Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (nesfaramiciosi), 500 g telina (radacina), sare, 2 cepe, piper, 1/4 l concentrat de legume (Knorr+apa), 5 linguri otet, o lingurita cu varf de mustar, o legatura busuioc, 3 linguri ulei, 300 g ficat de vitel, 10 g unt topit.
Mod de preparare: Se spala cartofii, se fierb circa 20 de minute (in putina apa), se scurg, se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se taie felii subtiri.
Telina spalata, curatata si taiata felii se fierbe 3 minute in apa cu sare, iar ceapa, taiata marunt, se fierbe si ea impreuna cu telina, circa un minut. Apoi se scot intr-o sita, se baga sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga.
Se amesteca cartofii, ceapa si telina, se sareaza, se pipereaza, se adauga zeama de legume, in care s-a incorporat mustarul si otetul, si se lasa 30 de minute sa se patrunda.
Se spala busuiocul (verde), se toaca, se amesteca in salata de cartofi impreuna cu uleiul si se gusta de sare si piper.
Ficatul, taiat felii, se prajeste 3-4 minute in untul incins si se serveste cu salata.
Peste cu orez prajit
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g morcovi, 250 g orez (cu bobul lung), sare, fileuri de peste (600 g), piper, 2 linguri faina, 4 linguri ulei, o lingurita curry.
Mod de preparare: Se curata morcovii, se spala si se taie stifturi (bucati subtiri si mai lungi). Se fierbe orezul in apa cu sare circa 20 de minute. Dupa 5 minute se adauga si morcovii si se fierb impreuna cu orezul. Se scot din oala si se lasa sa se scurga.
Se spala fileurile de peste, se zvanta si se taie bucati mai mari. Se sareaza, se pipereaza, se dau prin faina si se prajesc 4 minute in doua linguri de ulei incins. Se scot din tigaie si se tin la cald intr-un vas cu capac.
Se pune uleiul ramas in tigaie, se caleste putin curry-ul, dupa care se adauga orezul si morcovii si se prajesc la foc iute circa 5 minute. Se gusta de sare si piper si se serveste cu bucatile de peste, garnisit - eventual - cu frunzulite de coriandru.
Carne de vitel (vita) cu ciuperci si smantana
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g carne de vitel (manzat), 2 cepe, sare, piper, 2 linguri ulei, 400 ml concentrat de vita (Knorr+apa), 300 g ciuperci, o legatura codite de ceapa verde, 2 linguri smantana, o lingurita hrean ras, 2 linguri capere.
Se sareaza carnea, se pipereaza si se prajeste in uleiul incins. Se adauga ceapa si se prajeste si ea putin. Se stinge cu zeama de carne, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet, 45 de minute, la foc mic.
Ciupercile spalate, curatate si taiate in doua se pun si ele la fiert, impreuna cu carnea, dupa 30 de minute. Se taie coditele de ceapa rondele.
Se toarna smantana peste carne, se lasa sa dea in clocot si se incorporeaza putina faina (sau zeamil) ca sa se lege sosul.
Se adauga hreanul ras, caperele si rondelele de ceapa verde, se gusta de sare si piper si se serveste cu cartofi fierti sau galuste.
Clafoutis (sarat) cu doua feluri de branza
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pere, 3 oua, 60 g faina, 50 g svaiter ras, 50 g cascaval ras, 300 ml lapte, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180 grade C si se unge cu unt o forma de budinca.
Intr-un castron, se amesteca faina cu ouale (unul cate unul), batandu-le usor cu telul, dupa care se adauga laptele putin cate putin.
Se trece compozitia printr-o sita, se incorporeaza cascavalul ras si se gusta de sare si piper.
Se curata perele, se taie lamele si se asaza pe fundul formei. Peste ele se toarna laptele cu cascaval, se baga la cuptor si se lasa sa se rumeneasca 35 de minute. Budinca se serveste calduta.
Dulciuri
Prajitura pufoasa cu pere si migdale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pere, 100 g migdale (stifturi), 3 oua, 150 g zahar, 150 g faina, 30 g amidon, o lingurita cu varf de praf de copt, 200 g unt moale, o lamaie, o lingura rachiu de pere (sau alte fructe). Pentru forma: 20 g unt, o lingura faina, o lingura zahar.
Mod de preparare: Se unge cu unt o forma de tort (preferabil detasabila) si se tine 10 minute la frigider. Apoi se tapeteaza cu o lingura de faina amestecata cu o lingura de zahar. Se scutura si se presara (pe fund) jumatate din stifturile de migdale.
Se incinge cuptorul la 180 grade C.
Intr-un castron, se amesteca untul cu zaharul pana ce se face crema. Apoi, se adauga ouale unul cate unul (asteptand cu urmatorul ou, pana ce crema devine omogena si neteda).
Se cerne deasupra faina, impreuna cu amidonul si praful de copt, se amesteca bine si pe urma se incorporeaza alcoolul si coaja rasa de lamaie.
Perele, curatate de coaja si seminte, se taie cubulete.
Se toarna in forma jumatate din aluat, peste care se imprastie bucatele de para. Urmeaza restul de aluat si deasupra migdalele ramase.
Se coace prajitura 50 de minute (se incearca cu o scobitoare), se scoate din forma si se lasa sa se raceasca.