Zodiile si Sanatatea
Fiecare dintre cele 12 zodii guverneaza cate un segment al corpului omenesc, incepand cu capul si terminand cu labele picioarelor. In Antichitate, cunostintele astrologice erau considerate indispensabile celor care doreau sa practice arta vindecarii, Hipocrat insusi fiind un astrolog desavarsit, de pe urma caruia au ramas, de exemplu, instructiuni legate de perioadele in care nu este recomandabila nici o interventie chirurgicala. Astazi, cand incepem sa descoperim limitele stiintei materialiste, adevarurile care nu pot fi supuse cercetarilor de laborator isi redobandesc, incetul cu incetul, semnificatia si valoarea.
Berbec
Cauza raului: excesul
Acest semn cardinal, apartinand elementului foc, marcheaza inceputul primaverii si se caracterizeaza prin dinamism, vointa si forta fizica. Berbecul guverneaza capul, cu exceptia urechilor, a nasului, a maxilarului inferior si a ochiului stang. Deoarece capul le este predispus la accidentari, majoritatea nativilor din Berbec au o cicatrice in aceasta zona. Din acelasi motiv, supararile si stresul le provoaca dureri puternice de cap. Berbecul mai guverneaza si organele genitale externe si arterele de dimensiuni mai mici. Ca tipologie, Berbecul se caracterizeaza prin trasaturi clare, puternice, uneori chiar colturoase. Tonusul muscular este bun si transmite o impresie de forta, chiar daca nativii sunt rareori masivi sau solizi. Privirea le este atenta si vioaie, exprimand impulsivitatea, temperamentul navalnic si dragostea de aventura specifice zodiei. Pe Berbeci, provocarile, obstacolele si riscurile ii incita, in loc sa-i descurajeze.
Planeta guvernatoare a zodiei este Marte, planeta asociata in astrologia medicala cu formarea hemoglobinei (nu intamplator, metalul asociat planetei Marte este Fierul). Asupra organismului, Marte are efectul unui catalizator care accelereaza tot ceea ce este miscare, fiind de aceea pus in legatura si cu circulatia sangvina, de care este insa doar partial responsabil.
Aceeasi planeta determina modul in care survin imbolnavirile la Berbeci: ele se manifesta acut, sunt previzibile (fiindca se datoreaza exceselor) si, in general, de scurta durata, Berbecii avand o mare putere de recuperare.
Taur
Atentie la tiroida
Dupa navalnica instalare a primaverii cu explozia ei de verdeata, urmeaza cresterea domoala, dar constanta, care exprima atat de bine zodia fixa a Taurului, a carei principala caracteristica este dragostea de viata si fertilitatea. In corp, Taurul guverneaza gatul, laringele, faringele si corzile vocale (multi cantareti de opera sunt Tauri), urechile, gura, limba, partea superioara a esofagului si glanda tiroida, precum si a doua pereche de nervi optici. Partea coloanei vertebrale asociata cu semnul Taurului este cea cervicala. Dupa cum vedeti, organele care corespund Taurului sunt in mare masura organele de simt: gustul, auzul si, partial, vazul. Aceasta ne face sa intelegem de ce Taurii "gusta" viata din plin. Sunt foarte senzuali, dar nu genul sofisticat. Infatisarea le reflecta senzualitatea: formele pline, robuste, senzatia de "oameni cu greutate" pe care o emana, gatul indesat. Fata este de obicei rotunjita, ochii blanzi, buzele carnoase si barbia puternica. Rareori depasesc inaltimea medie. Taurii sunt lenti, dar constanti in eforturile lor si compenseaza lentoarea prin tenacitate.
Zodia este guvernata de planeta Venus. Planeta guvernatoare fiind eminamente feminina, ea afecteaza sistemul endocrin al nativilor, mai ales tiroida, accentuand functiile feminizante. Atunci cand energia planetei se manifesta distonant, miscarile, de obicei gratioase ale Taurilor, devin sacadate. Sub influenta lui Venus, excesele alimentare duc la probleme digestive. Amigdalitele, laringitele si faringitele apar de asemenea frecvent.
