Petre RomanPresedintele Partidului Democrat"Suntem hotarati sa aprindem focul in vatra Opozitiei democratice" Indiferent de ce spun unii sau altii dintre contemporani si oricare va fi evolutia sa politica de aici inainte, Petre Roman este una dintre personalitatile care "au facut evenimentele" in Romania postcomunista. Revolutionar romantic, politician reformist, candidat ambitios la presedintie, liderul Partidului Democrat conduce astazi un partid aflat in Opozitie. Experienta sa politica este remarcabila, iar faptul ca numele sau este cunoscut si de bucherii celui mai indepartat catun in care inca n-a patruns curentul electric il motiveaza pe d-l Roman sa vorbeasca cititorilor nostri despre o tema arzatoare la ordinea zilei. Si anume, despre lipsa unei Opozitii veritabile in peisajul politic romanesc, la 11 ani de la Revolutia anticomunista din decembrie 1989.
"Opozitia este o necesitate absoluta"
- In momentul de fata, Romania se confrunta cu o lipsa totala a unei Opozitii fata de guvernarea actuala. Pnl-ul si Udmr-ul fac jocul Pdsr-ului, iar Pd-ul a atipit. Este corecta aceasta perceptie, d-le Petre Roman?
- Trebuie sa pornim de la realitate. In noiembrie 2000, a avut loc o explozie a politicii romanesti. Daca ne gandim ca voturile Pdsr si Prm impreuna au depasit 60% din optiuni, nu putem vorbi decat despre o rasturnare exploziva a normalitatii democratice. Exista si o explicatie: dupa 11 ani de tranzitie, in care foarte multi oameni au fost prejudiciati, iar cativa - privilegiati, alegatorii au ignorat consecintele si au votat cum au votat: cu fata la trecut. Asa am ajuns in situatia ca Opozitia clasica, democratica, sa fie mica si, in plus, cum se intampla la noi, fara o atitudine comuna. Pornim, in acelasi timp, de la axioma ca de Opozitie este mare nevoie in Romania, pentru ca democratia noastra este inca fragila. Opozitia este o necesitate absoluta. Lipsa Opozitiei este ca si lipsa cainelui de veghe, acela care da semnalul si se lupta cand cetatea, stana, turma sunt in pericol. Chiar Pdsr ar trebui sa fie constient de necesitatea unei Opozitii puternice. Pe masura ce isi asuma tot mai multe raspunderi, ca urmare a promisiunilor facute, inseamna ca urmeaza "sa incaseze" tot ce va fi nemultumire din partea cetatenilor. Ceea ce nu-i bine. Jocul dintre Opozitie si Putere este tocmai acela de a da oamenilor o sansa, de a crea o alternativa, o speranta de schimbare, de mai bine, atunci cand lucrurile evolueaza gresit. Din pacate, Pdsr-ul continua ceea ce s-a cam vazut in ultima vreme: un fel de politica de dizolvare a fortelor de opozitie, a actiunii de opozitie. Sa ne gandim la un fapt simplu: foarte multe dintre centrele industriale nemodernizate, cu mari probleme de supravietuire in activitatea economica (Resita, Hunedoara, Galati, Brasov etc.), au votat Pdsr in urma promisiunii: "Va vom sprijini". Asta inseamna bani. Bani care nu exista. Intr-o politica financiara sanatoasa, care mentine echilibrul macroeconomic si sanatatea finantelor tarii, acesti bani nu exista. Opozitia democratica si in special Partidul Democrat au atras atentia asupra pericolului decontarii promisiunilor electorale. Dar Pdsr a ignorat semnalul nostru si a inceput "decontarea". Proiectul de buget pare a fi incarcat de un deficit foarte mare. Din Pactul cu sindicatele, se observa ca deficitul nu poate ramane 4%. Acolo sunt promisiuni care vor conduce, daca vor fi indeplinite, la un deficit bugetar de 12%! Ceea ce ar fi o catastrofa. Stam si ne-ntrebam daca nu va incepe un infernal ciclu al inflatiei, in cazul in care se va pune in miscare tiparnita de bani sau - Doamne, fereste! - se va apela la rezerva valutara.
