De la bisturiu, la foarfeca de croitorie:Irina Schrotter"Orice femeie poate sa faca ceva daca vrea"In "dulcele targ al Iesilor", in fata stra-stra-stranepoatelor Chiritelor, Calixitelor si altor duducute parfumate si cochete, s-a dat tonul in moda anului 2001. "Di vini" pentru Festivalul International de Moda petrecut acolo este Irina Schrotter, doctorita de la Iasi, care a rupt gura targului la Bucuresti si peste tot in lume pe unde au ajuns hainele create de ea.
- Irina Schrotter, se pare ca a fi creator de moda in Romania si a castiga bani din asta nu mai este o utopie, cel putin in ceea ce te priveste. Cum de ai renuntat sa practici medicina si ai pornit pe un drum absolut nebatatorit acum zece ani, cand ti-ai inceput afacerea in moda?
- A avea o casa de moda si a-ti prezenta colectiile sub propriul tau nume sau marca era imposibil pana la Revolutie. Si iata ca acum, dupa zece ani, din moda poti sa castigi chiar foarte bine daca esti organizat, daca ai colectii bune, esti serios si iti faci publicitate. Chiar intre noi, creatorii de moda, e o relatie care merge spre normalizare, clienti fiind pentru toata lumea, chiar daca oamenii nu au incasuficienti bani pentru a-si satisface gusturile si in vestimentatie.
Moda a fost un hobby al meu mai vechi, prima mea colectie am schitat-o inca din facultate, la indemnul unei prietene (am terminat Facultatea de Medicina Generala si chiar am lucrat la sectia de chirurgie a unui spital din Iasi, pana a venit Revolutia). Dupa ce s-a dat legea privatizarii, am simtit ca e momentul sa fac ceva si am schimbat brusc orientarea. Am avut curaj si, cu bani putini, mi-am deschis propria afacere: un centru de infrumusetare, primul din Iasi la ora respectiva - adica nu numai o casa de moda, ci si un salon de coafura-cosmetica. Am fost optimista dintotdeauna, mi-am spus ca nu se poate sa nu reusesti daca chiar vrei lucrul acesta. Dumnezeu m-a ajutat, si treaba merge bine acum.
- Gustul pentru moda incepe, de obicei, in copilarie, cand fetele se joaca de-a doamnele, imbracandu-se cu rochiile mamelor. Ai mostenit talentul sau a fost o intamplare?
- Intr-adevar, in afara faptului ca mama este o gospodina excelenta, ca orice moldoveanca ce se respecta, ea are si talent la croitorie, incercand tot timpul - dupa posibilitatile noastre de familie de nivel mediu - sa-mi faca o haina draguta, eleganta, de cate ori doream sa am ceva nou la o petrecere cu colegii de liceu sau de facultate. Inca de cand eram mica, stateam tot timpul langa mama, ma uitam cum imi facea hainutele si incercam sa-mi impun ideile. Iar mama ma intelegea si facea cum doream eu, indiferent cat era de sofisticat sau chiar fistichiu modelul pe care-l propuneam. De atunci, mi s-au depozitat in memorie lucrurile acestea pe care le-am speculat mai apoi, dupa ani, in directia pe care trebuia sa merg: moda. Pentru ca imi plac hainele frumoase, imi plac femeile care stiu sa se imbrace, care nu trebuie neaparat sa fie frumoase, ci sa aiba bun gust si sa-si cheltuie banii cu folos atunci cand isi cumpara haine. Sunt Taur si asta se spune ca e o zodie buna pentru meseriile creative. Sunt bataioasa, perseverez in ideea mea, stiu sa lucrez cu oamenii de langa mine, stiu sa apreciez pe toata lumea; in general oamenii sunt multumiti de colaborarea cu mine. Sunt nascuta in 05.05."65 si se zice ca trei de 5 in data de nastere poarta noroc.
- Cu toate ca esti o creatoare de moda cunoscuta in toata tara, continui sa traiesti departe de Bucuresti. Mai este Iasul orasul plin de pace si har cunoscut din literatura? Mai au iesenii acelasi cult al familiei, al sarbatorii, al frumosului, ca odinioara?
- Iasul este un oras foarte conservator, in care se respecta traditiile si principiile de convietuire civilizata. E un oras elitist, foarte special, care te primeste intre varfurile breslelor sale numai dupa o indelunga verificare ce-ti demonstreaza valoarea. Aici traiesc foarte multi intelectuali, somitati in domeniile in care activeaza, oameni de o mare incarcatura spirituala, cu o nota de aristocratie data de insusi trecutul lor, dar asta nu se stie pentru ca nu se afiseaza, dintr-un spirit de modestie si de bun simt mai pregnant poate decat in alta parte. De altfel, lucrul acesta l-ati putut constata observand publicul din sala de spectacol, oamenii veniti la festivalul meu de moda, printre care numerosi profesori doctor-docenti, academicieni, judecatori, medici, directori si manageri de pe la toate firmele importante din oras. Desi sunt foarte ocupati, prinsi de problemele pe care le au, stiu sa respecte un asemenea eveniment si chiar il asteapta. Si eu sunt foarte bucuroasa, pentru ca este un mare compliment pentru mine sa vezi cum oamenii iti acorda atentia si timpul lor pretios.
