Sugestii pentru Masa de Pasti
"Drob" frantuzesc
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 270 g faina, 190 g unt (din care 10 g pentru uns forma), 2 galbenusuri, sare. Pentru umplutura - 500 g carne tocata (porc+vita), 100 g piept de porc (tocat), 6 oua, 125 g ciuperci, 50 g unt, 2 linguri coniac, patrunjel, codite de ceapa verde, sare, piper.
Mod de preparare: Aluatul - Intr-un castron, se amesteca (intre palme) 180 g de unt taiat bucatele cu 250 g de faina si un varf de cutit de sare. Se face o gropita la mijloc si se adauga un galbenus batut si circa 50 ml de apa. Se framanta aluatul si se lasa sa se odihneasca la rece aproximativ o ora. Se incinge cuptorul la 210C. Apoi se prepara umplutura in felul urmator: se fierb ouale circa 12 minute in apa cu sare, dupa care se scot si se lasa sa se raceasca. Ciupercile curatate se taie in patru sau in opt (daca sunt mai mari). Se caleste carnea tocata in unt (circa 5 minute la foc iute), se adauga ciupercile, se mai lasa 5 minute, se sareaza, se pipereaza, se toarna coniacul si se presara verdeturile taiate marunt. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca. Ouale curatate de coaja se taie in doua pe lung. Se imparte aluatul in doua si se intinde prima jumatate pe planseta infainata, formand un cerc cu grosimea de 1/2 cm. Se asaza intr-o forma unsa cu marginile inalte, iar deasupra se intinde carnea tocata si se intercaleaza jumatatile de ou (una cu galbenusul in sus, alta cu galbenusul in jos). Se presara verdeata tocata, se intinde si cealalta jumatate de aluat, se acopera cu ea umplutura, lipind bine marginile udate cu putina apa. Se decoreaza cu fasii de aluat, se unge cu galbenus batut si se baga la cuptor. "Drobul" se coace 40 de minute si se serveste fie cald, fie rece.
Supa de pui cu lamaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g pui (bucati), 1 morcov, 1/4 radacina de telina, 2 cepe, o lingurita boabe de piper, o foaie de dafin, sare, 1/2 ceasca orez cu bobul lung, o lamaie, 2 oua, 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se spala carnea si se pune intr-o oala. Se toarna peste ea 1 1/4 l de apa (nu mai mult) si se lasa sa dea in fiert fara capac. Se curata morcovul, telina si ceapa si se taie nu prea marunt. Se indeparteaza spuma, se introduc zarzavatul, boabele de piper si foaia de dafin, se sareaza si se lasa sa fiarba (cu capac) la foc mic, circa o ora. Se scoate carnea, se strecoara supa, se pune iarasi pe foc, se adauga orezul si se lasa sa fiarba la foc potrivit inca 15 minute (fara capac). Se curata carnea fiarta de pielita, se dezoseaza si se taie fasii. Lamaia, spalata cu apa fierbinte, se taie in doua. Din fiecare jumatate se taie cate doua felii subtiri, dupa care jumatatile se storc de zeama. Intr-un castron se bat bine ouale cu zeama de lamaie, adaugandu-se - putin cate putin - o ceasca de supa fierbinte. Se toarna apoi in oala impreuna cu fasiile de carne. Se lasa supa sa se-nfierbante bine (sa nu dea in clocot!) si, cand se serveste, se presara cu patrunjel verde tocat si se garniseste cu felii de lamaie.
Scrumbie afumata cu sos verde
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g cartofi, sare, chimen, o legatura mare de verdeata (patrunjel, marar), 2 cepe mici, 6 castraveciori murati, 200 g smantana acra, un borcan de iaurt, piper alb, o lingura zeama de lamaie, un varf de cutit coaja rasa de lamaie, 8 fileuri de scrumbie afumata.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se fierb in apa cu sare si chimen. Verdeata se toaca marunt (se lasa doar cateva frunzulite pentru garnisit). Se curata o ceapa si se taie rondele, iar doi castraveciori se taie cubulete. Se mixeaza verdeata cu doua linguri de smantana, apoi se adauga restul de smantana si iaurtul. Se incorporeaza rondelele de ceapa, cateva cubulete de castraveciori, piper, putina sare, zeama si coaja rasa de lamaie. Se baga fileurile de scrumbie sub un jet de apa, se zvanta, se introduc in sosul de smantana si se lasa sa se patrunda. Se servesc cu cartofi fierti si curatati, garnisite cu restul de ceapa, castraveciori si verdeata.
Pulpa de miel cu ierburi aromate
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pulpe de miel (de 1 kg fiecare), 1,2 kg cartofi (nesfaramiciosi), 100 g unt, 150 ml smantana subtire, o lingura mustar, o legatura de busuioc, o legatura de patrunjel, 10 frunze de salvie, 1/2 legatura de marar, ulei de masline, sare si piper.
Mod de preparare: Se taie marunt ierburile, se amesteca cu sase linguri de ulei si se adauga sare si piper. Cu amestecul acesta se ung pulpele de miel, se infasoara in folie de aluminiu si se lasa noaptea la rece. A doua zi, se incinge cuptorul la 220C. Se curata cartofii, se taie in patru (pe lung), se baga in apa sarata clocotita, se lasa 5 minute, apoi se scurg. Se indeparteaza ierburile de pe pulpele de miel (se pun de-o parte impreuna cu marinata). Se asaza carnea intr-o tava, inconjurata de sferturile de cartofi, se adauga un pahar de apa si se baga 20 de minute la cuptor (daca preferati carnea bine facuta, lasati-o 25-30 de minute). Se scoate tava din cuptor, se infasoara pulpele intr-o folie dubla de aluminiu si se lasa sa stea asa 5 minute inainte de a le taia felii. In acest timp, se mixeaza ierburile si marinata (puse de-o parte), se toarna intr-un bol impreuna cu untul taiat bucatele, mustarul si smantana, se adauga sare si piper si se amesteca bine. Se pune sosul astfel obtinut la incalzit (pe baie de apa) si se serveste impreuna cu feliile de carne si cartofi, preparati la cuptor impreuna cu friptura.
Tort din branza de vaci (Pasca)
Ingrediente: Pentru aluat - 250 g faina, 1/2 plic praf de copt, 85 g margarina, 65 g zahar, coaja rasa de lamaie, un ou, o lingura de lapte (eventual 1 1/2). Pentru umplutura - 50 g margarina, 200 g zahar, un zahar vanilat, sare, 3-4 oua, un paharel de rom sau coniac, 1 kg branza de vaci, putin lapte.
Mod de preparare: Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se intinde intr-o forma unsa, acoperind si marginile. Se freaca margarina cu zaharul, sarea si zaharul vanilat si se adauga - pe rand - ouale, batandu-se bine, pana ce se obtine o crema spumoasa. Apoi se incorporeaza branza de vaci (trecuta prin sita), romul, coaja de lamaie si laptele (cat cere consistenta). Se amesteca cu mixerul pana ce umplutura devine neteda. Se toarna peste aluat, se intinde si se baga pasca la cuptor. Se coace circa 90 de minute la foc potrivit. Cand este gata, se poate presara cu zahar pudra. Daca, eventual, in umplutura se introduc si stafide, acestea trebuie sa fie uscate, ca sa nu se lase la fund.