Totul despre otet
Spuma produsa in exces in masina electrica de spalat se resoarbe daca turnati in cuva masinii un paharel de otet alb.
Sosurile in care ati "scapat" prea mult otet se repara cu doua lingurite de zahar tos.
Otetul de casa se prepara in felul urmator: lasati deschisa o sticla cu otet vreme de cateva saptamani, pana ce se formeaza in ea placenta gelatinoasa. Varsati-o cu grija intr-un borcan, fara sa o atingeti cu mana, fiindca s-ar putea sa moara. Adaugati 2-3 litri de vin de calitate superioara, acoperiti borcanul si lasati-l sa stea in camara vreme de doua luni. Veti obtine un otet excelent, cu o tarie pe jumatate cat gradele vinului (daca vinul are 12, otetul o sa aiba 6).
Trei retete de otet aromat
Otet aromat cu patru ierburi - Are un gust excelent, daca folositi urmatoarele plante aromate: cimbru, usturoi, tarhon si lavanda. Se pun toate aceste ingrediente pe fundul unui borcan, dupa ce in prealabil au fost spalate si usor zdrobite, turnandu-se deasupra o jumatate de litru de otet clocotit. Se acopera repede borcanul pentru ca aromele sa nu se piarda, se strecoara cand se raceste si se toarna in sticle mai mici. Este excelent pentru prepararea sosurilor, a salatelor si chiar pentru muraturi.
Otet cu tarhon - Spalati tarhonul (verde si proaspat), lasati-l sa se zvante, apoi introduceti-l intr-o sticla cu otet. Dupa o saptamana, il puteti folosi in salate sau pentru a parfuma ciorba si maioneza.
Otet de trandafiri - Cumparati trandafiri proaspeti. Smulgeti-le petalele, taiati-le partea galbena cu care au fost prinsi in caliciu, spalati-le, apoi amestecati-le intr-un vas cu otet. Lasati lichidul sa se infuzeze zece zile, strecurati-l si turnati otetul aromat in sticlute.