Mancaruri de post
Supa de usturoi
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 6 catei de usturoi (zdrobiti), 1 si 1/2 ceasca miez de paine alba (proaspata), 1/4 ceasca ulei de masline, 3 rosii mijlocii (curatate de pielita si taiate bucatele), 1 lingurita boia dulce, 1 l apa, 2 oua batute usor, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Se incinge uleiul si se caleste usturoiul 1-2 minute la foc mic, pana ce se inmoaie (fara sa se rumeneasca). Se adauga miezul de franzela si se lasa sa se rumeneasca usor circa trei minute. Se adauga rosiile, boiaua si apa, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba incet 30 de minute. Cand supa e aproape gata, se toarna ouale (in ploaie) si se lasa sa mai dea cateva clocote (circa doua minute). Se gusta de sare si piper si se serveste fierbinte, cu patrunjel verde tocat.
Conopida cu sos de rosii
Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 conopida mica, 1 lingura ulei, 1/2 lingurita piper macinat, 1 lingurita ierburi aromate (busuioc, coriandru), 1 catel de usturoi (zdrobit), 400 g rosii decojite din conserva, sare.
Mod de preparare: Conopida se desface buchetele mijlocii si se fierbe in aburi pana ce se inmoaie. Se pune uleiul la incins, se adauga usturoiul, piperul si ierburile aromate si se lasa un minut sa se caleasca. Apoi se adauga rosiile zdrobite si putina sare. Se lasa sa fiarba la foc slab circa 5 minute, ca sa se ingroase sosul si se toarna peste conopida. Se serveste imediat.
Ciuperci marinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 375 g ciuperci, 4 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi (zdrobit), 1 lingura zeama de lamaie, 250 ml suc de mere, 1 foaie de dafin, 1 lingura tarhon tocat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, piper, sare.
Mod de preparare: Se curata bine ciupercile cu o carpa umeda, pastrandu-se doar palariile. Se incinge uleiul si se prajesc intregi, impreuna cu usturoiul, intorcandu-le mereu, pana ce au absorbit tot uleiul. Se adauga zeama de lamaie, sucul de mere, foaia de dafin si tarhonul, se sareaza, se pipereaza si se dau in cateva clocote circa 5 minute. Apoi se lasa sa se raceasca (in zeama), se indeparteaza foaia de dafin si se presara cu patrunjel verde tocat. Inainte de a le servi - ca aperitiv sau garnitura - se lasa sa se scurga.
Pilaf cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa mijlocie (taiata rondele), 2 catei de usturoi (zdrobiti), 2 lingurite chimen (macinat), 2 lingurite boia, 1/2 lingurita piper, 1 si 1/2 ceasca orez cu bobul lung, 1 si 1/2 ceasca zeama concentrata de zarzavat (Knorr + apa), 3/4 ceasca vin alb, 3 rosii mijlocii (taiate marunt), 150 g ciuperci (taiate felii), 2 dovlecei (taiati felii), 150 g broccoli (buchetele), sare.
Mod de preparare: Se incinge uleiul (de preferinta intr-un tuci) si se rumeneste ceapa circa 10 minute la foc potrivit. Se adauga usturoiul si condimentele, se lasa inca un minut sa se dunstuiasca, si pe urma orezul, amestecandu-l bine cu ceapa si usturoiul. Se toarna deasupra vinul si zeama de zarzavat, se incorporeaza rosiile si ciupercile si se lasa sa dea in clocot. Se face focul mai mic, se acopera cu un capac si se fierb incet inca vreo 15 minute. Se ia oala de pe foc, se adauga buchetelele de broccoli si dovleceii, se pune pilaful din nou la fiert (5-7 minute) si se serveste imediat.
Salata de taietei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g taietei, 2 gogosari, 2 ardei grasi, 3 cepe verzi, 1 morcov mare (taiat fasii lungi de 6 cm), 6 linguri ulei de masline, 3 linguri zeama de lamaie, 1 lingura frunze de menta (taiate marunt).
Mod de preparare: Se fierb taieteii "al dente", se scurg si se lasa sa se raceasca. Ardeii si gogosarii se coc, se curata (de pielita si seminte), se taie fasii late de 1 cm si se amesteca cu morcovii, ceapa verde taiata rondele si taieteii. Se face un sos din ulei, zeama de lamaie si menta tocata, se bate bine cu furculita si se toarna peste salata. Se acopera cu un capac, se tine cateva ore la rece si, inainte de-a se servi, se mai amesteca o data ingredientele.
Dulciuri
Pricomigdale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceasca zahar pudra, 1 ou batut, 2 cesti migdale macinate, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 1 lingurita esenta de vanilie, 1/4 lingurita scortisoara pisata, zahar pentru pudrat.
Mod de preparare: Se freaca bine zaharul pudra cu oul, pana ce amestecul se albeste. Intr-un alt castron se amesteca migdalele, coaja de lamaie, esenta de vanilie si scortisoara si se incorporeaza putin cate putin in crema de ou si zahar. Se obtine astfel un aluat care apoi se framanta (in castron) circa cinci minute, pana ce devine neted. Se acopera cu un servet si se pune deoparte. Se-ncinge cuptorul la 180?C. Se scoate aluatul din castron si se formeaza - pe planseta infainata - un sul lung si gros de circa 4 cm. Acesta se taie in 24 de bucati egale si din fiecare bucata se face - cu palmele unse - o sfera, care apoi se apasa bine, formandu-se cercuri cu diametrul de 4 cm. Se asaza pe o tava unsa, lasand spatiu suficient intre ele ca sa creasca. Se pudreaza cu zahar, se baga la cuptor si se coc 15-20 de minute (pana ce se rumenesc). Cand sunt coapte, se scot din tava si se lasa pe un gratar sa se raceasca.