"Actiunea noastra in Parlament va prinde consistenta in saptamanile ce urmeaza"
- Cat a participat la guvernare, Pd-ul s-a agitat permanent, plasandu-se intr-o sacaitoare opozitie fata de partenerii din coalitie. In prezent, partidul pe care-l conduceti pare lovit de astenia de primavara. Fiindca s-a dus vremea chemarilor patetice, precum "Ridica-te, Gheorghe/ Ridica-te, Ioane!", intrebam: de ce nu devine Pd un pol real al Opozitiei democratice, ca partid care n-a semnat Protocolul "abtinerii"?
- In fosta Coalitie, Pd n-a avut o atitudine opozitionista, ci una reformista. Tocmai de aceea suntem hotarati sa aprindem focul in vatra Opozitiei democratice, de care e foarte mare nevoie. Asteptarea prudenta nu trebuie confundata cu tacerea. Pozitia noastra nu este una inchistata, de rea-vointa. Nicidecum. Ci, pur si simplu, dorim ca Statul de drept si valorile democratice din Romania sa nu fie puse in pericol. Am impresia ca foarte multi oameni sunt ingrijorati de perspectiva unui partid care se poate manifesta ca un partid unic. Lucrul acesta este inacceptabil si tuturor trebuie sa ne dea de gandit. Partidul Democrat este, intr-adevar, o speranta a Opozitiei reale. Atunci cand nu le-am acordat votul la investitura, noi n-am avut prejudecati si nu ne-am gandit la fostul Pdsr. Ne-am raportat strict la Programul de Guvernare, care era neconvingator. Prin urmare, nu avem o atitudine ostila din principiu, dar vrem sa ne facem datoria ca opozanti democratici, echilibrand situatia si ajutand Guvernul sa nu derapeze intr-o directie periculoasa pentru insasi democratia romaneasca. Actiunea noastra in Parlament va prinde consistenta in saptamanile ce urmeaza.
- S-a spus ca, dupa alegerile trecute, Romania se afla, practic, in fata ultimei sanse de a patrunde in plutonul european. Este adevarat?
- Din pacate, este ceva adevar aici. De aceea, exercitiul de opozitie trebuie sa fie acela de a echilibra guvernarea si, ulterior, de a face tot ceea ce ne sta in putinta pentru a convinge Pdsr ca trebuie sa mentina linia europeana a dezvoltarii. Vom sprijini, desigur, actiunile acestui Guvern, in situatia in care s-ar angaja sa urmeze aceasta linie. Fara ambiguitati si ezitari, fara confuzii si neclaritati cultivate cu buna-stiinta. Oriunde e un interes general care poate fi sustinut, il sustinem, respingand simplificarea absurda: "daca ne cri-ticati inseamna ca sunteti impotriva unui interes general". E un joc pervers aici, care trebuie eliminat. Atata vreme cat guvernarea actuala va lua decizii serioase in materie economica si financiara si nu va dezvolta teme politice periculoase, cum au fost cateva in ultima vreme (suspendarea primarilor, Legea audiovizualului, reanalizarea unor cazuri judecate definitiv etc.), noi o vom sprijini punctual. Vom fi insa foarte atenti la temele politice, de genul celor enumerate mai sus, deoarece acest partid a venit la Putere cu promisiuni clare in domeniul economic, nu politic. Or, masurile luate pana in prezent sunt mai degraba politice, ceea ce va duce in mod sigur la nemultumiri, nesiguranta si ingrijorari. Acestea, fara indoiala, trebuie sa aiba un sprijin undeva, sa se poata exprima politic undeva. Acest undeva este Opozitia democratica. Acestei Opozitii doreste Pd-ul sa-i dea consistenta in perioada urmatoare. Este conditia esentiala pentru pozitionarea noastra ca partid care isi creste cota de incredere tocmai prin faptul ca isi dovedeste capacitatea de a prelua din ingrijorarile, preocuparile, nesigurantele, nemultumirile care se vor acumula in viitor. Partidul Democrat trebuie neaparat sa sustina flacara sperantei in Romania.
