Medicina Naturii
Dictionar De Plante Medicinale
Florile magice ale verii
Rostopasca (Ii)
(Chelidonium majus)
(Continuare din numarul trecut)
Boli Externe
Negii
Se aplica suc de rostopasca de trei ori pe zi, in straturi succesive, timp de minimum 2 saptamani. Treptat, negii isi schimba culoarea, se reduc ca dimensiune si apoi cad. Este necesar ca tratamentul sa continue minimum 5-7 zile si dupa caderea negilor.
Condiloamele acuminate (vegetatiile veneriene)
Se aplica o combinatie de extract fluid de rostopasca - 2 linguri si tinctura de propolis 30% (se gaseste in magazinele apicola si in farmacii) - 1-2 lingurite. Se fac aplicatii cu acest remediu, care adera foarte bine pe zona tratata, de 2-3 ori pe zi, direct pe zonele afectate. Tratamentul dureaza minimum 2 saptamani. Inaintea aplicarii preparatului, se va sterge foarte atent zona, cu un tampon imbibat in tinctura de rostopasca diluata cu apa (1:5) sau chiar cu suc de rostopasca.
Este un tratament deosebit de util si in completarea celui cu Condylin (un produs obtinut din planta Podophylus communis - remediul clasic in aceasta afectiune, dar destul de dureros) deoarece accelereaza procesele de eliminare a virusului, previne suprainfectia si grabeste vindecarea leziunilor, diminuand suferinta. De asemenea, tratamentul adjuvant cu rostopasca stabilizeaza efectele Condylinului si adesea nu mai face necesara reluarea tratamentului.
Tratamentul fibromului uterin si al cervicitei
Foarte importanta in tratarea acestor afectiuni este modalitatea de aplicare a remediului. Metoda pe care v-o prezentam in continuare cere ceva timp, dar s-a dovedit a fi extrem de eficienta: cu irigatorul, cu para de cauciuc sau cu o seringa de capacitate mai mare (fara ac) se introduce infuzia de rostopasca pentru uz extern (minimum 15 ml) in vagin. Dupa administrarea cu seringa, bazinul va ramane ridicat fata de orizontala, timp de minimum 15 minute, astfel incat preparatul sa nu se scurga din vagin. Este bine ca in aceasta perioada sa fie facute contractii si relaxari succesive ale muschilor vaginali pentru ca circulatia sangvina sa se intensifice, iar principiile active sa fie preluate mai usor. Cea mai eficienta modalitate de administrare s-a dovedit a fi aceea in care, dupa introducerea preparatului in vagin, s-a executat si pozitia "lumanare" timp de 10-15 minute, facand simultan contractii si relaxari ale musculaturii vaginului (care intensifica circulatia locala si permite patrunderea in straturile profunde a principiilor active). Se fac 1-2 administrari pe zi. In cazul cervicitei, durata minima a tratamentului este de 2 saptamani, in timp ce la fibromul uterin durata minima este de 49 de zile. Acest tratament mai este indicat in tratarea trichomonas-ului, candidei, cancerului uterin.
Acest tratament este valabil si in infectiile cu candida, chlamydia, trichomonas, precum si in infectiile bacteriene. Chiar daca dispar simptomele bolii, este necesar un examen clinic si de laborator inainte de a va hotari sa incheiati tratamentul.
Tumorile benigne si maligne
Se aplica cataplasme cu rostopasca timp de minimum 49 de zile. Rostopasca opreste dezvoltarea tumorilor si, in timp, determina chiar retragerea lor. Eficienta sa creste daca in cataplasme este combinata in proportii egale cu radacina de tataneasa. Daca pielea tinde sa se usuce si sa se degradeze sub actiunea cataplasmei, la o ora dupa ce am luat-o, vom aplica un unguent cu tataneasa sau cu galbenele.
Ciupercile fixate la nivelul unghiilor de la maini si picioare
Se aplica un tampon de vata bine imbibat cu o combinatie de tincturi de rostopasca, propolis si tataneasa, in proportii egale. Acest tampon se tine pe locul afectat vreme de 1 ora, aplicandu-se de 2-3 ori pe zi. Dupa o saptamana de tratament apar primele efecte. Daca este indepartat stratul de tesut mort, poate fi folosit extractul fluid de rostopasca, care are o actiune mai puternica.
Panaritiu
Tratamentul se face timp de 2 saptamani (minimum), cu suc de rostopasca. Se aplica sucul pe zonele afectate de 3 ori pe zi, in straturi succesive. Suplimentar, pot fi facute comprese cu o combinatie de tincturi de rostopasca + propolis, in proportii egale.
Toxicitatea Rostopascai
Desi este una dintre plantele din nomenclatorul Plafar, rostopasca, atat de utila in doze terapeutice, in doze mari poate fi extrem de toxica. Cea mai toxica este in stare proaspata: 20-30 de grame ingerate duc la o intoxicatie severa, iar 50-60 grame produc intoxicatie mortala. In stare uscata, este mai putin toxica, dar este necesara o atentie marita in manipularea si administrarea sa deoarece pot aparea accidente. Pentru tratamentele interne este bine sa cereti avizul si supravegherea unui medic.
