Bucatarie de varaCe se mai gateste in vacanta prin Franta
Supa de castraveti de la gheata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti mari, 50 g stafide, 1 legatura de busuioc, 3 linguri ulei de masline, 2 tablete supa concentrata de pasare (Knorr), sare, piper, cateva picaturi de Tabasco (sau un alt condiment iute).
Mod de preparare: Se dizolva tabletele de supa concentrata in 200 ml de apa fierbinte si se lasa sa se raceasca. Se curata castravetii, se taie in doua (pe lung), se indeparteaza semintele, apoi se taie cubulete si se mixeaza impreuna cu picaturile de Tabasco si cu zeama de carne de pasare. Se sareaza, se pipereaza, se adauga uleiul, jumatate din frunzulitele de busuioc si jumatate din stafide si se mixeaza din nou. Se baga supa la frigider si se serveste rece, dupa ce s-a incorporat restul de stafide si s-a presarat busuiocul ramas. Facultativ, deasupra se presara seminte decorticate de floarea-soarelui, usor prajite.
Tarta parfumata cu masline verzi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 75 g masline verzi fara samburi, 6 oua foarte proaspete, 150 ml smantana groasa, 100 g suc de rosii mai concentrat, 20 g unt, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200?C si se introduce un vas cu apa fierbinte (pentru bain-marie). Apoi se unge bine cu unt forma de tarta. Se taie maslinele rondele. Se bat ouale (ca pentru omleta) - fara sare - si se incorporeaza maslinele, smantana, sucul de rosii si piperul proaspat macinat. Se varsa in forma, se baga la cuptor si se lasa sa se intareasca 15-20 de minute (pe baie de apa). Tarta trebuie sa fie pufoasa (nu tare), pentru ca maslinele devin crocante. Se serveste fierbinte sau calduta, ca aperitiv.
Un sfat: folositi masline cat mai parfumate (cu piper, cimbru etc), iar daca sucul de rosii este prea lichid, adaugati o lingurita cu varf de miez de rosii.
Rosii si castraveti cu umplutura de macrou afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 macrouri mari, 4 rosii mici, 1 castravete, 1 legatura de menta, 1 legatura de tarhon verde, cateva codite de ceapa verde, 2 lamai, 150 ml ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180?C. Se spala rosiile, li se taie capacelul si li se scobeste miezul cu o lingurita. Se asaza pe o tava, se stropesc cu un firicel de ulei si se baga la cuptor. Se tin 10 minute, se scurg si se lasa sa se raceasca. Macrourile, spalate si zvantate, se curata de pielita si de oase si se taie cubulete. Verdeata se spala si se toaca marunt (cozile de ceapa verde se taie rondele subtiri), iar lamaile se storc. Se amesteca intr-un bol pestele cu verdeata tocata si cu zeama de lamaie si se gusta de sare si piper. Se curata castravetele de coaja si se taie in 8 bucati, care se scobesc cu multa grija, lasandu-li-se fundul. Se umplu rosiile si bucatile de castravete cu amestecul de peste afumat si verdeata si se servesc imediat, cu garnitura de salata verde.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui, 4 ardei grasi rosii (capia sau gogosari) si 4 ardei grasi galbeni (toti ardeii trebuie copti, curatati si tinuti in ulei si otet), 100 ml smantana subtire, 2 catei de usturoi, 2 crengute de rozmarin, 3 crengute de cimbru, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ardeii copti (marinati) si se taie fasii mai late, la fel ca si carnea de pui (cruda). Se curata usturoiul si se toaca marunt, impreuna cu frunzulitele de rozmarin si de cimbru. Ardeii impreuna cu carnea se rumenesc 5 minute in uleiul incins. Se adauga usturoiul si ierburile, se mai lasa cateva minute sa mijoteasca, apoi se incorporeaza smantana. Se sareaza, se pipereaza si se mai da in cateva clocote. Sote-ul astfel preparat se serveste fierbinte, cu o garnitura de orez sau paste.
DulciuriTarta fina cu rozmarin si caise
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g caise, aluat de foitaj (se gaseste gata preparat in comert), 150 g zahar pudra, 50 g unt, 2 crengute rozmarin, 1 lingura ulei.
Mod de preparare: Se cresteaza putin caisele si se scot samburii, avand grija ca fructele sa ramana intregi. Se-ntinde aluatul pe fundul unei forme pentru tarta, se-nteapa cu furculita, se asaza caisele, iar la mijloc se pun crengutele de rozmarin. Se pudreaza cu zahar, se presara din loc in loc bucatele de unt, se baga in cuptorul incins la 180?C si se lasa circa 15 minute. Cand aluatul a crescut bine, se scoate tarta din cuptor, se rastoarna pe o planseta unsa cu putin ulei (ca sa nu se lipeasca) si apoi se gliseaza asa, cu aluatul in sus, in tava in care s-a copt. Se ia o cratita grea (eventual de fonta) si cu fundul ei se apasa pe tarta din forma, pana ce se zdrobeste aluatul (devine ca o placinta). Se baga din nou la cuptor si se mai lasa 15 minute, apoi se scoate, se desprinde cu un cutit de marginea tavii si se rastoarna iar (acum cu fructele in sus) pe un platou. Se serveste calduta.