Legumele ca medicamentMorcovul, Sfecla si Telina
Este destul de dificil pentru un "neinitiat" sa inteleaga cum de legumele care-i alcatuiesc hrana de zi cu zi pot deveni peste noapte miraculoase elixiruri de sanatate, care iau "cu mana" boli care nu se vindeca nici cu cele mai noi si sofisticate medicamente. Greu de crezut, dar adevarat: banalele radacini ce cresc in gradina de legume devin medicamente forte, atunci cand sunt consumate netrecute prin foc (sub forma de salate sau de suc), in cantitati mari si pe perioade lungi de timp. Radacina este o camara tainica a plantei, unde se strang acum, in prag de iarna, toate substantele de rezerva pentru primavara viitoare. Putem spune fara sa gresim ca aceste radacini contin mai multe taine decat seiful unei uzine de medicamente. De-a lungul timpului, in paginile noastre au fost facute cunoscute nenumarate cazuri de boli grave vindecate sau ameliorate miraculos cu ajutorul acestor alimente vii. Acum, la sfarsit de toamna, cand toate aceste elixiruri se gasesc din abundenta, proaspete si pline de forta curativa, este si momentul sa facem un bilant al binefacerilor lor. O descriere completa ar ocupa, fara nici un fel de exagerare, paginile unei carti intregi. De aceea, vom intoarce doar o fila din ghidul sanatatii cu legume proaspete.Morcovul
Este un fel de rege neincoronat al legumelor care alcatuiesc regimurile cu cruditati. La faima sa de medicament-minune au contribuit deopotriva proprietatile sale terapeutice de exceptie, gustul agreabil si... apetisanta culoare a sucului extras din el, culoare care parca emana ceva din energia vietii. Fiecare parte a morcovului este folosita in medicina populara: radacina este foarte hranitoare si ajuta la eliminarea masiva a toxinelor din organism, frunzele (mai putin cunoscute) au efecte vitaminizante si usor calmante, in timp ce inflorescentele sunt un stimulent hormonal de exceptie, iar semintele au efecte de reglare a digestiei si a activitatii nervoase. Practic, in aparent banalul morcov se ascund nu mai putin de patru plante medicinale cu efecte extraordinar de puternice. Totusi, de aceasta data, ne vom ocupa doar de radacina morcovului, care prin dubla sa calitate de aliment si de remediu este un sprijin de nadejde in tratamentul bolilor grave.
Iata in continuare cateva afectiuni in care se foloseste cu succes radacina de morcov:
- Cancerul - Se spune, iar realitatea o confirma, ca boala canceroasa nu mai poate avansa atunci cand organismul este hranit in exclusivitate cu suc de morcov. Este o solutie dura, intr-adevar, dar care a dat in practica de prea multe ori rezultate, ca sa nu fie luata in seama. Bolnavul se va hrani in primele trei zile doar cu suc de morcov 1,5 - 3 litri pe zi. Apoi, gradat, va introduce si sucul de mere in alimentatie, vreme de alte doua-trei zile, abia apoi trecand la alimente solide, dar numai netrecute prin foc.
- Cariile dentare, tulburarile de crestere - Se face o cura in care se consuma zilnic, dimineata si seara, pe stomacul gol, o combinatie din 100 ml suc de morcov si 100 ml lapte. Tratamentul dureaza 21 de zile.
- Intarirea vederii (inclusiv a celei nocturne) - La schimbarea anotimpurilor, se face o cura de doua saptamani in care se bea in fiecare dimineata un pahar de suc de morcov, pe stomacul gol.
- Boli de plamani - O veche reteta din Apuseni suna astfel: intr-un vas de lut se pune jumatate de cana de zeama (proaspata) de morcov, o lingura mare de miere si doua galbenusuri de ou. Se amesteca totul bine, dupa care se incalzeste putin pe plita sau pe alta sursa de caldura (pana ajunge la temperatura corpului), dupa care se bea cu inghitituri mici. Se fac cure indelungate cu acest remediu administrat zilnic.
- Colita de putrefactie - Se ajuneaza pana la apusul soarelui, cand se mananca jumatate de kilogram de morcovi dati prin razatoare, frecati cu putina sare si ulei de masline presat la rece. Pana a doua zi dimineata, nu se mai consuma nimic altceva decat suc de morcov (eventual "imblanzit" cu suc de mere). Pe o perioada de doua saptamani, veti manca o salata de morcov cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. Minimum sase luni nu veti manca nici carne sub nici o forma.
