Good bye, Romania!
Ambasadorul S.U.A. la Bucuresti ne spune: "La revedere!"E.S. James Rosapepe"Romanii sunt un popor extraordinar, care merita mai mult decat i se ofera"
In cadrul programului "America ii asculta pe romani", cunoscutul ambasador al Statelor Unite in Romania, E.S. James Rosapepe, a efectuat recent ultima sa deplasare, in calitatea oficiala de diplomat, intr-o serie de localitati din sudul tarii. Am avut privilegiul sa fac parte din micul grup care l-a insotit pe acest om neobosit, care alearga de dimineata si pana noaptea, noteaza orice lucru important pe care-l aude, mananca o singura data pe zi, seara, si caruia ii place sa intre in mijlocul oamenilor simpli, sa stea de vorba cu ei. E.S. James Rosapepe obisnuieste sa-si supuna auditoriul (cand intalnirile au loc intr-un cadru organizat) unui adevarat tir de intrebari, demonstrand interesul real pe care l-a aratat totdeauna romanilor. In cei trei ani ai mandatului sau de ambasador s-a legat sufleteste de Romania, o tara de care se desparte cu greu, la fel ca si sotia sa, d-na Sheilah Kast Rosapepe.
Prin plecarea E.S. James Rosapepe, este posibil ca Romania sa-l piarda pe cel mai dinamic, mai popular si mai eficient ambasador pe care cea mai mare putere a lumii l-a avut vreodata la Bucuresti.
"Am vizitat multe tari, dar nicaieri n-am vazut atata deschidere fata de americani"
- Excelenta, va mai desparte putina vreme de reintoarcerea dvs. in S.U.A. Care este acum, la plecare, parerea dvs. generala despre romani?
- Romanii sunt oameni capabili, foarte creativi, tenace si foarte ospitalieri indeosebi cu americanii. Toti compatriotii mei care vin aici sunt impresionati de istetimea oamenilor si de frumusetile tarii. Romanii sunt inteligenti si onesti, dar ar fi bine sa-si foloseasca mai intens partea cea buna a mintii lor in scopuri productive. Acest turneu, care completeaza in mod fericit calatoriile mele anterioare, mi-a adus o surpriza: romanii nu mi-au cerut sa-i ajut cu vize si nu mi-au spus ca vor sa emigreze. Dimpotriva, am intalnit multi tineri care doresc sa stea aici si sa schimbe fata Romaniei, pentru a o face sa semene cu America, asa cum isi inchipuie ei ca este America. Pe scurt, romanii sunt un popor extraordinar, care merita mai mult decat i se ofera. Sper ca timpul sa nu lase prea mult neimplinite asteptarile acestor oameni minunati.
- Dincolo de expresia in sine, susceptibila de a parea "diplomatica", ce a insemnat pentru dvs., concret, ospitalitatea romanilor?
- Pe unde am mers, am fost primit cu paine si sare - un obicei atat de frumos, pe care nu-l regasesti in alte parti. Oamenii, in marea lor majoritate, sunt foarte dornici sa discute, sa-si impartaseasca gandurile direct, ca intre prieteni, sa puna intrebari, fara a se simti stanjeniti ca au in fata lor un ambasador. Am vizitat numeroase tari, dar nicaieri n-am vazut atata deschidere fata de straini si indeosebi fata de americani. In alte tari, nu e atat de usor sa te simti, ca american, in largul tau; in schimb, in fiecare loc din Romania te simti ca la tine acasa. Romanii iti vorbesc ca si cum te-ar cunoaste de multa vreme, reusind deseori sa creeze relatii durabile, greu de uitat.
- In Romania exista o ingrijorare reala legata de problema exportului de inteligenta catre Occident: Sua, Canada, Germania. In calitatea dvs. de sustinator al acestui proiect, credeti ca este o pierdere pentru Romania?
"Ma consider un american care mosteneste tot ce are mai frumos poporul roman"
- Statul roman a cheltuit pentru scolarizarea tinerilor care doresc sa ramana in America. Aveti un program care sa-i stimuleze sa se intoarca?
- Da, se numeste "The Return to Romania Programme" (Programul Intoarcerea in Romania) si l-am lansat in decembrie 2000. Am creat o pagina pe Internet (web-site), in care se afla Cv-urile celor interesati, astfel ca firmele americane din Romania, firmele romanesti, guvernele, organizatiile isi pot selecta de pe aceasta pagina viitorii angajati - tineri romani pregatiti in America. Adresa acestui web-site este: www.irex.ro. Prin acest program au fost angajati deja 42 de tineri, iar alti 150 de absolventi de peste Ocean asteapta angajarea.
- Stimate d-le ambasador, in calitatea dvs. de observator direct al tranzitiei romanesti, cum vedeti viitorul imediat al tarii?
- Tranzitia la economia de piata dureaza mai mult decat si-ar fi dorit populatia. Asa incat cred ca unii oameni vor mai avea probleme financiare. Pe de alta parte, de la an la an se observa progrese. Faptul ca astazi doua treimi din exportul Romaniei merge catre Ue demonstreaza ca el este la fel de competitiv ca cel din Vest. Cresterea numarului de investitii straine arata ca bancile se prezinta tot mai profesionist. Privatizarea este mult mai extinsa decat realizeaza oamenii. Economia este din ce in ce mai acaparata de sectorul privat. Daca Guvernul continua sa urmeze politica economica necesara, vor urma progrese vizibile, poate chiar o dublare a cresterii economice.