- Ce te tine, totusi, legata de acest oras? De ce n-ai venit in Bucuresti sa iti faci o cariera acolo unde se considera ca e "buricul pamantului" in orice domeniu ai vrea sa te afirmi?
- In "89 aveam posibilitatea sa plec din tara - sotul meu fiind evreu, ne depuseseram actele sa plecam in Israel. Dupa Revolutie, ni s-a parut insa ca nu are rost sa mai facem pasul acesta, pentru ca in Romania ti se ofereau alte posibilitati dupa acel moment. Deci, aceea a fost prima optiune: de a nu pleca din Romania. A pleca din Iasi in Bucuresti reprezinta o povara in plus, pentru ca Bucurestiul este un oras foarte agitat, foarte complicat pentru mine, eu am multa treaba de facut aici. Am colaboratori cu care lucrez de zece ani aici, la Iasi, si nu cred ca m-as gandi vreodata sa renunt la ei: sunt oameni care m-au "crescut", ca sa zic asa. (Eu am inceput afacerea la 24 de ani, iar ei au avut incredere in mine.) Iasul e unoras foarte drag mie, are un farmec extraordinar si mi se pare normal sa fie acum in atentia lumii modei, pentru ca aceasta e o zona foarte dezvoltata din punctul de vedere al industriei textile. Aici exista singura facultate de acest profil din tara (inclusiv cu sectie de design vestimentar), in care se formeaza an de an sute de specialisti in acest domeniu. Si, desigur, familia ma tine aici, spiritul in care am fost crescuta si educata.
- Cu ce greutati se confrunta o femeie de afaceri in Romania?
- Nu cu altele decat barbatii, eu una nu simt nici o discriminare in Romania din acest punct de vedere. Dimpotriva, sunt foarte multi parteneri de afaceri straini care chiar prefera sa lucreze cu femeile din Romania, pentru ca sunt serioase, deci au un renume bun in afaceri, sunt bune partenere, te poti baza pe ele, au cuvant de onoare, si acesta e un lucru important. Orice femeie poate sa faca ceva daca vrea, mai ales in Romania, unde am fost educate si crescute asa, pentru ca pe vremea lui Ceausescu trebuia sa ne descurcam, efectiv. E mult mai confortabil sa stii ca esti independenta, sa stii ca nu depinzi de nimeni din jurul tau, ca mult, putin, cat castigi, e banul castigat de tine si nu vei plati niciodata pentru el nimic, pentru ca orice in viata se plateste. Problemele generale sunt legate de mentalitatea invechita a oamenilor, care se lasa cel mai greu schimbata, indiferent de sex. Asta, in mediul de afaceri, pentru ca, desigur, in familiile din Romania climatul este inca patriarhal, prin traditie.
- Intrevezi o schimbare in atitudinea estetica a femeii din Romania o data cu schimbarea aceasta de veac si de mileniu? Te intreb asta pentru ca marea parte a colectiilor din festival se adreseaza serii de Revelion 2001, deci pragul acesta pare important, cel putin pentru femei.
- Ce pot sa va spun este ca daca mergeti pe strazile Iasului veti vedea ca femeile sunt mult mai bine imbracate si mai cochete chiar decat in Capitala. Probabil pentru ca de zece ani lucram aici cu multe firme din Iasi pentru a schimba imaginea si conceptia oamenilor, in general, despre vestimentatie. Cu siguranta ca se va mai schimba mult in look-ul romanilor, in general, avem cu totii mult de invatat, dar eu zic ca lucrurile merg spre bine. Daca ar avea si mai multi bani, cu siguranta ar arata mai bine. Femeii din Romania ii lipsesc acum banii, nu bunul gust, si aceasta e o consecinta a situatiei economice din tara. Si poate mai este si faptul ca inca nu s-a invatat la noi ca mai bine iti cumperi mai putine lucruri, dar de mai buna calitate, decat mai multe, dar de proasta calitate. Sunt cateva notiuni de baza pe care trebuie sa le stie orice femeie, sunt cateva articole vestimentare care nu trebuie sa lipseasca din garderoba oricareia dintre noi si cu care te poti "juca", le poti combina si poti sa arati bine in orice moment al zilei.De Revelion, imbracate de Irina Schrotter