- Diaree la sugari - Jumatate de kilogram de morcovi taiati felii se fierb timp de 40-50 de minute intr-un litru de apa, dupa care se zdrobesc si se stoarce totul printr-un tifon. La sfarsit, se adauga apa clocotita pana se completeaza un litru. Va fi administrat acest remediu in loc de lapte, vreme de 24 de ore (trei zile, la nevoie), dupa care treptat decoctul de morcovi va fi combinat cu lapte.Cateva secrete
- Morcovii nu se razuiesc cu cutitul si nici nu se curata prin taiere, ci se spala sub jet de apa rece, frecandu-se cu o perie aspra. In felul acesta, se pastreaza coaja care este cea mai bogata in vitamine. - Morcovii romanesti sunt mult mai eficienti din punct de vedere terapeutic decat cei adusi din import, care fiind "ameliorati" genetic nu mai au bogatia de vitamine, enzime si minerale necesara (in ciuda aspectului comercial de invidiat).Frumusete
- Petele care apar cu varsta pe fata sunt atenuate daca se consuma multe sucuri de legume si fructe si daca folosim urmatoarea masca: un morcov ras fin se intinde pe toata fata cu tot cu suc si se tine timp de 15-30 de minute, dupa care fata se spala cu lapte. Pentru tenul uscat, morcovul ras se combina cu doua-trei linguri de smantana.
- Ridurile dispar sau sunt estompate daca se face in fiecare zi o masca din urmatoarele ingrediente: un morcov ras fin, sucul de la jumatate de lamaie, 4 linguri de smantana si putin talc. Totul se intinde in strat de grosime medie pe fata si se tine o ora, dupa care se face o curatare cu vata inmuiata in lapte.Telina
Stiinta moderna se straduieste de mult timp sa descopere secretele acestei plante, adusa, se pare, in urma cu mii de ani, din indepartata Indie. Se stie ca este un reglator hormonal de exceptie, care face o concurenta foarte serioasa sofisticatelor pilule din farmacii, ca face o curatenie exemplara in organism, eliminand toxinele, ca impiedica tumorile sa se dezvolte, iar lista este departe de a fi inchisa. Din medicina populara romaneasca, ca si din studiile medicale moderne, am alcatuit un mic ghid terapeutic al telinei:
- Sterilitate - Se bea zilnic cate un paharel de suc de telina pe stomacul gol, dimineata si seara. Atunci cand gasim frunze verzi, vom combina sucul de frunze cu cel de radacina.
- Psoriazis, boli de piele grave - O zi pe saptamana se consuma numai cruditati si se bea un pahar de suc de telina combinat cu doua pahare de suc de morcov. Sucul de telina va fi cat mai proaspat posibil.
- Afectiuni insotite de febra - In trecut, cand nu existau atatea medicamente, decoctul si mai ales sucul de radacina de telina erau considerate un febrifug redutabil. Este stiut ca, in anumite limite, febra este benefica pentru organism; tocmai de aceea sucul de telina este intrebuintat numai pentru combaterea acceselor lungi de febra. Se bea jumatate de pahar de suc de telina indoit cu apa, de 4-6 ori pe zi.
- Diabet - Alaturi de ceapa si usturoi, telina cruda este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia diabeticului. Ea are un usor efect hipoglicemiant, mareste diureza si, foarte important, echilibreaza sistemul nervos si astfel contribuie activ la reglarea tuturor proceselor metabolice.
- Vitiligo, degeraturi - Se face un decoct dintr-o telina intreaga (radacina si frunze) de marime medie, bine maruntita, in prealabil, care va fi fiarta vreme de cinci minute. Cu acest decoct vor fi facute spalaturi de 20 de minute, dupa care vor fi puse comprese cu decoct pe locurile afectate.
- Tumori - Frunzele zdrobite sau, cand nu avem, radacina de telina rasa se pun vreme de o ora pe zi, pe locul afectat. Este o reteta eficienta si in cancerul tegumentar.
- Cura de slabire - Telina, sub forma de suc pur, taie apetitul, favorizeaza eliminarea apei din tesuturi si accelereaza tranzitul intestinal. Bautul unui pahar de suc de telina pe zi, inainte de masa principala, este o metoda miraculoasa de reglare a greutatii.Cateva secrete
Dupa ce folosim extern telina, nu trebuie sa ne expunem la soare, deoarece pielea devine foarte sensibila la arsuri si o simpla raza de soare poate produce leziuni incredibil de grave. Aceeasi restrictie se recomanda si celor care recolteaza frunzele de telina.