Gemeni
Slabiciunea zodiei: nervii
Ultima luna a primaverii face tranzitia spre vara si, dupa cum veti vedea, lunile de tranzitie sunt ocupate de semnele mutabile, cum este cel al Gemenilor. Cuvintele "Gemeni" si "schimbare" ar putea fi sinonime. Nativii sunt sprinteni la minte si la trup, curiosi si foarte deschisi fata de nou. Gemenii guverneaza caile respiratorii superioare - cu exceptia celor luate in stapanire de Tauri - pleura, arterele, venele si tesutul pulmonar, umerii, bratele si mainile. Firesc, deoarece Gemenii sunt un semn de aer si, ca zodie mutabila, mobilitatea joaca un mare rol in viata lor. Ranirea bratelor (mai ales a umerilor si a mainilor) este frecventa. Firi nervoase, au nevoie de miscare pentru a se linisti. De inaltime variabila, Gemenii se caracterizeaza printr-o silueta longilina, agilitate (un Geaman care merge incet este un Geaman bolnav) si un aer tineresc care se pastreaza adesea pana la o varsta inaintata. Trasaturile fetei sunt fine si mobile, privirea curioasa, de multe ori ironica. Guvernati de planeta comunicarii, Mercur, Gemenii sunt foarte prietenosi si lipsiti de prejudecati sociale. Inteligenta lor se manifesta usor, sunt experti in manuirea cuvintelor si au o gandire asociativa. Nu pot trai fara a fi bine informati. Mobilitatea ideilor se extinde si in plan fizic. Gemenii au o coordonare remarcabila, sunt agili, dar obosesc usor. Se surmeneaza nervos, lucru la care contribuie tendinta lor de a-si face griji. Cel mai mult ii destind jocurile si sportul.
Rac
Problema de baza: hrana
Debutul oricarui anotimp, deci si al verii, apartine unui semn cardinal, in acest caz Racul. Un semn cardinal este un semn care confera calitati de lider. In cazul acestui semn de apa, nu sunt usor de recunoscut, deoarece cuvantul-cheie pentru Raci este pasivitatea. La acesti nativi, puterea se observa nu din felul in care actioneaza, ci din modul in care stiu sa reactioneze. Partea corpului omenesc asociata cu Racul este stomacul, iar la femei - si sanii. Cutia toracica, esofagul, duodenul, vezica biliara si capul pancreasului sunt de asemenea puse in legatura cu Racul. Fizic, Racii sunt mai degraba scunzi, liniile corpului sunt rotunjite, miscarile cumpatate. Tenul este delicat, adesea palid. Fruntea este bombata, pometii proeminenti, sprancenele rotunjite, ochii rotunzi, iar dintii marunti.
Planeta guvernatoare este Luna, care le da o imaginatie bogata si atasament fata de trecut, har de povestitor si o legatura stransa cu mama. Sentimentali si conservatori, ei se refugiaza adesea in amintiri, ceea ce ii ajuta sa dobandeasca o memorie remarcabila. Pentru ca energia lunara are un efect de incetinire si acumulare, majoritatea Racilor sufera periodic de tulburari digestive ca dispepsii, gastrite si ulcer. Daca regimul alimentar nu este foarte corect, apar bolile de nutritie si anemia, mai ales in copilarie. Tot Luna este responsabila pentru tendinta Racilor de-a retine apa in tesuturi. Regimul alimentar trebuie sa fie bine controlat si corect adaptat varstei.
Leu
Puncte nevralgice: inima si coloana
Miezul verii este guvernat de puternicele vibratii solare ale zodiei fixe a Leului. Leul marcheaza momentul culminant al puterii Soarelui, intruchipand vointa si principiul ratiunii. Leul guverneaza inima si vasele mari de sange din cutia toracica, plexul solar, precum si segmentul dorsal al coloanei vertebrale. Acesta le poate provoca Leilor mari dureri, chiar fara o cauza fiziologica, atunci cand ei isi asuma responsabilitati prea mari. E un fel de "recul al puterii". Capul pancreasului este de asemenea sub influenta zodiei.
