Omul Zilei
Teodor Melescanu
"Sunt convins ca tot romanul s-a saturat de minciuni si de campanii electorale, in care toata lumea improasca pe toata lumea cu noroi"
Cauza crizei politice: lipsa de dialog si accentuarea pornirilor conflictuale
- D-le Teodor Melescanu, ultimele sondaje privind popularitatea oamenilor politici va plaseaza, constant, intre favoriti. Ati lasat o amintire frumoasa de pe vremea cand ati detinut functia de ministru de externe al Romaniei, iar civilitatea dv., tipic ardeleneasca, cordiala, dar sobra, da un sentiment de incredere. Cu atatea atu-uri in buzunar, cum apreciati situatia generala a tarii in momentul actual?
- Situatia actuala din Romania este - si asta o simtim cu totii - deosebit de grava, in toate domeniile. In plan politic, asistam la o stare cronica de confuzie ideologica si doctrinara, de faramitare politica. Exista si o ingrijoratoare lipsa a dialogului intre partidele politice, o accentuare - cu efecte grave - a pornirilor conflictuale, distructive, in locul celor constructive, de care tara are atata nevoie in acest moment. In plan economic, lucrurile stau chiar si mai rau. In general, economicul are autonomia lui, functioneaza oarecum de la sine, uneori chiar in ciuda lipsei de performanta a factorului politic. Este cazul Italiei sau al altor tari cu economie de piata stabila si performanta, dar cu o viata politica extrem de agitata. La noi insa, factorul politic determina in mod decisiv situatia economiei. In fond, "tranzitia" aceasta - de care vorbim la fiecare pas in ultimii zece ani - poate fi rezumata la relatia de determinare cauzala dintre politic si economic, in definitiv la schimbarea economiei de catre si prin interventia factorilor politici. Or, cum in politica noastra lucrurile merg atat de rau... vedem cu totii ce se intampla in economie. In acest moment, nu mai avem nici macar un Guvern unitar, ci doar un fel de "confederatie de guverne" a partidelor din Coalitia majoritara, macinate de o grava incapacitate de comunicare. In sfarsit, problemele sociale extrem de grave sunt o consecinta logica, desi absolut inacceptabila, a acestei relatii fundamental proaste dintre politica si economie.
Principiul de baza al ApR: competenta
- Oare haosul poate sa fie disciplinat? Aveti solutii economice si politice pentru iesirea din criza?
- Alianta pentru Romania are deja o serie de programe economice punctuale definitivate, precum si altele care sunt in curs de elaborare. Toate aceste programe stabilesc, in termeni cat se poate de concreti, atat prioritatile, cat si sursele pentru dezvoltarea economiei nationale. Vreau sa precizez ca fiecare dintre aceste programe va fi insotit de proiectele legislative adecvate, care sa permita aplicarea rapida - si cu efecte vizibile - a masurilor propuse de noi. Pentru a fi puse in practica asemenea programe, este necesar sa gandim modul cum pot fi identificate si mobilizate surse consistente si stabile de finantare. Asa ceva se poate realiza doar printr-un sistem fiscal cu adevarat functional, care sa creeze in Romania un mediu economic comparabil cu al altor tari cu o economie de piata capitalista "in stare de functionare". Noi am lansat deja un asemenea program referitor la modernizarea sistemului bugetar si la reforma fiscala. Programul prevede incurajarea constanta a capitalului autohton si a intreprinderilor mici si mijlocii, care constituie coloana vertebrala a oricarei economii capitaliste moderne. Obiectivul nostru fundamental il constituie cresterea consumului intern si a exporturilor, singura baza pentru relansarea productiei, fara a avea doar stocuri, asa cum s-a mai intamplat. Nu vom intra niciodata la guvernare doar de dragul guvernarii, nici doar pentru a capata niste posturi sau functii. Ne-am fixat deja principiile care vor sta la baza participarii noastre intr-un viitor guvern, principii la care nu vom renunta niciodata. Este vorba in primul rand de promovarea principiului competentei in nominalizarea tuturor persoanelor pentru functii executive, atat la nivel central, cat si la nivel local. Vedem cu totii ce efecte dezastruoase a produs aplicarea mecanica a algoritmului politic. De asemenea, vom cere viitorilor parteneri de coalitie - oricine ar fi acestia - sa sustina adoptarea in Parlament a unei legi care sa instituie sistemul votului uninominal. Noi credem ca viitoarea coalitie guvernamentala trebuie sa adopte in cel mai scurt timp strategia pentru reconstructia si relansarea economica a Romaniei, ca baza a unui program comun de guvernare.
Adevarata problema a Transilvaniei e proasta guvernare si lipsa de performanta a administratiei\
- In ciuda dezinvolturii cu care sunt tratate de actualii guvernanti de la Bucuresti, problemele etnice ale Transilvaniei dospesc. "Ingredientul Kosovo" face ca aluatul sa dea afara din oala. In calitatea dv. de ardelean, de cunoscator "din interior" al acestei probleme, cum apreciati evolutia situatiei din Transilvania?
