in anii viitori cancer. Riscul ca boala sa evolueze la acestea spre o patologie maligna este mai crescut de 2-4 ori fata de femeile care nu au probleme de acest gen. Fiindca ma ocup de tratamentul medical al bolilor benigne ale sanului (chisturi si noduli mamari, conglomerate mamare, fibroadenoame etc.), am introdus in medicatia pacientelor mele tratamentul cu Gydrelle Phyto, acesta dovedindu-se a fi cel mai eficient pentru blocarea procesului evolutiv in patologia benigna. Administrand Gydrelle Phyto, am reusit sa blochez procesul de evolutie a bolii benigne, iar la o buna parte din cazuri am constatat chiar si regresia acestor formatiuni. La aproape 90% din pacientele mele, Gydrelle Phyto a stopat procesul evolutiv al patologiei benigne de san sau boala a regresat simtitor.
- Poate fi folosit in paralel cu alte medicamente indicate in bolile benigne ale sanului?
- Bineinteles, este recomandat chiar ca baza pentru alte tratamente alopate. In unele cazuri, este singurul medicament capabil sa substituie tratamentele hormonale, pe care unele femei nu le pot suporta, datorita prezentei altor boli la nivelul ficatului, colecistului, uterului sau sanului. Exista cazuri in care tratamentele hormonale sunt contraindicate, pentru ca dau reactii secundare la nivelul altor organe. In acest caz, Gydrelle Phyto este cel mai indicat in tratament. Dar tratamentul cu Gydrelle Phyto este benefic in special in faza de debut a bolii de san, pentru evitarea evolutiei patologiei benigne in patologie maligna.
Concentratul de soia inlatura simptomele neplacute ale menopauzei
- Ce efect are Gydrelle Phyto in tratamentul menopauzei?
- Femeile la menopauza au extrem de numeroase simptome, printre care: bufeuri, transpiratii abundente nocturne si diurne. Ele devin nervoase, necooperante, foarte sensibile. Sunt afectate si in plan emotional, deoarece este si perioada la care copiii lor, ajunsi la varsta intemeierii unei familii, pleaca fiecare la casa lui, mamele ramanand singure, deseori neglijate si in cuplu. De asemenea, in acea perioada incep bolile parintilor, uneori decesul lor - factori care, asociati tulburarilor fizice, pur si simplu le destabilizeaza. Tratamentul cu Gydrelle Phyto este benefic in tulburarile de menopauza chiar si atunci cand apar caracteristicile patologiei mamare benigne. Femeile ce ating acest prag de existenta sa nu creada ca au scapat de boala benigna a sanilor. Tocmai acum exista riscuri mai mari ale unei evolutii spre cancer. Insa patologia mamara nu este caracteristica numai femeilor la menopauza, ci si celor mai tinere. Si in cazul lor, acest tratament a dat rezultate de exceptie. Tratamentul cu Gydrelle Phyto reprezinta o modalitate practica ideala de parcurgere a perioadei de menopauza fara cunoscutele simptome. Si, o data cu disparitia acestora, se constata o echilibrare psihico-fizica a pacientei: revin randamentul profesional si pofta de viata, dispare labilitatea psihica (in special in situatiile in care menopauza este provocata de o interventie chirurgicala cum ar fi histerectomia cu extirparea ovarelor). Efectul benefic se extinde si asupra consecintelor cardiovasculare, a osteoporozei si a altor afectiuni ce pot aparea in aceasta perioada. Femeile la menopauza constata intr-un timp extrem de scurt modificarile in bine ale starii lor de sanatate.
- Cat dureaza tratamentul?
-Din experienta mea in utilizarea acestui preparat, am constatat ca, in majoritatea cazurilor, dupa numai o luna de tratament, rezultatele sunt vizibile. Va dati seama cat este de important pentru psihicul femeii acest regres evident al bolii. In doua-trei luni, rezultatele sunt mai mult decat bune. In cazul menopauzei, spre deosebire de alte tratamente cu continut hormonal, care actioneaza in timp, administrarea de Gydrelle Phyto ofera rezultate spectaculoase chiar dupa primul ciclu de tratament.
