Bucatarie de sezon
Vinetele
Degustati-le pe indelete savoarea, inainte ca brumele toamnei sa cada peste gradini
Vinete la cuptor
Ingrediente (pentru 2 persoane): o vanata frumoasa (sau doua mai mici), 2 rosii mari, 2 catei de usturoi, 100 g smantana, 50 g cascaval ras, 50 g unt, o lingura faina, 1 1/2 ceasca lapte, sare, unt pentru prajit.
Mod de preparare: Se spala vanata, se zvanta, se taie codita si apoi se taie rondele groase de 1 cm. Se sareaza rondelele si se prajesc in unt incins, pana ce se rumenesc pe ambele parti (se prajesc repede, ca sa nu absoarba prea mult unt). Din 25 g de unt, faina si laptele se face un sos alb, nu prea gros, care se toarna intr-o forma. Se asaza deasupra rondelele de vanata una langa alta si pe fiecare se toarna putin usturoi pisat amestecat cu apa (mujdei). Apoi se pune cate-o felie de rosie, putin cascaval ras, putin unt si cate o lingura de smantana groasa, se baga la cuptor si se lasa circa 30 de minute. Se servesc calde.
Sosul alb: Intr-o craticioara se fierbe laptele cu untul si cand clocoteste se toarna faina desfacuta cu putina apa rece, amestecand intruna ca sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa fiarba 15 minute si se adauga sare si piper.
Vinete bulgaresti
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete mari, 12 ardei grasi, 2 cepe, 2-3 catei de usturoi, 5-6 rosii, 1/2 ceasca ulei, sare.
Mod de preparare: Se coc vinetele si ardeii, se curata, se rup fasii si se lasa sa se scurga. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie felii, usturoiul se toaca marunt. Ceapa, curatata, se taie fideluta si sa caleste in jumatate din cantitatea de ulei. Se ia o forma si se asaza straturi-straturi: ceapa (la fund), vinetele, ardeii, rosiile si usturoiul, presarand si cate putina sare. Se termina cu un strat de rosii, se toarna restul de ulei si se lasa la cuptor pana ce scade zeama.
(reteta orientala)
Ingrediente: 3 kg vinete, 4-5 capatani de usturoi, 2-3 gogosari murati, 1/2 kg nuci maruntite, sare, 200 ml ulei.
Mod de preparare: Vinetele se oparesc de seara cu apa sarata (o lingura de sare la 1 l de apa) si se lasa sa se scurga peste noapte. A doua zi se taie (cu coaja) in trei sau patru, pe lung, si apoi in fasii cat degetul. Se baga in borcane, se indeasa bine si deasupra se toarna uleiul amestecat cu usturoiul pisat, nucile zdrobite si gogosarii taiati fasii subtiri. Se mai toarna un deget de ulei si se leaga.
Vinete in aluat de clatite
Ingrediente (pentru 5-6 persoane): 4 vinete, 250 g faina, 2 oua, 2 linguri ulei, sare, piper, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se curata vinetele de coaja, se taie rondele (de 1 cm). Se presara cu sare grunjoasa si se lasa 30 de minute ca sa iasa zeama. Se pune faina intr-un castron, se face o gropita la mijloc si se adauga galbenusurile, 2 linguri de ulei si un varf de cutit de sare. Se amesteca bine, turnand cate putina apa (in total 250 ml). Aluatul astfel preparat se lasa cateva minute sa se odihneasca, dupa care in el se incorporeaza si albusurile batute spuma (tare). Se iau rondelele de vinete, se baga sub un jet de apa, se zvanta bine cu un servet sau cu hartie absorbanta, se pipereaza, se dau prin aluatul de clatite si se prajesc in uleiul incins. Se scot cu lingura de spuma si se lasa sa se scurga. Se servesc fierbinti (eventual - acoperite cu smantana).
Dulciuri
Prajitura cu dovleac si cu morcovi
(Reteta frantuzeasca)
Ingrediente: 700 g dovleac, 200 g morcovi mijlocii, 300 g zahar, 4 oua, 350 g faina, 100 g stafide, 100 g samburi de nuca, 350 ml untdelemn, 2 lingurite praf de copt, o lingurita de scortisoara, fructe confiate sau din dulceata, pentru decorat.
Mod de preparare: Curatati dovleacul de coaja, taiati-l in cuburi si fierbeti-l in apa clocotita vreme de 20 de minute. Strecurati-le si pasati-le (prin sita sau cu mixerul) pentru a le transforma in piure.
Porniti cuptorul. Curatati morcovii de coaja si radeti-i. Spargeti ouale intr-un castron si bateti-le repede cu untdelemnul si zaharul. Adaugati in ele piureul de dovleac, morcovii rasi, samburii de nuca, stafidele si scortisoara. Cerneti faina cu praful de copt deasupra compozitiei. Amestecati bine.
Ungeti o forma rotunda cu unt si varsati in ea compozitia. Bagati la cuptor si lasati sa se coaca o ora. Verificati cand e gata, intepand prajitura cu o macaroana sau cu un pai. (Trebuie sa iasa afara uscate.) Scoateti forma din cuptor si lasati-o sa se raceasca, inainte de a rasturna din ea prajitura. Decorati-o cu fructe confiate, taiate subtiri, sau cu boabe de visine din dulceata.
Crema de orez cu mere caramelizate
(Reteta italieneasca)
Ingrediente (pentru 6 portii): 100 g zahar, 1/2 l lapte, 2 plicuri cu ceai de lamaie, sare, 150 g orez (cu bobul rotund), un mar, 2 linguri zeama de lamaie, 4 foi de gelatina alba, 200 g frisca batuta, unt pentru forme.
Mod de preparare: Se ung cu unt sase forme sau cesti (de 200 ml) si se presara (in interior) cu putin zahar. Se fierbe laptele (doar cateva clocote), se introduc pliculetele de ceai si se lasa zece minute sa se infuzeze. (Pliculetele se storc si se arunca.) Se pune iarasi pe foc laptele, cu un varf de cutit de sare si 50 g de zahar, se adauga orezul si se lasa sa fiarba incet, circa 30 de minute. Intre timp se curata marul, se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, apoi se taie bucatele si se amesteca imediat cu zeama de lamaie. Restul de zahar se pune intr-o craticioara sa se topeasca si sa se caramelizeze. Se introduc apoi merele cu zeama de lamaie, se amesteca si se toarna in forme. Gelatina, inmuiata in apa rece si stoarsa, se amesteca cu orezul fierbinte, care se lasa pe urma sa se raceasca. Cand compozitia incepe sa se-ntareasca, se incorporeaza si frisca batuta si se toarna in forme. Cand crema s-a inchegat, formele se baga cateva secunde in apa fierbinte, se rastoarna pe farfurioare si se serveste imediat.