- La Medgidia, in recenta dvs. calatorie, multi romani v-au propus sa... emigrati in Romania. Sa va luati cetatenia romana si sa candidati la presedintie. Nu este o perspectiva tentanta pentru dvs., Excelenta?
- Stiu ca in istoria romanilor a existat un moment de gratie, in care a fost adus pe tron un principe strain, devenit apoi mare rege de origine germana, Carol I. Probabil ca prietenii din Medgidia s-au gandit ca acum este momentul unui... presedinte american. Substratul acestei propuneri (chiar daca este o gluma, le multumesc pentru incredere) vizeaza dificultatea cu care se fac schimbarile necesare in Romania. Ii respect pe romanii care rezista acestei perioade dificile de tranzitie. Cred ca numai cineva care a trait aici o viata intreaga, si nu trei ani, poate sa fie presedintele acestei tari. Asta nu inseamna ca nu imi place mult Romania. Sunt legat sufleteste de ea, am ajuns sa o indragesc. Eu si sotia mea vom reveni periodic aici, asa ca nu va fi o despartire propriu-zisa. Ma consider un american care mosteneste tot ce are mai frumos poporul roman.
Sheilah Kast Rosapepe"Am invatat de la romani un lucru esential: timpul nu inseamna doar bani. Timpul inseamna viata" Din dorinta de a oferi cititorilor si o viziune jurnalistica asupra Romaniei, am rugat-o pe doamna ambasador Sheilah Kast Rosapepe, ziarista cunoscuta peste Ocean, sa defineasca in cateva cuvinte ceea ce Domnia sa numeste "experienta romaneasca".
- Este o experienta unica, de care sunt incantata. Este extraordinar ca romanii sunt foarte interesati atat de mine, cat si de sotul meu. Nu ma asteptam la acest lucru. Cred ca au facut asta deoarece, ca ambasadori, reprezentam Statele Unite. Dorind sa vorbeasca cu noi, in fiecare oras pe care l-am vizitat, ei doreau, de fapt, sa intre in contact cu America.
- Am observat ca, in fiecare localitate prin care treceti, sunteti interesata de casele pe care le vedeti. V-ati gandit vreodata sa va cumparati o casa in Romania?
- Cand am ajuns pentru prima data in Bucuresti, am fost surprinsa de frumusetea vilelor aflate in el si m-am intrebat daca am putea avea si noi una. Ne-am calmat insa repede, dupa ce am aflat cat sunt de scumpe. De fapt, nu ne-am interesat cu adevarat de o casa aici, deoarece stiam ca ar fi doar o resedinta temporara. In schimb, am vazut multe colturi de paradis in aceasta tara, dar nu am simtit nevoia sa devin proprietara vreunuia. Ma simt foarte bine in postura de vizitatoare si de aceea nu doresc sa prind radacini intr-un anumit loc.
- Acum, cand parasiti Romania, luati ceva de aici in inima dvs.?
- Modul special al romanilor de a-si folosi timpul, dupa ce se intorc de la munca. Americanii nu stiu sa-si organizeze timpul liber. Cred ca am invatat cum sa petrec mai multe ore cu prietenii, cu familia, fara a ma gandi, ca pana acum, ca ar fi o pierdere de vreme sau de bani. Am invatat, de la romani, un lucru esential: timpul nu inseamna doar bani; timpul inseamna viata.
- Pe langa aceasta mica reteta de fericire, duceti cu dvs. si vreo reteta culinara? Ce mancare v-a placut cel mai mult la mesele romanilor?
- Si eu, si sotul meu nu ne putem satura de mamaliguta cu branza si smantana. Ne plac foarte mult zacusca, salata de vinete, chiftelele si sarmalele. Daca m-as gandi ca parasesc Romania pentru totdeauna, mi-ar fi foarte greu. Ne vom intoarce insa in vizita, vom tine legatura. Pentru ca lasam aici multi prieteni, nu numai printre romani, ci si printre americanii care au venit aici pentru afaceri. Exista o surprinzatoare usurinta in a stabili contacte intre romani si americani.
In cele 6 zile petrecute alaturi de domnul si doamna Ambasador, am fost martor la un superturneu facut in mare forta, care a insemnat vizitarea a 8 orase, 9 sate, 3 scoli, 3 orfelinate, a Episcopiei Galatiului si a Brailei, a Insulei Mare a Brailei. D-l Rosapepe a fost asaltat de comunitatea italiana de la Greci (Tulcea), unde a plantat si un copac in curtea scolii. Si, ca totul sa se termine cu distractie, am vizitat si doua discoteci in orasul Tulcea, unde oaspetii au stat de vorba cu tinerii, au dansat, au acordat autografe. De la zi la zi, primirile au fost tot mai calduroase, oaspetii americani fiind intampinati de toata suflarea satelor pe care le-am vizitat. Pentru aceasta, consider ca nu trebuie sa ne luam adio, ci sa ne vedem pe curand, domnule Ambasador!Emanuel Tanjala
(Fotografiile autorului)