- Gustul foarte puternic al telinei nu este suportat de majoritatea pacientilor, motiv pentru care sucul de telina se va consuma amestecat in proportia de 1:2 cu suc de mere. - Curele cu suc de telina cruda au un efect de intinerire atat de puternic, incat pot produce la femeile in varsta redeclansarea ciclului menstrual. Acest fenomen se poate produce chiar si la femeile ajunse la manopauza de zece ani (sau chiar mai mult, dupa cum o demonstreaza cazurile concrete). Acest simptom nu trebuie sa va sperie, ci, din contra, sa va bucure - este semnalul ca organismul se reface rapid.Frumusete
Nici o leguma nu are o asemenea putere de infrumusetare ca telina, care ar trebui sa devina o "arma" a femeilor de toate varstele. Sucul de telina infrumuseteaza si da stralucire pielii, incetineste viteza de crestere a pilozitatii inestetice (nu si a parului din cap), inlatura gradat mirosul neplacut al transpiratiei si stimuleaza dezvoltarea caracterelor feminine, in general.Sfecla Rosie
Raspandita astazi pe toate continentele, leguma al carei suc are culoarea sangelui, este printre putinele plante care au ca loc de origine Europa. Candva, ea crestea spontan pe tarmurile Mediteranei si ale Atlanticului; acum, este cultivata pe toate meridianele, pentru calitatile sale nutritive si terapeutice exceptionale. Celebritatea ca medicament si-o datoreaza efectelor sale foarte puternice in tratamentul leucemiei si anemiei, afectiuni in care este de neegalat. Frunzele sale sunt folosite in medicina populara pentru tratarea ranilor si a plagilor greu vindecabile, iar radacina - pentru intremarea convalescentilor, oprirea dezvoltarii tumorilor, echilibrarea tensiunii si a sistemului nervos. Este una din legumele cel mai bine studiate de catre medicina moderna, care i-a confirmat puterea vindecatoare in mai multe afectiuni.
- Anemie - Sucul de sfecla rosie stimuleaza puternic formarea de globule rosii, mai ales atunci cand este consumat pe stomacul gol. Se consuma impreuna cu sucul de morcovi - un sfert de pahar de suc de sfecla si trei sferturi de suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si la pranz.
- Leucemie - Se tine o cura de 49 de zile, in care se consuma doar vegetale (deci fara carne, lactate, margarina etc.) netrecute prin foc. In primele trei zile ale curei, se consuma doar suc de sfecla rosie - 250 ml de suc pe zi, care se bea cu lingurita, inghititura cu inghititura, trecandu-l pe sub limba. Zilnic, pana la completa vindecare, se va consuma acest suc, in cantitatea si in modul descris anterior.
- Cancer - S-a demonstrat ca sfecla rosie opreste multiplicarea celulelor canceroase din sange, oprind astfel dezvoltarea tumorilor, indiferent de localizare. Se face un cocktail din zece linguri suc de sfecla rosie, 20 de linguri suc de morcovi si un pahar suc de mere, din care se administreaza patru pahare pe zi, vreme de minimum 60 de zile.
- Convalescenta - In multe sate de la noi, bolnavilor, ca sa prinda putere, li se amesteca in supa calduta un paharel de suc de sfecla rosie, proaspat stors. Acest tratament confera o stare de vioiciune, stimuleaza digestia si eliminarea, grabind vindecarea.
- Gripa, viroze, in general - Inca nu se cunoaste exact mecanismul prin care substantele din sfecla rosie actioneaza, dar cert este ca aceasta leguma ajuta corpul sa se apere de majoritatea bolilor produse de virusi. In perioadele critice ale bolilor virale, nu se consuma nici un fel de aliment solid sau bogat in calorii, ci doar sucuri si extracte lichide de plante. Doza minima de suc de sfecla este de 150 ml pe zi, care se bea ca atare sau diluat cu un suc mai gustos (de mere, de pilda).
- Boli hepatice - Toate cele trei radacinoase prezentate aici au efecte drenoare asupra ficatului, favorizand in acelasi timp regenerarea celulei hepatice si ajutand la combaterea infectiilor localizate aici. Se face o cura de minimum o luna, in care se beau zilnic 300 ml din combinatia de sucuri: morov + telina + sfecla rosie.
Contraindicatii: diabet.Ilie Tudor
Metoda de obtinere a sucului din radacini
Celor care nu au storcator electric cu centrifuga le este recomandata urmatoarea metoda: radacinile se spala foarte bine, curatandu-le cu peria acolo unde este cazul, dupa care se taie marunt. Bucatile bine maruntite se dau prin masina de tocat, apoi imediat se storc printr-un tifon pus in doua.
Sucul se bea imediat sau in maximum 40 de minute de la preparare, deoarece prin oxidare se pierd foarte multe din proprietatile sale terapeutice.