"Cu ambiguitatea bizantina de pana acum, Romania nu mai poate avansa catre tintele ei majore"
- O tacere suspecta se manifesta si in cercurile intelectuale proeminente, la Gds si la Alianta Civica. Personalitatile culturale implicate public in schimbarile din 89 par anesteziate in prezent, speriate.
- Intr-adevar, era de asteptat ca intelectualii sa-si continue veghea fata de fenomenele de pe scena politica. Nu prea se vede insa o miscare intelectuala care sa vegheze la toate derivele Puterii. Asistam, din pacate, la o adevarata demisie a personalitatilor. Dupa vigoarea din trecut, reflexul de pasivitate de azi il gasesc inexplicabil. Bun, guvernarea anterioara a esuat, dar acest lucru nu legitimeaza concluzia fatalista: nu mai e nimic de facut. Personal, nu pot accepta aceasta pozitie.
- Sa vorbim putin si despre pedeserizare. Este "jocul de societate" la moda, care ameninta si cele mai profesioniste structuri din administratie, cata vreme criteriul este tot cel din trecut: apartenenta sau non-apartenenta la partid. Ce poate face Opozitia in fata acestui flagel?
- S-o spunem clar: Opozitia este slaba. Pdsr nu are, deocamdata, nici o problema sa continue acest proces. Asistam la reflexul unui clientelism politic rau inteles. Nu cred ca e deloc in beneficiul Pdsr sa numeasca in posturi oameni de partid in locul profesionistilor. Toate esecurile ce vor urma, inevitabil, se vor contoriza in seama sa. In plus, numirea generalizata pe criterii de partid da senzatia de care vorbeste deja multa lume: de partid unic. Este intarit la cote ametitoare "comportamentul Pcr" (pile, cunostinte, relatii), instalat deja in societatea romaneasca. In orice caz, numirea functionarilor pe criterii politice intareste sentimentul ca societatea romaneasca nu e una organizata, cu institutii si reguli normale.
- Pdsr argumenteaza schimbarile prin procesele similare ce s-ar petrece si in alte tari europene in momentul alternantei la guvernare. Este o explicatie corecta?
- Nici pe departe. Uitati-va: pentru a schimba profesionistii din administratie, spre a face loc clientelei sale, Pdsr a schimbat nu legi, ci institutii!
- Dar nu se teme Pdsr ca aceste manevre ii vor afecta imaginea in fata Internationalei Socialiste, in care doreste de atata vreme sa intre?
- E o problema foarte serioasa pentru dansii. Sa nu uitam ca procedurile de accedere in Internationala Socialista sunt destul de laborioase ca etape si sa nu uitam ca intrarea se face prin consensul tuturor membrilor. Cu alte cuvinte, daca un singur membru se opune, intrarea nu e posibila... De aceea, cred ca Pdsr trebuie sa-si evalueze foarte serios actiunile de politica interna, in special pe cele care privesc vocatia sa democratica declarata, dar inca neprobata suficient, daca vrea sa dobandeasca la un moment dat o atitudine consensuala favorabila.
- Cum apreciati sinceritatea noii puteri fata de intrarea Romaniei in Nato?
- Intre ceea ce afirma Guvernul ca sunt aspiratiile tari (cum le numesc eu) ale Romaniei, de a accede in Nato si Ue, si realitatile domestice ale aceleiasi guvernari, exista discrepante sensibile, care creeaza confuzie in Europa. Cu ambiguitatea bizantina de pana acum, Romania nu mai poate avansa catre tintele ei majore.Ion Longin Popescu
Fotografii de Emanuel Tanjala