Bucatarie rapida
Supa italieneasca cu paine Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii groase de paine intermediara (veche), 2-3 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi, 1 lingurita sare, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina, 250 g rosii, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1-2 linguri ulei de masline (pentru prajit), 3/4 l supa concentrata de legume (Knorr+apa), piper, 1 varf de cutit nucsoara, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Se taie feliile de paine in opt si se ung cu usturoiul zdrobit cu sare si frecat cu uleiul de masline. Se asaza pe o tava, se baga la cuptor si se lasa sa se rumeneasca la 220¡C. Se curata zarzavatul, se taie marunt si se caleste in uleiul incins, pana devine sticlos. Se adauga rosiile (fara pielita si seminte), se toarna deasupra supa concentrata si se lasa sa fiarba 6-8 minute la foc potrivit. Se gusta de sare si de piper, se adauga nucsoara pisata, se introduc bucatile de paine unsa si prajita, se presara cu coditele de ceapa verde taiate rondele si se serveste imediat.
Cacik
(salata de castraveti turceasca) Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete proaspat, 1 lingura sare, 2-3 catei de usturoi, 50 g smantana, 250 g iaurt, 1 ceapa, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit chimen, 1 lingurita miere, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare: Se curata castravetele, se spala, se scurge bine, se taie mai intai in 8 (pe lung) si apoi cubulete, care se pun intr-un castron. Se presara cu sare si se lasa sa se patrunda cel putin 10-15 minute. In alt castron se amesteca bine smantana cu iaurtul, pana ce se obtine un sos neted. Se curata ceapa, se da pe razatoarea mica, se incorporeaza in sos si apoi se adauga usturoiul zdrobit, sarea, piperul, nucsoara, chimenul, mierea si la urma de tot mararul verde tocat. Se toarna sosul peste castraveti, se garniseste salata cu putina verdeata si se serveste ca aperitiv.
Spaghete cu sos de ciuperci si branza
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri unt, 2 cepe, 2 catei de usturoi, sare, 250 g ciuperci proaspete, 100 g rosii, 150 g smantana dulce (frisca nebatuta), 1 pahar branza de vaci, piper, 1 legatura busuioc, verdeata. In plus: 300 g spaghete, 1 lingurita sare, 3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se-ncinge untul intr-o cratita si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga usturoiul zdrobit si frecat cu sare si se lasa sa se dunstuiasca putin. Ciupercile curatate se taie - in functie de marime - in doua, in patru sau felii, se pun in cratita si se calesc si ele impreuna cu ceapa si usturoiul. Se adauga rosiile taiate, se dunstuiesc cateva minute, apoi smantana si branza, se amesteca bine toate si se lasa sa dea cateva clocote. Se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza busuiocul tocat marunt. Se fierb spaghetele (al dente) in apa cu sare si ulei, se toarna peste ele sosul, se garnisesc cu cateva frunzulite de menta si se servesc imediat.
Heringi pe spuma de lamaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8-12 fileuri de hering, 1/2 l zer (de la branza sau laptele acru facute in casa). Pentru sos: 2 linguri unt, 1 ceapa, 1/2 legatura tarhon, 1-2 linguri coaja rasa de lamaie, zeama de la 2 lamai, 4 galbenusuri, 1/4 l vin alb, 200 g frisca batuta, sare, piper, 1 lingurita miere, patrunjel verde pentru gratinat.
Mod de preparare: Se spala fileurile sub jet de apa rece, se zvanta cu un servet si se pun intr-un castron. Se toarna peste ele zerul si se lasa sa stea asa cel putin o ora. Se-ncinge untul intr-o cratita si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga tarhonul taiat fasiute si coaja de lamaie si se lasa sa se dunstuiasca. Peste ele se toarna zeama de lamaie, se da in cateva clocote pana ce scade putin, dupa care se trece totul printr-o sita, intr-un vas de Jena. Se incorporeaza apoi galbenusurile, amestecand bine, si vinul. Se pune vasul pe baie de apa (sau direct pe foc) si se bate compozitia pana ce devine spumoasa. Se adauga usor frisca batuta si mierea si se gusta de sare si piper. Se asaza fileurile de peste pe un platou, se toarna pe langa ele spuma de lamaie si se garnisesc cu frunzulite de patrunjel verde.
Dulciuri
Ingrediente (pentru 6 portii): Pentru sosul caramel: 250 g zahar, 5 linguri apa. Pentru crema: 1 baton de vanilie, 1/2 l lapte, 3 oua intregi, 2 galbenusuri, 100 g zahar.
Mod de preparare: 1. Se prepara sosul - Se topeste zaharul intr-o cratita si se lasa sa se caramelizeze. Se stinge cu apa, se lasa sa dea cateva clocote amestecand intruna si se ia de pe foc. 2. Se pregatesc formele - Se toarna sosul (asa gros) in 6 forme mici de budinca (150 ml), care se rasucesc in asa fel, incat fundul si marginile sa fie acoperite. Se lasa sa se raceasca. 3. Se fierbe laptele cu vanilie - Se crapa batonul de vanilie pe lung si se rade miezul cu un cutit mic de bucatarie. Se introduc in lapte (si miezul, si coaja) si se pune laptele pe foc. Cand da in fiert, se ia vasul de pe foc si se scoate coaja de vanilie. 4. Se prepara compozitia cu oua - Se freaca ouale intregi si galbenusurile cu zahar, dar fara sa se formeze spuma prea multa. Se adauga laptele fierbinte putin cate putin cu polonicul si se amesteca usor. Se trece compozitia printr-o sita si se lasa sa se odihneasca circa 10 minute. 5. Se pregateste baia de apa (bain-marie) - Se incinge cuptorul la 170¡C. Se ia un vas adanc (termorezistent), se pune pe fundul lui hartie si se asaza formele. Se mai amesteca o data crema si apoi se toarna in forme. Se umple vasul cu apa fierbinte pana la jumatatea formelor, se acopera fiecare forma cu o folie de pergament si se baga in cuptor. Se lasa circa 35 de minute, pana ce se intareste crema. Se scot formele din cuptor, se desprinde de pe margini crema cu un cutit ascutit si se rastoarna.
Atentie: apa nu trebuie sa fiarba in clocote. Pentru a reduce caldura, adaugati 2-3 cuburi de gheata.