Iata simptomele intoxicatiei:
aparitia unei stari de arsura si basicare a gurii;
arsuri si mancarimi in gat;
greturi, varsaturi, diaree si urinare cu sange;
tendinta de a urina mereu;
dureri de cap, ameteli;
delir, halucinatii;
congestie pulmonara, asfixie, moarte.
La primele semne de intoxicatie, pacientul va fi dus la medic. Se actioneaza prin provocarea de varsaturi cu mari cantitati de apa calda, apoi prin administrarea de ceaiuri de nalba sau seminte de in, de stimulente (cafea, vin, alcool), de substante alcaline, ioduri, tanin. Se fac frictionari cu alcool si se injecteaza atropina de catre medic.
Preparatele de rostopasca nu se lasa la indemana copiilor, nu se aplica pe ranile deschise, sangerande, nu se administreaza gravidelor dupa luna a patra de sarcina. Persoanele alergice la praful de rostopasca vor evita locurile in care aceasta este depozitata, uscata sau rasnita.
Ilie Tudor
Leacuri De La Cititori
Cura chinezeasca de apa fiarta
Efecte benefice. Precautii necesare
Marturisesc ca saptamanalul "Formula As" m-a cucerit incet si sigur, iar acum sunt impresionat de minunatele lectii de omenie pe care le gazduieste in paginile sale. Deschiderea si daruirea sufleteasca, marturisita prin sfaturi, experiente, trairi este coplesitoare si mult apreciata de catre cei aflati la greutate si in suferinta. Si eu am beneficiat de multe din sfaturile date la rubricile "Cititorii raspund". As vrea sa ma opresc acum asupra Tratamentului cu apa fiarta (metoda chinezeasca) pe care am gasit-o in "Formula As" nr. 354/1999.
Reamintesc ca tratamentul consta in a bea, dimineata pe nemancate, apa fiarta si racita, incepand cu cantitatea de 0,5 l in prima zi si crescand aceasta cantitate, zilnic, cu cate 100 ml, timp de 31 de zile, astfel incat se ajunge in ultima zi sa se bea 3,5 l apa fiarta. Se vede bine ca nu este usor sa se faca aceasta cura, in special in ultima parte, cand se trece de 2 l/zi si devine dificil de ingerat o cantitate mare de apa, intr-un timp relativ scurt, care sa asigure efectul optim al curei.
Si totusi, se poate. Eu am inceput prin a bea in prima zi 0,5 l in 10 minute, iar in ultimele zile de cura, foloseam 1,5 ore pentru cei 3-3,5 litri care trebuiau bauti. In ultimele zece zile de cura, care au corespuns si cu postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, am urmat si regimul alimentar Oshawa, realizand astfel un efect mai puternic, sinergic, de dezintoxicare. Dimineata, in timp ce beam apa, ma foloseam si de o tehnica simpla, de relaxare - prin auto-observarea respiratiei proprii - iar in cursul zilei nu consumam decat foarte putine lichide, pentru ca nu-mi cerea organismul.
Momentul cel mai important al curei a fost in ziua a 28-a (eram si in a sasea zi a regimului Oshawa) cand, pe la orele 11.30, timp de 1,5 ore, mi-am pierdut partial memoria, dar nu si cunostinta. Eram la serviciu si nu-mi aduceam aminte de nici unul din cele circa 15 numere de telefon pe care le stiam pe dinafara. Mi-am dat seama ca sunt in fata unui moment maxim al curei, ca asupra mea se lucreaza si, desi eram putin ingrijorat, nu m-am pierdut.
Stiam despre pragul ce trebuie trecut in orice tratament eficace si care apare atunci cand se declanseaza "razboiul" intre energiile ce vindeca - eu zic partea divina din noi - si cele ce apara radacinile raului (bolilor) din noi, adica partea lumeasca. Trecerea acestui prag devine cheia vindecarii, a evolutiei spre bine, a trecerii intr-un alt plan, superior. Fac o paranteza si relatez cazul unui coleg care, urmand un tratament de dezintoxicare, a avut stari de rau, a renuntat si a intrerupt tratamentul. In aceste situatii trebuie mult discernamant si consultarea medicului, pentru a decide daca starea de rau reprezinta momentul critic, pragul, efectul neplacut, dar bun al tratamentului sau sunt cauze straine tratamentului urmat si atunci se decide schimbarea necesara. Daca este vorba de prag, atunci acesta trebuie trecut cu precautiile necesare si in cunostinta de cauza si este bine sa se continue tratamentul pana la sfarsit.
Revenind la trairile mele legate de cura chinezeasca cu apa fiarta, adaug la cele spuse mai inainte ca, dupa acea stare de slabire a memoriei, o liniste plina de luciditate m-a inundat. Mi-am reamintit numerele de telefon uitate si am avut o stare de bine de mult ravnita. A urmat apoi in ziua a 29-a o batere a ochiului stang, dimineata, si o batere a ochiului drept, noaptea. Am incheiat cura cu bine si pot sa afirm acum, dupa 10 zile de la terminare, ca se mentin unele efecte benefice pentru sanatate: o stare de limpezime in gandire, o crestere a tonusului general (la cei 57 de ani e o realizare), reducerea duratei somnului si a starilor de somnolenta fara aparitia oboselii, precum si alte efecte benefice poate mai putin vizibile.