- Acest produs este cunoscut de medicii din tara?
- Gydrelle Phyto nu este cunoscut de foarte multi medici. Altii, chiar daca au auzit de el, nu l-au incercat inca. Poate nici eu nu as fi aflat despre existenta lui, daca nu participam la acele congrese internationale, unde am putut sa ma conving de rezultatele exceptionale ale acestui produs. Tocmai datorita rezultatelor medicale l-am introdus si eu in tratamentul patologiei mamare. Momentan, exista pe piata romaneasca a medicamentelor, dar nu se gaseste in toate farmaciile. Marele avantaj al acestui tratament este ca nu are reactii secundare si nici contraindicatii, putand fi urmat, pentru intretinere, pe durata indelungata.
Orice tulburare menstruala poate avea, in timp, un efect negativ asupra sanilor
- D-le doctor, nu va spun, desigur, o noutate, evocand povestea cu vechii medici chinezi, care erau platiti atata vreme cat clientii lor erau sanatosi. Bolile de san fac ravagii printre femei. Nu exista nici o posibilitate de prevenire a lor?
- Peste trei sferturi din populatia de sex feminin poate suferi, in decursul vietii, de o afectiune la san. Boala poate aparea la orice varsta, putand insoti existenta femeii de-a lungul intregii vieti. Teama justificata de cancer are un impact deosebit in viata fiecarei femei, dar cand este vorba despre o patologie mamara, aceasta teama capata dimensiuni paroxistice. Intre factorii exteriori se pot numara: alimentatia, mediul, stresul, poluarea la locul de munca sau in localitatea unde traim. Intre factorii interni care pot declansa o patologie benigna a sanului, pe prim-plan se afla prezenta unei disfunctii a ovarelor, coroborata de cele mai multe ori cu disfunctii ale altor glande (avand drept consecinta hiperestrogenia sau hiperfoliculinia), cu absenta sarcinilor, absenta alaptarii, cu reactia individuala la stres s.a. Desigur, in timp, factorii externi se vor corela cu cei interni, actionand impreuna asupra sanilor. De aici, repetata subliniere a necesitatii depistarii acestor boli din timp, pentru ca blocarea procesului evolutiv sa se poata face eficient. Este bine ca femeile sa faca controale anuale la sani, pentru depistarea oricarei modificari patologice. Vreau sa atrag atentia femeilor tinere, in special, ca orice tulburare menstruala poate avea, in timp, un efect negativ asupra sanilor. De asemenea, sunt numeroase femei care se opereaza de noduli la sani si cred ca au scapat de probleme. Este total gresit! Ele nu realizeaza ca au indepartat, de fapt, efectul unei disfunctii hormonale care a dus la aparitia acelor noduli, dar nu au rezolvat astfel cauza. Am avut paciente care, mergand pe aceasta idee, s-au operat de 5-6 ori; cand au ajuns la mine, aveau sanii hacuiti! Recomand fiecarei femei ca, la orice modificare hormonala observata (de la tulburarile menstruale pana la aparitia unei boli de san), sa se adreseze unui medic endocrinolog sau ginecolog, preferabil unui endocrino-ginecolog, pentru instituirea de urgenta a unui tratament. Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca boala maligna de san nu reprezinta evolutia finala a unei patologii mamare obisnuite, dar este mai frecventa la femeile cu o astfel de patologie. Boala benigna a sanului, daca este scapata de sub control, poate deveni maligna. Chiar daca in momentul de fata mecanismul declansarii, cauzele cancerului de san nu sunt pe deplin cunoscute, este bine sa fim informati in legatura cu declansarea unei patologii mamare de ordin benign. Cunoscand-o, avem posibilitatea unei optiuni, in scopul evitarii malignizarii acestor boli. Riscurile lipsei de informatie, dupa cum am spus, sunt foarte mari.
Florentin Popa
D-l dr. Bogdan Cupceancu poate fi contactat la Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Bucuresti, tel. 01/230.20.41 si la Policlinica Batistei, tel. 01/314.81.15.