Regal de iarna cu
Morcovi- Nu exista legume mai neglijate ca morcovii. Toata lumea se multumeste sa-i fiarba in supa, in loc sa-i transforme in feluri imparatesti.
Dati-le rangul pe care il merita -Supa de morcovi cu pesto Ingrediente (pentru 4 persoane): Pesto - 40 g patrunjel verde, 50 g alune (prajite si sarate), 40 g cascaval, coaja rasa de la 1 lamaie, 60 ml untdelemn. Supa - 1 legatura morcovi (500 g), 1 cartof mare (160 g), 3/4 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 100 g smantana, sare, piper alb proaspat macinat.
Mod de preparare: Pesto - Se aleg frunzele de patrunjel si se toaca marunt (eventual, in robotul de bucatarie) impreuna cu alunele. Se adauga cascavalul dat pe razatoarea mica, coaja de lamaie rasa si ea si se amesteca toate cu untdelemnul, pana se obtine o pasta. Supa - Se curata morcovii si cartoful, se taie bucati, se fierb 20 de minute in zeama de zarzavat si pe urma se zdrobesc cu mixerul si se mai trec, eventual, si printr-o sita. Inainte de-a o servi, supa se pune la incalzit, se incorporeaza smantana, se condimenteaza cu sare si piper. La fiecare portie, se adauga cate o lingura de pesto.Placintele de morcovi cu ciuperci Ingrediente (pentru 20 de bucati):Pentru placintele - 500 g morcovi, 1 cartof mare (160 g), 3 bulbi de praz, 2-3 crengute cimbru, 1 ou, 1 lingura faina, piper, 60 ml ulei. Pentru garnitura de ciuperci - 750 g ciuperci, 1 ceapa mica (de arpagic), 30 g unt (margarina), sare, piper, 2 linguri otet aromat, 2-3 linguri suc de mere, 1/8 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 40 g cascaval.
Mod de preparare: Placintelele - Morcovii si cartoful se curata de coaja si se dau pe razatoarea mica, prazul se taie felii subtiri si se amesteca toate cu frunzele de patrunjel verde, se sareaza si se pipereaza. Separat, se amesteca bine oul cu faina. Din amestecul de legume se fac 20 de placintele, se dau prin ou si se prajesc, pe rand, circa 6-8 minute, in uleiul incins, intorcandu-se cand s-au rumenit pe cealalta parte. Se scot din tigaie, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta, se acopera cu un capac si se tin la cald in cuptorul incins la 100?C. Garnitura - Se curata ciupercile si se taie felii. Ceapa curatata se toaca marunt si se caleste in untul incins, pana ce devine sticloasa. Se adauga ciupercile, se prajesc si ele 3-4 minute, amestecand incontinuu. Se sareaza, se pipereaza, se "sting" cu otet/suc de mere si zeama de zarzavat si se lasa sa dea in cateva clocote. Placintelele calde se servesc impreuna cu garnitura de ciuperci, peste care se presara cascavalul ras.Morcovi "Parma"Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 morcovi (cu frunzulitele verzi de circa 1-2 cm), sare, zahar, 200 g salata verde, 12 felii de sunca sau jambon. Pentru sosul vinegreta - 1 ceapa mica (de arpagic), 1 portocala mica, 2 lingurite mustar (putin iute), 1 lingurita praf de curry (tot putin iute), 2 linguri vin alb, 6 linguri ulei de floarea-soarelui, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Morcovii (intregi, cu frunzulite) se curata, se fierb 8-10 minute in apa cu putina sare si putin zahar, se baga sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Salata se curata, se spala si se taie fasii mai late. Pentru sosul vinegreta - Se curata ceapa si se toaca marunt. Portocala se stoarce. Se amesteca ceapa, mustarul, praful de curry, otetul si zeama de portocala si apoi se adauga uleiul, batand bine cu furculita. Se gusta de sare si piper. Fiecare morcov se infasoara intr-o felie de sunca sau jambon, se asaza toti pe un platou, se acopera cu fasiile de salata si se stropesc cu sosul vinegreta, dupa care se lasa cateva minute sa se patrunda.Dulciuri
Strudel cu morcoviIngrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 300 g faina, sare, 1 ou, 1 galbenus, 125 g smantana, 80 g unt (margarina), faina pentru planseta. Pentru umplutura - 400 g morcovi, 100 g telina, 50 g linte, 250 g branza de vaci, 2 oua, piper, nucsoara, 1 galbenus, 2 linguri frisca lichida (nebatuta). Pentru sos - 400 g iaurt, 1 legatura busuioc, 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Aluatul - Se framanta un aluat neted din faina, 1 varf de cutit de sare, 1 ou intreg, 1 galbenus, smantana si untul lasat sa se inmoaie, se inveleste in folie de plastic si se lasa sa stea in frigider o jumatate de ora. Umplutura - Se curata morcovii si telina si se taie cubulete. Se introduc intr-o oala cu apa sarata clocotita si se lasa sa fiarba circa 2 minute. Dupa un minut, se adauga si lintea. Se strecoara apoi printr-o sita, se baga sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Se freaca branza de vaci cu ouale, se gusta de sare, piper si nucsoara si se amesteca cu legumele fierte. Aluatul se intinde in forma dreptunghiulara, pe un stergar de bucatarie presarat cu faina (dimensiunea 30x40 cm), se unge cu umplutura de legume si oua si se ruleaza. Se asaza strudelul intr-o tigaie tapetata cu hartie pentru copt, se unge cu galbenusul amestecat cu smantana si se coace 60-70 de minute in cuptorul incins la 180?C (in timpul coptului, se mai unge o data cu ou si smantana). Apoi se stinge focul si se lasa inca 10 minute sa se "odihneasca" in cuptorul cald. Se serveste cald sau rece, cu un sos preparat din iaurtul amestecat cu frunzulitele de busuioc (taiate marunt), sare, piper si putina zeama de lamaie.