Bucate la cuptor- Descoperiti placerea bucatariei franceze -Ceapa rosie umpluta cu jambon
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cepe rosii mari, doua frunze de salvie, 40 g jambon (crud), 30 g miez de paine, o lingura smantana, 25 g parmezan (sau cascaval) ras, o lingurita vermut alb sec, o lingurita ulei de masline, nucsoara, sare, piper.
Mod de preparare: Se fierb in aburi cepele intregi, necuratate de coaja, circa 25 de minute. Se incinge cuptorul la 150?C si se unge o tava cu ulei. Se taie cepele cam la 2/3 din inaltimea lor - capacelele se pun de-o parte - si se scobesc pana la o grosime de aproximativ 0,5 cm. Jumatate din miezul de ceapa se taie marunt, impreuna cu jambonul si se amesteca cu smantana, miezul de paine faramitat, vermutul si salvia taiata fasii. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa. Se introduce umplutura astfel preparata in cepe si se pun la loc capacelele. Se asaza cepele in tava, se toarna peste ele trei linguri de apa, se acopera cu folie de aluminiu, se baga la cuptor si se lasa 15 minute. Cepele umplute se servesc fierbinti sau caldute, ca antreu. Pui cu 40 de catei de usturoi
Ingrediente (pentru 4 persoane): un pui curatat (circa 1,5 kg), 40 catei de usturoi, doua foi de dafin, 6 crengute de cimbru, doua crengute de rozmarin, doua linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se introduc inauntrul puiului trei crengute de cimbru, se sareaza, se pipereaza si apoi se coase deschizatura cu ata. Se asaza puiul intr-o cratita si de jur-imprejur cateii de usturoi, foile de dafin, rozmarinul si cimbrul ramas. Se toarna deasupra uleiul si se acopera cratita cu un capac. Se baga la cuptor, se aprinde focul, se regleaza temperatura la 180?C si se lasa puiul sa se fragezeasca o ora si un sfert. Se serveste direct din cratita, cu paine prajita unsa cu miez de usturoi. Cartofi cu piept afumat (Bacon)
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 cartofi mari, 3 felii subtiri de Bacon, 12 foi de dafin, o lingurita de mirodenii (cimbru, rozmarin etc.), 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210?C. Se curata cartofii de coaja si se cresteaza - pe lung - in trei locuri. In doua dintre crestaturi se introduce cate-o foaie de dafin, iar in cea de-a treia cate-o jumatate de felie de Bacon. Se asaza cartofii pe o tava unsa, se sareaza, se pipereaza, se toarna peste ei uleiul ramas si se presara mirodeniile. Se acopera cu folie de aluminiu, se baga la cuptor si se coc circa 45 de minute. Se scoate folia si se mai lasa sa se rumeneasca inca un sfert de ora. Se pot servi si ca garnitura langa gratar din carne de vaca. Peste oriental
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 bucati de peste (de cate 250 g fiecare), un ardei gras, zeama de la o lamaie, trei catei de usturoi, coriandru, 12 masline verzi, trei linguri ulei de masline, o lingurita sofran, doua lingurite chimen macinat, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata usturoiul, se zdrobeste si se amesteca cu coriandrul (se gaseste la pliculete). Se adauga uleiul, zeama de lamaie, sofranul si chimenul. Se sareaza, se pipereaza. Se toarna mujdeiul astfel preparat intr-un vas mai adanc, se tavalesc prin el bucatile de peste (pe ambele parti), dupa care se acopera vasul cu o folie de plastic si se lasa o ora la frigider la macerat. (Intre timp, se mai intoarce de doua ori de pe-o parte pe alta.) Se curata ardeiul de seminte si nervuri, se taie in doua si pe urma in fasii subtiri. Maslinele se inmoaie doua minute intr-o craticioara cu apa fierbinte, apoi se lasa sa se scurga. Se ia un vas de pamant (sau yena), se clateste cu apa rece si se asaza in el bucatile de peste. Se adauga fasiile de ardei, iar deasupra se toarna mujdeiul (piureul de usturoi cu coriandru, ulei si zeama de lamaie). Se acopera vasul cu un capac, se baga la cuptor, se aprinde focul, se regleaza temperatura la 180?C si se lasa pestele sa fiarba circa 20 de minute. Se adauga maslinele si se mai lasa alte douazeci de minute sa fiarba. Pestele se serveste direct din vasul in care a fiert, cu o garnitura de orez si stafide. DulciuriMere a la Tatin
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg mere, 100 g zahar pudra, 75 g unt.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210?C. Se unge un vas de pamant (sau yena) cu 50 g unt topit si se presara cu jumatate din cantitatea de zahar. Merele, curatate de coaja si de partea lemnoasa, se taie felii mai groase si se asaza straturi-straturi in vas. Deasupra se presara restul de unt taiat bucatele si restul de zahar. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu - intepata din loc in loc cu varful unui cutit - si se baga la cuptor. Se lasa merele sa se coaca 45 de minute si se servesc fierbinti sau caldute (eventual cu putina smantana sau inghetata).