- La mine se pot imbraca si femeile care au foarte multi bani, dar si cele care au mai putini bani. Daca nu are bani foarte multi, i-as propune o rochie neagra, simpla, lunga, cu slit unde permite - in fata, lateral sau spate (depinde de problemele fiecarei femei, ce anume trebuie sa scoata in evidenta si ce trebuie sa ascunda). Decolteurile se poarta foarte mult si, daca e o rochie neagra simpla, si accesoriul trebuie sa fie cat mai simplu; perlele, de exemplu, te scot din orice incurcatura. Daca femeile dispun de bani, deja trecem in linia de lux, care e anul acesta foarte "glamour", foarte spectaculoasa, cu multe margele, paiete asortate, nu stridente, de bun gust. Aici ne putem alege intre fastul debordant al materialelor pretioase cu aplicatii de margele si paiete, stofe de lana cu aplicatii de paiete, casmiruri innobilate cu broderii, imbinate cu satinuri sau voaluri de matase naturala intr-o cromatica extrema (fucsia, lila, verde, tonuri gri, negru), cu multe finisaje manuale. Am prezentat trei colectii in festival, care nu sunt altceva decat tendintele pe plan international in domeniul modei, dar prelucrate in viziunea noastra. Colectia semnata de tineri designeri, colectia de leather (piele) si cea de lux (couture a porter 2001). Cea din piele este o colectie moderna, tinereasca, foarte sexy, permite foarte multe interpretari, nu este o colectie rigida, piesele sunt schimbabile de la o linie la alta, e o colectie usoara, lejera, incat sa poti sa-ti procuri 3-4-5 piese si sa fii la moda tot sezonul. Alaturi de mine au fost prezente alte 16 colectii in festival, semnate de nume de prima mana in moda romaneasca (Catalin Botezatu, Razvan Ciobanu, Rita Onisca Muresan), inclusiv colectii de pielarie (genti) si de lenjerie (I.D. Sarierri, Cotton Club etc.).
- Abia s-a incheiat Festivalul International de Moda de anul acesta si ai planuit deja cea de-a patraeditie a lui. Exista o deschidere internationala ca urmare a acestei manifestari?
- La editia urmatoare, pe care o vom numi "Saptamana modei", avem ca invitati foarte multi creatori din tarile din Europa de Est. La randul meu, am primit invitatii in Germania, la Dusseldorf si la Munchen. Ne vom face cunoscuti pe plan international si prin intermediul canalului de moda "Fashion Tv", care transmite pentru a doua oara evenimentul nostru in toata lumea. In ianuarie-februarie, vom avea pagina cu creatori romani pe "Book Moda", care e una din cele mai mari publicatii de moda din lume. Se pare ca Occidentul incepe sa intoarca privirea si spre noi, i-am invitat aici, s-au simtit bine, ne-au vazut ca suntem primitori, ca suntem educati, ca ne straduim sa ne facem treaba, chiar daca mai avem de invatat sau ne lipsesc multe lucruri, au sesizat bunele noastre intentii si asta conteaza foarte mult. Se pare ca am intrat in familia mare a modei internationale si aceasta e cea mai mare satisfactie."Ssst, mami munceste"
- Cine este Irina Schrotter in viata particulara, acolo unde curiozitatea nu poate sa patrunda decat cu permis de libera trecere?
- Incerc sa ajut pe toata lumea, incerc sa fac bine cat pot in jurul meu, incerc sa-mi indeplinesc toate indatoririle de sotie si de mama. Baietelul meu, care are doar sase ani, e cel mai lipsit de privilegii, el tot timpul imi reproseaza ca am prea putin timp pentru el si ca plec tot timpul din Iasi. Dar am noroc ca am un copil intelegator, care stie ca "mami munceste" si asa se fac banii, altfel nu se poate. Sotul meu se ocupa si el de afacerile lui, care nu au nici o legatura cu alte mele, ma sustine cat poate, cand am o problema gasesc un sprijin, realmente, in el. As fi putut fi o femeie intretinuta, dar nici nu m-am gandit vreodata: nu am stare, nu e stilul meu de a fi. Chiar daca sotul meu e un om foarte bogat, toata firma mea se mentine si se intretine prin ceea ce produc eu, deci sunt independenta. Sunt un om generos, cinstit, spun exact ce gandesc despre o situatie sau despre cineva anume, am curajul sa privesc adevarul in fata si sa o iau de la capat atunci cand este cazul si spun asta pentru ca am avut si necazuri mari in viata, peste care am trecut.
- Cum iti vei petrece sarbatorile de iarna, ce vei purta in noaptea de Revelion?
- De obicei, de Revelion stau acasa si ma imbrac foarte comod, sunt asa de obosita, incat nu mai am putere si de petreceri. Decembrie e o luna foarte incarcata pentru mine, e luna cu vanzarile cele mai mari din an si, practic, sunt ocupata pana pe data de 31, pentru ca am in permanenta extra-cereri la marfa, iar eu am obiceiul de a-mi respecta foarte mult clientii. De Craciun, vom petrece cu totii in familie, cu cozonac si sarmale, ca toti romanii. Probabil, pentru baietelul meu voi lua o mica vacanta dupa sarbatori.Corina Pavel