Pentru folosirea cu rezultate pozitive a curei de apa fiarta sau a altor tratamente daruite din belsug in paginile "Formulei As", fac doua recomandari adresate celor ce incep sa urmeze prescriptiile date pentru fiecare caz in parte:
- sa aiba un minimum de cunostinte despre compatibilitatea dintre bolnav si tratament sau dintre bolnav si medic. Este stiut ca nu orice tratament este bun pentru un pacient. Suntem fiinte divine, fiecare este unic si de aceea tratamentul optim este cel individualizat. (La acest subiect - compatibilitatea sau alegerea optima a tratamentului sau chiar a medicului - avem placerea sa-l avem ca autoritate, recunoscuta nu numai in tara, pe dl prof. dr Alexandru Maruta si rog redactia sa-l invite sa ne vorbeasca pe larg despre acest subiect, ca si despre alte taine ale existentei pe care le cunoaste.)
- sa aiba un minimum de cunostinte despre evolutia bolii si a manifestarilor din perioada de tratament, astfel incat sa discearna momentele critice, legate intrinsec de procesul de insanatosire, si in aceste situatii sa stie cum se trece pragul sau sa apeleze la sfatul unui medic. (Pe aceasta tema, numeroasele competente care-si expun rezultatele cercetarilor in paginile revistei, pe linia imbunatatirii sanatatii, pot sa prezinte si cazuistica punctelor critice ale insanatosirii, ce apar la tratamentele oferite.)
In incheiere, va relatez o dorinta care nu cred ca este numai a mea: adunarea tuturor acestor tratamente, prezentate in paginile revistei si nascute din dragostea fata de om, intr-o banca de date, realizata pe computer, accesibila prin Internet, si folosirea ei la alegerea optimizata a tratamentului prin procedee simple, de compatibilitate.
ing. Mihai Diaconescu - Str. Panduri nr. 5, Targu-Jiu, tel. 053/21.44.61 sau 053/21.47.67
Reteta pentru diabet zaharat
Se culeg 40 de nuci verzi proaspete, se taie in patru - cand sunt tinere, pana nu le creste samburele- si se pun in 2 litri de tuica tare sau palinca. Sticlele cele mai bune sunt cele de lapte, inchise ermetic. Se lasa la macerat 6-7 saptamani. Dupa acest timp, lichidul se strecoara. Se pun la fiert 2 l de apa cu 2 linguri de zahar, si se fierb pana ce se topeste zaharul. Se lasa sa se raceasca si se amesteca lichidele. Se bea o lingura pe zi, sau 3 lingurite pe zi inainte de masa.
Pentru diabet si reumatism, eficiente sunt si urzicile verzi si uscate, facute ceai, fierte timp de cinci minute si infuzate tot cinci minute.
Popescu Maria, asistenta medicala - Str. Trandafirilor nr. 50, bl. 5, sc. A, et. 1, ap. 6, Baile-Herculane, jud. Caras-Severin
Leac pentru revigorarea organismului
In urma cu circa 14 ani, ma simteam destul de slabit. E drept ca fumam mult, dar ma alimentam normal si nu sufeream de nimic. Un coleg din Bucuresti (ing. Stanculescu) mi-a sugerat urmatoarea reteta naturista, pe care am experimentat-o mai ales in saptamanile cand eram in delegatie, pe teren. Reteta, in cazul meu, a dat rezultate bune. Iata in ce consta:
1. Se ia continutul unui borcan de iaurt mic (pe atunci erau borcanele de sticla de 200 g), se pune intr-o cana mai mare la care se adauga: o lingurita de otet de mere, o lingurita miere de albine si 20 g drojdie proaspata. Se omogenizeaza bine tot acest amestec. Se bea intreaga cantitate numai dimineata, pe stomacul gol. Ce nu se consuma se arunca. Tot timpul, produsul trebuie preparat proaspat. Dupa 20 de minute, se mananca ceva consistent.
2. Tratamentul este urmatorul:
- 7 zile tratament cu 10 zile pauza;
- 7 zile tratament cu 10 zile pauza;
- 7 zile tratament cu 10 zile pauza.
Totalul zilelor de tratament este 21, cu 30 de zile pauza. Se poate repeta la 2-3 luni (numai daca e cazul).
Daca cineva vrea sa incerce, sa pofteasca si se va bucura sigur de forta si sanatate. E bine ca si noi, romanii, sa ne ajutam intre noi cu ce putem si sa folosim mai putine medicamente, care sunt daunatoare si scumpe.
Cu sincera stima,
Zavoian Nicolae - Str. Andrei Muresan, bl. 1, sc. 4, ap. 16, Deva, cod 2700, jud. Hunedoara