Din punct de vedere tipologic, barbatii din Leu sunt de obicei mai frapanti decat femeile. Parul des si aspru aduce mult cu coama impunatoare a animalului. Corpul este puternic, atletic, tinuta maiestuoasa (e drept, adesea rigida), pieptul bombat. Comportamental, Leii se impart in doua categorii distincte. Prima categorie este cea a Leilor generosi, creativi, cu o mare noblete sufleteasca, cea de-a doua se caracterizeaza prin egocentrism, mondenitate superficiala si dorinta de-a se impune cu orice pret.
Astrul zilei, Soarele, "care daruieste fara limite, fara a se darui pe sine", este asociat din punct de vedere astrologic cu Leul si simbolizeaza de minune calitatile Leilor "buni". Fiind planeta datatoare de viata, Soarele guverneaza sangele , sistemul arterial, sistemul imunologic si procesele metabolice. Disfunctiile energiei solare se manifesta mai ales printr-un metabolism hiperaccentuat, tulburari de ritm cardiac sau fenomene congestive.
Fecioara
Trecerea catre cel de-al treilea anotimp este inaugurata de cea de-a doua zodie mutabila, zodia de pamant a Fecioarei, care intruchipeaza recolta si spiritul de analiza. Ea marcheaza un moment important al ciclicitatii anului, cel in care prima parte, caracterizata de crestere si expansiune s-a incheiat, iar ce-a de-a doua parte, bilantul, urmat de descompunerea care pregateste terenul noii izbucniri creatoare de la inceputul primaverii, va sa vie. Pentru ca semnul Fecioarei este strans legat de ideea de asimilare, este lesne de inteles ca el guverneaza organe ca intestinul subtire, colonul, splina si, in parte, ficatul si pancreasul. Fecioarele sunt in general suple, fiind de tipologie mercuriana (ca Gemenii), dar, avand un temperament mai degraba melancolic, tind sa aiba o tinuta neglijenta, ceea ce ii face sa se "incovoaie" de timpuriu. Trasaturile fetei sunt fine, desi liniile fetei sunt mai mult ascutite, nu foarte marcate, tenul palid si fruntea inalta. Privirea este lucida, rece, o privire caracteristica unui observator critic.
Planeta care guverneaza zodia este Mercur, la fel ca
la Gemeni, dar energia mercuriana se manifesta diferit. La Fecioare, Mercur determina relatiile dintre glandele endocrine, mai ales cele legate de procesul digestiv si coordonarea nervoasa. Cei mai multi nativi ai acestei zodii au ticuri nervoase (isi bataie piciorul, lovesc masa cu capatul creionului etc). Cand energia mercuriana este deranjata, "nervii" Fecioarelor se duc "in stomac", generand tulburari digestive.
Balanta
Zona sensibila: rinichii
Primul semn al toamnei este semnul cardinal de aer al Balantei, a carei principala caracteristica este principiul armoniei, atat in lumea ideilor, cat si in relatiile cu ceilalti. Balanta simbolizeaza cuplul in cautarea echilibrului, indecizia in corp. Balanta guverneaza rinichii, ovarele, glandele suprarenale si segmentul lombar al coloanei vertebrale. Principalul pericol pentru sanatatea Balantelor este acela ca rinichii nu filtreaza suficient de bine, existand o predispozitie de-a retine toxinele in corp, ceea ce duce la frecvente infectii urinare. Doar o hidratare suficienta si corecta (deci lipsita de aport de toxine) poate evita aparitia, in timp, a insuficientei renale. Balantele nu sunt prea inalte, dar se remarca printr-un corp frumos proportionat, cu linii elegant sinuoase. Miscarile sunt gratioase, putin retinute, creeaza impresia de rafinament. Privirea este inteligenta si amabila, ochii umezi, adesea migdalati, buzele pline si barbia rotunda.
Frumusetea si farmecul nativilor din Balanta exprima calitatile planetei Venus, prima zodie guvernata de Venus fiind cea a Taurului, dar energia venusiana se manifesta diferit in cazul Balantelor. Taurii au robustete si apetenta orientata catre placerile primare, pe cand Balantele sunt delicate si rafinate, sensibile la efort. Cand energia venusiana nu este in armonie, vitalitatea nativilor este slaba, picioarele au tendinta sa se umfle, ochii devin incercanati.
