Moeciu De Sus
Situat la doar 10 km de una din "vedetele" turismului romanesc - Castelul Bran, Moeciu de Sus va intampina cu farmecul specific satelor de munte. Peisajul incantator imbie la drumetii, aerul curat si tare este la el acasa, linistea coboara parca din padurile adanci de brad, de pe dealurile pline de tarcuri si "hodai" (casute de vara din perioada pasunatului), iar peste toate troneaza rasuflarea taioasa a Bucegilor.
Carte de vizita
Localnicilor le place sa spuna ca, in orice punct cardinal ai porni la drumetie din Moeciu de Sus, nu-i chip sa te plictisesti. Iarna, dealurile se constituie in zeci de derdelusuri si minipartii de schi, iar plimbarile cu saniile trase de cai fac deliciul turistilor. Iubitorii schiului pot ajunge cu masina in mai putin de 30 de minute la mica partie dotata cu cablu, din satul Fundata, sau la Poiana Brasov. In celelalte anotimpuri, drumetiile si plimbarile pe dealurile inalte si impadurite, neatinse inca de "civilizatia" urbana, pot fi o adevarata binecuvantare. Indiferent de anotimp, puteti lua pulsul satului la biserica plina de credinciosi, duminica de duminica.
Sat vechi si bogat, apartinator de marea Tara a Branului, Moeciu de Sus, la fel ca si fratele sau mai din vale, Moeciu de Jos, respira pacea unei bunastari neintrerupte vreodata. In cele doua Moeciuri n-a existat "colectiva", nici Cap-uri. Proprietatea e la fel de veche ca si pamantul, iar siguranta ei "se simte" in frumusetea si confortul gospodariilor, in civilizatia comportamentului colectiv. Practici, inteligenti si glumeti, oameni "de granita" (Branul se afla la Vama dintre Ardeal si Arges), moecenii sunt si gazde deosebite, bucurosi sa-si deschida casa si sufletul pentru a primi musafiri. Cat priveste bucatele puse pe masa, ele intra in cele mai exigente topuri ale alimentatiei biologice: lapte, smantana, branzeturi si oua de "curte", produse de carne preparate dupa retete locale (carnati, slanina si alte afumaturi), pe care, daca le gusti o singura data, nu le mai poti uita.
Ca atractii turistice, Moeciu de Sus se distinge prin stancile Cheilor Gradistei si ale rezervatiei bio-geologice "La Chisatoare", insa marea parte a turistilor ajung la Moeciu de Sus, pentru ca este satul cu cel mai bun acces spre Platoul Bucegilor. Plimbarea pe Valea Bengaleasa, ce strabate satul, se continua un kilometru in padure, pana la indicatorul care arata: Cabana de vanatoare Gutanu, o ora si jumatate si Cabana Padina, prin Strunga, trei ore si jumatate - un traseu frumos si accesibil, nerecomandat insa in orice conditii meteorologice.
Pensiuni
Diversitatea peisajului si a posibilitatilor de petrecere a zilelor libere se regaseste si in oferta pensiunilor din zona. Pentru un sejur in Moeciu de Sus, puteti alege o pensiune rustica sau o vila moderna, cu tot confortul la dispozitie.
Complexul Garbacea
La baza uriaselor stanci impadurite ce formeaza Cheile Gradistei, intr-un decor montan de efect, se afla acest complex turistic de trei stele, ce cuprinde doua vile cu doua etaje si un restaurant. Prima vila va asteapta cu 15 camere, 9 dintre ele cu grup sanitar propriu, restul de 6 impartindu-si 3 bai. Incalzire centrala, sauna, bucatarie pentru turistii care doresc sa-si pregateasca singuri masa, un living mare cu fotolii, canapele si televizor. Cea de-a doua vila se situeaza si ea, sub semnul unei imbinari de bun gust, intre aerul rustic si confortul unui hotel bun: un living comun, aproape cat un teren de tenis, dotat cu Tv si combina stereo, patru camere cu baie, alte patru camere simple, care au repartizate doua bai si o mansarda pe masura livingului, cu sapte paturi si un grup sanitar. Preturile variaza intre 25 de dolari camera cu grup sanitar si 20 de dolari cea simpla. De asemenea, prima vila poate fi inchiriata in intregime contra sumei de 300 de dolari.
Turistii din intreaga zona a Brasovului sunt atrasi ca de un magnet de restaurantul de la Cheile Gradistei, care, in ciuda fatadei moderne, aminteste de un han traditional. Bucatarie romaneasca, muzica in surdina si amenajari interioare ce starnesc admiratia. (In afara de paraul ce curge prin mijlocul incaperii principale, restaurantul detine si o piscina, pentru cei fara pofta de mancare.)
Pensiunea Hancu
Cunoscuta si sub numele de "La Mamaie", pensiunea Hancu se poate lauda cu un amplasament de zile mari. Cocotati pe varful unui deal, puteti sa va scaldati cu imaginea Bucegilor, a Cheilor Gradistei, a intregii zone si sa va bucurati de zapada afanata sau, mai la primavara, de iarba verde si de pomii infloriti intr-o frumoasa livada. Casa batraneasca poate fi inchiriata cu un milion de lei pe noapte, pret in care intra trei camere, un living cu televizor si o baie. Daca doriti mai mult confort, familia Hancu va ofera gazduire cativa kilometri mai jos, in Moeciu, la pensiunea "Floare de Colt": doua apartamente, patru camere duble, doua camere de trei locuri, trei terase, fiecare la cate un etaj, un bar, o sala de mese si o bucatarie pentru turisti.
Pensiunea Cojenelu
Cu barnele sale rosii si negre, cu dealul ce porneste abrupt in spatele unei curti largi, pensiunea este una dintre cele mai atragatoare din zona. Ofera cinci camere si un grup sanitar. Sistemul de incalzire nu o recomanda pentru anotimpul rece.
Pensiunea Clinciu
Va sta la dispozitie cu patru camere la parter, o sala mare de mese, plus sapte camere la etaj, care au repartizate patru grupuri sanitare si un balconas la fiecare. Incalzire centrala cu lemne.
Pensiunea Popoiu
Este dovada priceperii cu care barbatii din aceasta familie stiu a mesteri lemnul. Un foisor de vara infrumuseteaza gradina, iar barul, construit in jurul unei stanci, va ofera cale libera la o priveliste fascinanta. Pensiunea propriu-zisa are doua corpuri: unul cu trei camere, la un grup sanitar (250.000 lei/noapte), trei - cu baie inclusa (300.000 lei/noapte) si o sala de mese, iar celalalt - cu un apartament, doua dormitoare si un restaurant. Pensiunea completa (trei mese pe zi) se "ridica" la 150.000 lei.
"Craiasa Muntilor"
Daca nu va incanta ideea de a da ochii in fiecare dimineata cu o gradina zoologica formata din pasari si animale impaiate (in Moeciu de Sus trofeele de vanatoare sunt la mare pret), puteti alege aceasta vila moderna cu 17 camere simple, placute si spatioase. Zece dintre ele detin baie proprie (350.000 lei/noapte), iar celorlalte le sunt repartizate trei grupuri sanitare (300.000 lei/noapte). Pensiunea detine trei sali de mese, una in regim de restaurant, alta pentru conferinte si intalniri de afaceri, iar a treia - exclusiv pentru cei cazati aici, care pot beneficia de pensiune completa (200.000 - 250.000 lei/trei mese).
Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)
Antrec (Asociatia Nationala a Turismului Rural Ecologic si Cultural) - Telefon 01/223.70.24, 092/72.25.41
www.antrec.ro
e-mail: office@antrec.ro