Salate de vara, presarate cu soare si cer senin
Salata napoletana cu macaroane
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g macaroane (scurte), 500 g rosii coapte (tari), 200 g cascaval moale, 8 fileuri de ansoa (anchois) in ulei, o lingura masline, 2 linguri capere in otet, 3 catei de usturoi, 4 linguri untdelemn fin, 6 crengute busuioc, 150 g parmezan (cascaval), sare, piper.
Mod de preparare: Se spala rosiile, se sterg si se taie in opt, iar usturoiul curatat se taie marunt. Intr-o tigaie adanca se pun la-ncins 2 linguri de ulei si se caleste mai intai usturoiul, dupa care se adauga si rosiile. Se lasa sa dunstuiasca circa 3 minute, amestecand incontinuu. - Separat, se fierb macaroanele (al dente) in apa cu sare, se scurg, se rastoarna peste rosii si usturoi, se amesteca, se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se taie fileurile de ansoa bucatele, cascavalul moale se taie felii, se aleg frunzulitele de busuioc si se scurg caperele. Cand s-au racit macaroanele, se pun intr-un castron si se adauga bucatelele de ansoa, caperele, feliile de cascaval, busuiocul (taiat cu foarfeca), restul de usturoi si maslinele. Se gusta de sare si piper si se garnisesc (eventual) cu felii foarte subtiri de parmezan.
Salata sefului
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 piepti de pui, o tulpina de telina, 1 miez de laptuca, 300 g cartofi, 150 g sunca (de 1 cm grosime), 200 g cascaval, 1 ardei gras rosu (mic), 20 g unt. Pentru sos: 1 galbenus foarte proaspat, 1 lingurita mustar iute, 200 ml ulei, 1 lingura otet, sare, piper.
Mod de preparare: Se scoate oul din frigider, se separa galbenusul si se tine intr-un bol, la temperatura camerei. Se spala cartofii, se fierb 15-20 minute in apa cu sare, se scurg, se lasa putin sa se raceasca si se curata de coaja. - Intre timp, se prajesc in unt pieptii de pui, mai intai la foc iute, pana ce se rumenesc, dupa care se mai lasa 10 minute la foc mic (cu capac) ca sa se patrunda. - Se aleg frunzele de laptuca, se spala si se pun intr-un castron. - Cascavalul, sunca si cartofii se taie cubulete, carnea de pui si ardeiul - fasii, tulpina de telina - rondele, iar frunzele de telina - bucati mai mari si se pun toate in castron, peste laptuca. - Peste galbenusul tinut la temperatura camerei, se pun mustar, sare si piper si apoi se toarna uleiul putin cate putin, amestecand ca la maioneza. Cand s-a legat, se adauga otetul si se mai amesteca putin. Se toarna sosul astfel preparat peste ingredientele din castron, se amesteca bine si se serveste salata imediat. Se mai pot adauga (dupa gust) felii de rosii sau de oua fierte, fasole verde (fiarta), slaninuta prajita, ansoa.
Ratatouille cu melcisori
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g melcisori, 1 vanata, 2 ardei grasi (eventual unul galben si unul rosu), 200 g dovlecei, 500 g rosii, 2 cepe, 100 ml ulei de masline, 2 catei de usturoi, busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie adanca, in uleiul incins (jumatate din cantitate). Dovleceii, spalati si zvantati, se taie in patru (pe lung) si pe urma bucatele mai mici, se pun in tigaie si se prajesc la foc potrivit circa 10 minute, amestecand continuu. Se curata ardeii de seminte si nervuri si se taie fasii, iar vanata se taie si ea in patru si pe urma felii mai groase. Cu o lingura pentru spuma se scot dovleceii si ceapa si se pun intr-un castron, iar in tigaie se adauga doua linguri de ulei si se lasa sa se-ncinga. Apoi se calesc circa 2 minute vanata si ardeii, se sareaza, se pipereaza, se acopera cu un capac si se lasa sa se dunstuiasca la foc mai mic circa 15 minute, amestecand din timp in timp. Se spala rosiile, se taie in patru si li se scot semintele (prin apasare). Melcisorii se fierb (al dente) in apa cu sare, dupa care se scurg. Cand vanata si ardeii s-au fiert, se scurg si ele si se rastoarna in castron. Se taie marunt usturoiul, se prajeste (fara sa-si schimbe culoarea) in uleiul ramas, se adauga rosiile si se fierb 5 minute la foc iute. Apoi se stinge focul, se adauga macaroanele, se sareaza, se pipereaza si se amesteca. Se varsa tot continutul tigaii in castron, se amesteca din nou, se decoreaza cu frunze de busuioc si "ghiveciul" astfel preparat se serveste caldut sau rece.
Dulciuri
Tarta cu caise
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet de aluat de foietaj (se gaseste in comert), 1 kg caise, 50 g migdale taiate felii, 230 g zahar, 30 g unt, 20 g faina.
Mod de preparare: Se prepara mai intai zaharul caramelizat, punandu-se pe foc intr-o craticioara, 150 g de zahar cu o lingura de apa. (Craticioara trebuie scuturata din cand in cand, ca sa se repartizeze caldura in mod egal peste tot.) Cand zaharul incepe sa se-ngalbeneasca, se rastoarna intr-o forma de tarta si se baga la congelator ca sa se intareasca. Se-ncinge cuptorul la 180?C. Se spala caisele, se rup in doua si se indeparteaza samburii. Se scoate forma din congelator si pe fundul ei se asaza jumatatile de caisa (in forma de rozeta). Se presara peste ele zahar si bucatele de unt si se acopera cu aluatul, indoind marginile spre interior. Se baga la cuptor si se coace 25-30 de minute. Se rumenesc migdalele intr-o tigaie (fara grasime) si, cand tarta s-a copt, se scoate din cuptor, se rastoarna, se presara cu migdalele prajite si se serveste calduta.