Scorpion
Evitati problemele genitale
Cea de-a doua luna a toamnei apartine celui mai misterios dintre semnele zodiacale: semnul fix de apa al Scorpionului. Acesta asista la procesul descompunerii frunzelor, insotind natura in drumul catre moarte si afland astfel secretele renasterii. Ziua Mortilor si Halloween, echivalentul acesteia in lumea anglo-saxona, nu cad intamplator in Scorpion. Scorpionul este fascinat de cele trei mari mistere: nasterea, sexul si moartea. Din punct de vedere anatomic, Scorpionul guverneaza zona pelviana, aparatul urogenital (impreuna cu Balanta), anusul si rectul, nasul si sinusurile. Infectiile genitale si rectale se contracteaza foarte usor, asa incat nativii trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei intime pentru a le preveni. Intreaga infatisare a Scorpionului, indiferent de talie, emana forta, chiar daca nativii sunt slabi. Adesea, trunchiul este mai lung. Trasaturile sunt foarte puternice, mimica - minimala, dar expresivitatea vine din intensitatea extraordinara a privirii. Enigmatica sau de-a dreptul hipnotica, privirea Scorpionului are efectul razelor X.
Energia planetei guvernatoare, Pluto, se asemuieste cu centrul clocotitor care formeaza miezul pamantului. Ea metamorfozeaza materia in singuratate si intuneric, operand misterioase procese alchimice. Cand este perturbata, genereaza combustii interne distrugatoare si poate duce la malignizarea celulelor (cancer, infectii patologice).
Sagetator
Moderatie la mancare si bautura
Al treilea semn mutabil apartine elementului foc si anunta trecerea catre somnul profund al iernii. Departe de-a fi un semn al tristetii, Sagetatorul este intruchiparea optimismului vizionar, care desluseste in gestatia iernii germinatia urmatoarei primaveri. In corpul omenesc, Sagetatorul corespunde zonei bazinului, guvernand soldurile, femurul, discul lombaro-sacral (guverneaza si nervul sciatic), coccisul si fesele. Tendinta spre coxartroza, ficat lenes, risc de obezitate in a doua parte a vietii. Cu constitutie robusta si carnoasa, mai degraba inalt, Sagetatorul are coapsele, soldurile si fesele puternice. Abdomenul tinde sa se rotunjeasca cu varsta. Fruntea este dreptunghiulara, ochii jucausi, nasul puternic, gura destul de mare. Roseste usor. Barbatilor le place sa poarte barba. Firea este joviala, umorul fin si lipsit de rautate. Credinta si simtul justitiar merg mana-n mana. Temperament expansiv, poate deveni orgolios. Iubeste animalele, mai ales caii si cainii.
Jupiter este planeta care-i marcheaza din punct de vedere energetic pe nativii din Sagetator. Cea mai mare planeta a sistemului nostru solar le da nativilor predispozitia de-a se ingrasa, ii face gurmanzi: nu se pot abtine de la mancaruri si bauturi fine. Energia jupiteriana perturbata duce la dereglarea functiilor hepatice si biliare (detoxifierea nu mai decurge normal, ficatul se incarca). Se recomanda moderatia in consumul alimentelor grase si al bauturilor.
Capricorn
Reumatism si scleroze
Ultimul anotimp debuteaza sub austerul semn cardinal de pamant al Capricornului. Linistea si lipsurile sale se regasesc in capacitatea Capricornului de-a face fata in conditii grele cu un minimum de mijloace. Capricornul esentializeaza, pastrand strictul necesar, ceea ce este indispensabil si pur. Ceea ce se concentreaza aici este forta necesara pentru urmatorul impuls generator de viata. Capricornul guverneaza genunchii, atat la nivelul articulatiei, al ligamentelor, cat si al muschilor. Tipologic, Capricornii sunt inalti sau de inaltime medie, cu putin tesut muscular (uscativi). Miscarile sunt precise, controlate, putin rigide. Cu un aspect batranicios in copilarie, par a intineri o data cu varsta. Privirea e de o luciditate trista sau severa. Arcadele sunt puternice, sprancenele arcuite. Genele lungi si dese. Firea Capricornului este inchisa, rezervata si conservatoare pana la ascetism. Umorul este sec, bazat pe o observatie lipsita de iluzii. Isi exercita autoritatea firesc, fara a se bucura de ea. Sentimentalismul este protejat printr-o platosa de raceala.
