Spaghete de vara
Uitati de sosurile napoletane si bologneze si veti avea pe masa spaghete cu un gust inedit. La fel de potrivite sunt macaroanele scurte, spiralate, sau taieteii cu ou
Spaghete cu piept de pui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g spaghete, sare, 4 linguri ulei, 500 g piept de pui (sau pulpe), 2 linguri unt, 200 ml suc de portocala (stors proaspat), 10 caise uscate, 3 linguri miere, 4 linguri zeama de lamaie, 2 lingurite praf de curry (sau alt condiment iute), 1 legatura coriandru (sau alta verdeata aromata).
Mod de preparare: Se fierb spaghetele ("al dente") in apa (multa) cu sare, se scurg printr-o strecuratoare si se picura peste ele uleiul, clatinandu-le ca sa patrunda peste tot. Intre timp, se curata de pielita pieptul de pui, se taie cubulete si se rumeneste in untul incins. Se toarna deasupra sucul de portocala si se adauga caisele taiate bucatele, mierea si curry-ul. Se acopera tigaia cu un capac, se lasa sa dunstuiasca toate circa 8 minute, se gusta de sare si se incorporeaza coriandrul spalat si tocat marunt. Apoi se toarna peste spaghete si se amesteca bine.Cuiburi de spaghete
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g spaghete, sare, 150 ml ulei de masline, 2 lamai mai mici, 5 fileuri de ansoa (din conserva), 1/2 legatura patrunjel verde, 2 linguri capere (scurse), piper proaspat macinat, 2 lingurite mustar iute (de Dijon).
Mod de preparare: Se fierb spaghetele ("al dente") in apa cu sare, se rastoarna intr-o strecuratoare si se stropesc cu ulei (1-2 linguri), intorcandu-le de cateva ori ca sa se patrunda. Se curata de coaja o lamaie si se taie feliute subtiri. Fileurile de ansoa se taie marunt, iar patrunjelul verde se spala si se toaca. Se amesteca intr-un castron lamaia cu feliile de ansoa, patrunjelul tocat si caperele scurse, iar intr-un bol se prepara un sos din zeama stoarsa de la cealalta lamaie, uleiul ramas, sare, piper si mustar. Se toarna spaghetele si sosul in castron, se amesteca bine si se invart cu o furculita, formand un fel de cuiburi. Acestea se asaza pe farfurii si se stropesc cu putin sos (pus deoparte).Spaghete cu fistic
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g spaghete, sare, 2 linguri ulei, 150 g morcovi, 100 g boabe de fistic, 200 g smantana subtire, 200 ml lapte, 200 g branza topita, 1 lingura zeama de lamaie, piper macinat, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Se fierb spaghetele ("al dente") in apa cu sare, se rastoarna intr-o strecuratoare, se baga sub un jet de apa rece si se stropesc apoi cu ulei, intorcandu-le pe toate partile. Intre timp, se curata morcovii, se taie fasii subtiri, se dau in cateva clocote (in apa cu sare) si apoi se lasa sa se scurga. Fisticul se toaca marunt, se rumeneste intr-o tigaie, fara grasime, se scoate si se pune deoparte. Smantana si laptele se fierb 5 minute la foc iute, dupa care se incorporeaza branza taiata cubulete si se lasa sa se topeasca, amestecand intruna. Sosul astfel preparat se fierbe inca 10 minute, pana ce devine cremos. Se adauga sare, piper si zeama de lamaie. Se amesteca spaghetele cu morcovii si patrunjelul tocat, se pune cate-o portie pe fiecare farfurie, se toarna peste ele sosul de branza, se presara cu fistic prajit si se servesc imediat.Spaghete cu rosii si ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g rosii, 500 g ciuperci, 2-3 catei de usturoi, 76 g parmezan (sau alt cascaval), 1 legatura patrunjel verde, 6 linguri ulei de masline, 500 g spaghete, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se tin sub un jet de apa rece si se curata de pielita. Apoi se taie in doua, se scot semintele si se lasa sa se scurga cu taietura in jos pe hartie absorbanta. Ciupercile se curata cu o perie sau cu un burete aspru (nu se spala, ca sa nu se imbibe cu apa), se mai scurteaza din picioruse si se taie in patru sau in opt. Usturoiul curatat se taie feliute subtiri, parmezanul se da pe razatoarea mare, patrunjelul se toaca, iar rosiile (scurse) se taie cubulete. Se incinge uleiul, se calesc mai intai ciupercile, apoi - impreuna cu ele - usturoiul, se adauga rosiile si patrunjelul verde tocat si se lasa sa fiarba incet - cu capac - pana ce se-nmoaie. Se gusta de sare si piper. Spaghetele, fierte "al dente" in apa cu sare si apoi scurse, se rastoarna intr-un castron, se servesc fierbinti cu sosul de ciuperci si rosii si se presara cu parmezan ras.
Prajitura cu pere
Ingrediente (pentru o forma cu diametrul de 24 cm): Aluatul - 160 g faina, 1 lingurita praf de copt, 60 g zahar, 1 ou, 70 g unt (sau margarina), coaja rasa de la o lamaie, grasime pentru uns forma. Umplutura - 1 zahar vanilat, 2 linguri zahar, 1 lingura amidon, 2 oua, 1/2 l lapte, 30 g stafide, 4-5 pere mijlocii (coapte), zeama de la 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Din toate ingredientele se framanta un aluat neted si se lasa sa stea la rece circa 30 de minute. Apoi se intinde pe planseta si se imbraca apoi cu el o forma de tarta (unsa). Se curata perele, se taie in doua, se indeparteaza semintele si partea lemnoasa si se stropesc cu zeama de lamaie, dupa care se taie fiecare jumatate in 8 felii subtiri si se asaza pe toata suprafata aluatului. Se baga la cuptorul incins la 180?C si se coace aproximativ 15 minute. Se scoate din cuptor si se toarna peste pere glazura preparata din: zahar, oua, amidon si lapte - amestecate bine - la care se adauga, la urma, si stafidele. Se baga prajitura din nou la cuptor si se mai lasa 20 de minute sa se coaca. (Eventual se acopera cu o hartie ca sa nu se arda.)