Delicii cu fructe
Tarta cu zmeura si crema de vanilie
Ingrediente: Pentru aluat - 200 g faina, 140 g unt, 100 g zahar, 2 galbenusuri. Pentru crema - 1/2 l lapte, 140 g zahar, 4 galbenusuri, 50 g faina, un baton de vanilie, un pachet zahar vanilat. In plus - 750 g zmeura.
Mod de preparare: Se face un aluat fraged care se tine doua ore la frigider. Cu el se captuseste o forma de tarta (26 cm diametru) sau mai multe forme mici, unse usor cu unt.
Se inteapa pe fund cu furculita si se baga la cuptor.
Dupa ce tarta s-a copt si s-a racit bine, se pune un strat de crema de vanilie si se umple cu zmeura. Crema se prepara in felul urmator: Se freaca galbenusurile cu zaharul si praful vanilat.
Se amesteca si faina si se subtiaza cu laptele fiert (impreuna cu batonul de vanilie), turnat putin cate putin.
Se aseaza vasul cu crema pe baie de abur si se amesteca intruna pana ce se ingroasa. Se ia de pe foc si se mai bate pana se raceste.
Cand se serveste, se presara cu zahar pudra.
Prajitura cu caise
Ingrediente (pentru 12 bucati): 500 g caise, 2 oua mjlocii, 150 g unt sau margarina, 150 g zahar, 150 g faina, coaja rasa de la o lamaie, 5 linguri lapte, sare, 4 linguri dulceata de caise, zahar pudra, grasime si pesmet pentru forma.
Mod de preparare: Se spala caisele, se rup in doua si se scot samburii.
Se prepara aluatul dupa cum urmeaza: se freaca bine untul cu zaharul si se adauga galbenusurile, dupa care se incorporeaza faina, coaja de lamaie, laptele si un varf de cutit de sare, iar la urma de tot - albusurile batute spuma.
Se unge o forma rotunda (cu diametrul de 26 cm), se presara pesmet, se scutura ca sa ajunga pe toate partile si se pune aluatul, ridicandu-l si peste marginea vasului. Se aseaza deasupra jumatatile de caise (cu gura in jos) si se ung pe deasupra cu dulceata de caise incalzita putin. Se baga la cuptorul incins si se coace circa o ora la 175 grade C.
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se presara cu zahar pudra.
Klafoutis cu cirese
(in zonele de deal si de munte abia acum s-au copt)
Ingrediente (pentru 8 persoane): 500 g cirese coapte (fara codite), 30 g unt, 2 linguri zahar, 2 linguri faina, 1/2 lingurita praf de copt, putina sare, 1/3 ceasca zahar, 4 oua (batute usor), 30 g unt topit, 1 1/2 ceasca lapte, 2-3 linguri visinata.
Mod de preparare: Se topeste untul intr-o tigaie mare, se adauga ciresele si se lasa 2-3 minute sa se caleasca. Se presara peste ele zaharul si se mai lasa sa fiarba cinci minute la foc potrivit, pana ce isi lasa zeama.
Se amesteca faina cu sarea si praful de copt. Se adauga zaharul si ouale batute cu lapte si apoi untul amestecat cu visinata.
Se pun ciresele intr-o tava (o forma rezistenta la foc) si deasupra se toarna aluatul. Klafoutis-ul se coace 40 de minute in cuptorul incins la 180 grade C si se serveste cald sau rece, presarat cu zahar pudra. (Cireselor nu li se scot samburii, fiindca se inmoaie aluatul.)
Rulada cu zmeura si frisca
Ingrediente (pentru o rulada): 1/2 ceasca de faina, o lingurita praf de copt, 1/4 ceasca cacao pudra, 3 oua, 1/2 ceasca zahar tos (fin), 1/4 ceasca ciocolata rasa (amaruie), 1-2 linguri apa fierbinte, 1 lingura zahar tos (in plus), 1 1/4 ceasca frisca batuta, 250 g zmeura.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se unge o tava (30x25x2 cm) cu ulei si se tapeteaza (fundul si marginile) cu hartie pentru copt. Pe o alta hartie se cerne faina amestecata cu praful de copt si cacao. Se bat ouale 4-5 minute (cu mixerul) si se introduce zaharul in ploaie. Se bate in continuare, pana ce amestecul devine lucios.
Cu o lingura de metal se incorporeaza repede faina, cacao, ciocolata rasa si apa fierbinte, dupa care se toarna aluatul in tava si se netezeste. Se baga la cuptor si se coace 12-15 minute.
Pe un stergar uscat se intinde o coala de hartie pentru copt si se presara cu zaharul tos (in plus). Se scoate prajitura din cuptor, se rastoarna pe hartia presarata cu zahar si se lasa sa se odihneasca doua minute. Apoi, cu ajutorul hartiei, se ruleaza si se lasa inca cinci minute sa se odihneasca. Se deruleaza din nou, se indeparteaza hartia si se unge cu un strat de frisca si zmeura. La urma, se ruleaza iar si se indreapta marginile cu un cutit.
Tort cu afine si branza de vaci
Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluatul - 2 cesti de faina, 125 g unt rece taiat bucatele, 2 linguri zahar, un galbenus, 2-3 linguri apa rece. Umplutura - 125 g branza de vaci (grasa), 2 linguri zahar tos (fin), un ou batut usor, o lingurita esenta de vanilie, 500 g afine, 2 linguri dulceata acrisoara, 2-3 lingurite zeama de lamaie, inca un ou batut usor.
Mod de preparare: Se face un aluat fraged, care se inveleste intr-o folie si se lasa la rece 30 de minute. Jumatate se intinde pe fundul si marginile unei forme, restul se taie fasii lungi care se ung cu al doilea ou batut.
Intr-un castron se amesteca bine branza cu zaharul, pana ce devine cremoasa, apoi se introduc ouale unul cate unul si esenta de vanilie.
Se intinde compozitia peste aluat, se pun deasupra afinele si peste ele se toarna cu lingura dulceata amestecata cu zeama de lamaie si incalzita putin. Peste tot se aseaza un grilaj din fasii de aluat (unse cu ou), unindu-se capetele cu marginile tortului.
Se baga la cuptorul incins (180 grade C) si se coace 45 de minute. Se lasa 10 minute sa se raceasca (in forma) si se serveste cald sau rece (eventual cu inghetata).
Inghetata cu zmeura
Ingrediente (pentru 6 portii): 250 g zmeura, 125 g zahar, 4 linguri de lichior de portocale, un baton de vanilie sau zahar vanilat, 3 galbenusuri, un pahar de smantana dulce, groasa.
Mod de preparare: Se ia o forma cam de un litru, se clateste cu apa rece si se pune in ea o cutie pentru inghetata (vas din plastic). Se spala zmeura, se zvanta si se paseaza in mixer. Se da prin sita. Se amesteca cu 50 g zahar si doua linguri de lichior de portocale.
Se despica in doua batonul de vanilie, i se scoate maduva care se amesteca cu restul de zahar, galbenusurile de ou se amesteca spuma cu zaharul vanilat. Se adauga smantana si restul de lichior. Compozitia obtinuta se toarna in forma. Deasupra se varsa piureul de fructe. Se amesteca usor cu o furculita. Se baga in congelator peste noapte (8 ore).
Inghetata se scoate din frigider cu 10 minute inainte de a fi servita, ca sa se inmoaie putin. Forma se scufunda repede in apa fierbinte, apoi inghetata se rastoarna pe un platou. Se garniseste, dupa dorinta, cu zmeura proaspata si boabe de coacaze rosii (strugurei, rujinci, ribizli).