Teatru
Un mare actor devine... Maestru
Mircea Albulescu la 65 de ani
Aceasta este varsta (fara varsta!) pe care, la 4 octombrie al acestui teribil an 1999, o implineste Maestrul. Cuvantul "maestru" - scris cu litere mari - i se potriveste de minune unui actor care cu fiecare rol, in teatru sau in film, ne-a uimit prin zecile, prin sutele de fatete ale talentului sau. "Specie" mai rara intre actori - nu numai printre actorii romani, ci si printre cei de pe alte meleaguri - Albulescu a excelat si exceleaza, atat in comedie, cat si in drama, pe scena marilor teatre, cat si in filme semnate de regizori de marca ai cinematografiei romanesti. Afirmatia asta nu e deloc hazardata. Imaginati-vi-l pe Jean Gabin jucand in "Danton" sau in... "Conu’ Leonida"... Si exemplele ar putea continua. Sa nu uitam nici performantele maestrului - nu putine! - realizate pe micul ecran. Dotat cu o scaparatoare inteligenta (nu numai artistica), cu un simt al umorului iesit din comun, "actorul-fetis" al lui Mircea Veroiu (care l-a distribuit in cele mai importante filme semnate de el), Albulescu a inghitit destule "sabii" la viata lui ("vorba" unui alt maestru al teatrului si al filmului: Alexa Visarion). Dar "sabiile" astea, inghitite de-a lungul vietii de mai toti muritorii - artisti mari sau oameni marunti - l-au "imblanzit", se pare, pe Albulescu. Si-astfel, incet-incet, el a scos la iveala Poetul, eseistul sensibil ca o pasare captiva. De altfel, de ziua lui, Maestrul ne daruieste un nou volum de scrieri, aparut la "Cartea Romaneasca": "Baraka, bunii mei!" (adica "Bafta").
- Ce-ti doresti de ziua ta, mult iubite de noi toti, Maestre Mircea Albulescu?
- De ziua mea mi-as dori ca, intrand eu pe culoarele Teatrului National, sa zaresc, undeva - la "Avizier" sa zicem - distributia la o piesa care urmeaza sa intre in repetitii. Si-acolo, pe-undeva, tropaind prin ultimele randuri, sa ma descopar si pe mine.
Silvia Kerim
Eveniment
Festivalul British Days
Ambasada Marii Britanii, Consiliul Britanic si Primaria Capitalei au organizat la Bucuresti, incepand cu 1 octombrie, Festivalul British Days, care a cuprins evenimente culturale, manifestari politice, comerciale si militare. Festivalul, ce dureaza doua luni, a fost inaugurat de o expozitie de holograme, numita "Hypervisual", deschisa la Teatrul National. Vor mai putea fi vizionate spectacole de dans contemporan, de teatru, concerte rock, chiar si expozitii de arta culinara.
Un punct important al festivalului a fost conferinta Wilton Park, care s-a desfasurat la Sinaia, intre 27 si 30 septembrie, unde s-a abordat si problema acceptarii Romaniei in mult visata Uniune Europeana.
Marina Regala Britanica va sosi la Constanta cu sase nave, la bordul carora publicul va putea sa urce cu prilejul manifestarii "Ziua Portilor Deschise", programata in luna noiembrie.
Festivalul British Days se va incheia, la 27 noiembrie, cu un bal de caritate, organizat la Bucuresti, chiar de ziua Sfantului Andrei.
Claudiu Ionescu