- Afirm cu toata responsabilitatea ca printre multiplele si gravele consecinte ale actualei guvernari se numara si lipsa unei politici nationale cu adevarat coerente. Politica actualei majoritati a favorizat aparitia, in ultimul timp, a unor idei de-a dreptul aberante, inclusiv cele privind federalizarea Romaniei. Acestea sunt idei care, indiscutabil, constituie un element periculos, care tensioneaza grav viata politica si sociala din tara. Alianta pentru Romania a atras atentia asupra acestor stari de lucru inca din februarie 1998, cand esecul politicii economice a guvernarii de atunci devenea din ce in ce mai evident. La 14 februarie anul trecut, la Brasov, am aratat ca gestionarea ineficienta a economiei nationale va accentua decalajele dintre regiunile tarii si va crea un climat propice pentru eventualele idei si proiecte separatiste. Si iata ca, din pacate, asa s-a si intamplat. Politica economica promovata de noi se fundamenteaza pe necesitatea sprijinirii capitalului autohton in Transilvania, ceea ce reprezinta un foarte bun instrument de promovare a Interesului National. Ar fi foarte grav daca in aceste momente, in loc sa ne preocupam de cauzele reale pe care le-am mentionat, ne-am indrepta atentia doar spre un cerc restrans de persoane si am da amploare unor initiative care nu reprezinta deloc opinia majoritatii. Problema reala este proasta guvernare si lipsa de performanta a administratiei, cu efecte care se observa la nivelul intregii tari. Sunt convins ca in aceste momente, de grea cumpana pentru tara, situatia trebuie abordata cu multa responsabilitate si deplin realism. Ea nu poate si nici nu trebuie sa fie rezolvata prin simple campanii de presa sau prin apeluri patetice, care pot duce la aparitia unor tensiuni grave, ci printr-un dialog direct cu oamenii si masuri practice de intarire a coeziunii economiei nationale.
Reteta prepararii cafelei e buna si in politica
- Cu toate ca alegerile se vor tine abia peste un an, unele partide si-au pornit deja campania electorala si, o data cu ea, razboiul de discreditare a celorlalti adversari. Partidul pe care-l conduceti, Alianta pentru Romania, si-a pregatit - si el - strategiile?
- Unii sunt deja extrem de ingrijorati de cresterea noastra in sondaje si de increderea pe care ne-o acorda populatia. Toti acestia nu mai asteapta campania electorala pentru a ne ataca. Sa fiti siguri ca, in lunile urmatoare, despre mine sau despre alti colegi din ApR vor aparea in presa tot mai multe materiale comandate, care vor contine tot mai multe neadevaruri. Mie, unuia, nu imi este insa frica de asa ceva.Si nici nu am de gand sa adopt vreodata un stil identic cu cel al unor adversari politici. Nu voi folosi niciodata un limbaj suburban si nici atacuri sub centura pentru a castiga voturi. Sunt convins ca tot romanul s-a saturat pana peste cap de minciuni si de campanii electorale in care toata lumea improasca cu noroi pe toata lumea. Si fiecare roman este - dupa experienta celor trei campanii electorale precedente - mult prea destept pentru a mai putea fi mintit in fata. In ceea ce ne priveste, vom face o campanie electorala decenta. Pentru ca asta inseamna "un alt fel de politica", cea pe care Alianta pentru Romania o promoveaza in mod constant. Campania noastra va fi concentrata pe prezentarea solutiilor pe care le avem pentru depasirea gravelor dificultati cu care se confrunta azi romanii si a solutiilor de relansare a economiei romanesti.
- Simpatia publica are, totdeauna, si un reflex de curiozitate: vrem sa stim cat mai multe despre cei pe care ii investim afectiv. De pilda: ce schimbari a adus, in viata familiei dv., activitatea omului politic Teodor Melescanu?
- Obligatiile pe care le am in calitate de presedinte al partidului si de senator imi ocupa foarte mult timp. De fapt, tot mai mult timp. Dar atunci cand, macar pentru cateva ore, sunt impreuna cu sotia si fiica mea, ma implic - la fel ca oricare alt om - in viata de familie si incerc sa-mi duc la capat indatoririle firesti pe care le am in casnicie. Ma refer aici la necesitatea de a face piata, de a da cu aspiratorul si de a contribui la gospodarie, in general. Pe langa toate acestea, va marturisesc ca obligatia numarul unu care imi revine - si la care nu vreau deloc sa renunt - este sa pregatesc micul dejun. De ani buni de zile, pregatesc cafeaua de dimineata si iaurtul cu fulgi de cereale. O sa-mi spuneti ca iaurtul nu pune probleme. Este adevarat. Dar cafeaua cere o anumita indemanare ca sa nu dea in foc. Si asta-i o indemanare ce-mi foloseste chiar si in politica, unde nu-i nevoie de idei "caldute", dar nu-i nevoie nici ca tot ceea ce construiesti sa ajunga sa "dea in foc".
Toma Roman