Planeta guvernatoare a semnului este Saturn, stapana timpului si a proceselor de cristalizare. Ea influenteaza intregul schelet, rigidizandu-l, producand scleroze. Saturn incetineste si raceste, afectand epiderma (sensibila si uscata), atrofiind incheieturile (reumatism) si putand duce la retentia toxinelor in corp. Paradoxal, sanatatea saturnienilor se imbunatateste in timp.
Varsator
Insomnii si caderi de imunitate
Semnul fix de aer al Varsatorului corespunde mijlocului iernii, cand aerul este pur si rece, iar privirea se poate plimba asupra intinderilor mari. Semn de aer, deci al activitatii mentale, Varsatorul priveste societatea in ansamblul ei cu detasare, pentru a intelege organizarea si problemele, cautand solutii. Gambele si gleznele sunt partile corpului guvernate de Varsator.
Exista doua tipuri fiziologic distincte: cel saturnian - inalt, osos, linii alungite, dar unghiulare, privirea rece si detasata, gesturi nervoase, si tipul uranian - de talie medie, cu talia si incheieturile fine, privire calda si prietenoasa, chip mobil si expresiv. Caracterul este de asemenea polar, saturnienii fiind introvertiti, simtindu-se stingheri in societate, tacuti si detasati emotional, pe cand uranienii sunt extrovertiti, volubili, pretuind de multe ori prietenia mai mult decat dragostea, excentrici si inventivi.
Planeta guvernatoare a semnului este Uranus, planeta cu o energie instabila, exploziva, imprevizibila. Ea afecteaza imunitatea, provocand alergii inexplicabile, de multe ori declansate de starea nervoasa a subiectului. Dereglata, perturba campul bioelectric al corpului, dand parca parului o vointa proprie. Uranus mai da tulburari de somn (mai ales insomnii) si afecteaza sistemul nervos central daca energia sa este distonanta.
Pesti
Probleme cu sistemul limfatic ganglionar
Aceasta zodie mutabila de apa este cea mai mutabila dintre mutabile, pentru ca ea trebuie sa "lipeasca" cele doua capete: ciclul care se incheie de ciclul care incepe. Sfarsitul iernii si inceputul noii primaveri formeaza o trecere difuza, similara naturii preponderent intuitive a Pestilor. In anatomia corpului uman, semnul Pestilor guverneaza labele picioarelor. Picioarele lor sunt foarte sensibile si nevoia de-a avea pantofi comozi si de buna calitate nu este un moft, ci o necesitate.
La fel ca in cazul Varsatorilor, si Pestii se impart in doua tipuri. Jupiterienii sunt mici si robusti, cu fata ovala, miscari energice si o privire directa, candida. Neptunienii sunt mai degraba filiformi si inalti, miscarile gratioase sunt insa molatice, privirea visatoare, culoarea ochilor adesea imprecisa. Si ca firi cele doua tipuri se deosebesc drastic. Pestii jupiterieni sunt pasionati de cunoastere, cu o mare apetenta pentru cultura si arta, trec usor la actiune si sunt entuziasti, prea increzatori. Neptunienii sunt pasivi, inspirati, receptivi, adesea visatori sau pur si simplu confuzi.
Planetele guvernatoare sunt Jupiter si Neptun. Energia jupiteriana este descrisa la zodia Sagetatorului, cea neptuniana este difuza, imprecisa si daca este distonanta poate afecta capacitatea de-a rationa corect. In sens pozitiv, poate duce la intuitii sclipitoare. Sensibilitatea fata de mediu si persoane este hiperaccentuata. Sistemul limfatico-ganglionar este sensibil.
Nota: Aspectul fizic este influentat, in cazul fiecarei zodii, de pozitia Lunii si a ascendentului, doi semnificatori puternici ai corpului omenesc, care-si adauga sau isi suprapun influentele tipologiei solare.Pagini realizate de Tana Rosca