Primele flori si-au scuturat deja petalele-n vant, mugurii au plesnit pe ramurile copacilor, iarba napadeste cararile, iar radacinile trag cu nadejde seve noi din pamant. Banala aparent, "lectia" noastra de stiinta naturii are un scop precis: a venit momentul sa ne luam talpasita de-acasa si s-o pornim prin cranguri, pe dealuri si prin paduri, in cautarea farmaciei gratuite a naturii. Peste avantajul de a trage aer curat in piept si de a ne lasa privirea (baricadata de zidurile orasului) sa alunece, libera, pe orizont, ni se ofera deosebita inlesnire de a culege iarasi plante medicinale. Maratonul s-a declansat. Fiecare noua saptamana aduce-n lumina alta si alta alcatuire vegetala a firii, care ne poate fi de folos. Forta primaverii, raspandita in plante, le face sa fie in clipa de fata mai puternice ca oricand. Inarmati-va, deci, cu agerime si pungi de plastic si luati-o la drum. Revista noastra va va fi indreptar.
Papadia
Galbena ca aurul si parfumata ca mierea, papadia e prima floare care aprinde semnele primaverii peste campii. Rupta din soare, nu-ti vine sa crezi ca are in ea atata venin amar. Si totusi, asta e forta ei. Nici o alta planta din gradina lui Dumnezeu n-are putere sa curete mai bine decat ea sangele, spaland "pacatele" iernii. Folositoare de la radacina la floare, acum, primavara, e cautata pentru frunzele si tijele ei.
Cura cu tije de papadie
Inainte ca papadia sa infloreasca, se folosesc tijele cu boboci sau frunzele proaspete. Planta trebuie sa fie consumata in ziua in care a fost culeasa, sau cel mult la 24 de ore dupa culegere, cu conditia sa fi fost pastrata la rece (in frigider) si intr-un ambalaj ermetic, asa incat sa nu se deshidrateze.
Administrare: Daca avem la dispozitie tulpini proaspete, se administreaza sase asemenea tije pe zi (cate doua inaintea fiecarei mese), care se mesteca bine inainte de a fi inghitite.
Daca avem la dispozitie frunze, se consuma o mana de frunze proaspete (circa 50 g) pe zi, in reprize, inainte de fiecare masa. Frunzele se taie marunt si se consuma ca atare, fara nimic altceva, mestecandu-le bine inainte de a le inghiti. Timp de un sfert de ora de la administrarea papadiei nu se consuma nici un fel de aliment.
Durata curei: O cura dureaza cel putin 14 zile. In cazul bolilor cronice, poate dura si 3-4 saptamani. Fac exceptie persoanele subponderale, anemice, carora efectele drenoare puternice ale acestei plante le pot crea o anumita stare de slabiciune. In boli cum ar fi diabetul, psoriazisul, anumite forme de cancer, cura cu papadie se prelungeste pe perioada mai multor luni, ea actionand ca un catalizator al proceselor de vindecare.
Ce afectiuni vindeca
boli de ficat: hepatita, hepatita cronica, ciroza hepatica.
diabet: se fac cure de lunga durata; in cazul persoanelor cu o greutate corporala peste cea normala, doza putand fi dublata. Are atat efecte directe de scadere a glicemiei, cat si un efect de stimulare a functiei pancreatice.
diskinezie biliara, litiaza biliara, colecistita, dispepsie.
constipatie, obezitate, acnee.
varice, hemoroizi, ateroscleroza.
cancer - desi nu a putut fi pus in evidenta principiul activ anticancerigen al papadiei, experimentele au dovedit actiunea binefacatoare a acestei plante, in cazul cancerului intestinului gros, al rectului si in cazul cancerului hepatic.
reumatism cronic.
eruptii alergice, psoriazis, dermatoze rebele la alte forme de tratament.
Contraindicatii: Nu se cunosc.
Observatii: Dintre toate plantele de primavara de la noi, papadia este cel mai puternic drenor. Toti cei ce simt nevoia unei purificari, a unei usurari a organismului, sunt sfatuiti sa faca o asemenea cura cu papadie proaspata, care este o planta atat de obisnuita, incat multi nu pot realiza valoarea sa terapeutica deosebita.
Cea mai sanatoasa si puternica este papadia culeasa din locuri curate - nepoluate, neerbicidate, aflate cat mai departe de aglomeratiile urbane sau de sosele.
Cei care se confrunta des cu sinuzite, rinite, indigestie, hipoaciditate, bronsite, bronsite astmatiforme este bine sa-si "spele" organismul cu aceasta cura. In acest scop, ei vor consuma dimineata intreaga cantitate de papadie prescrisa si pana la pranz nu vor consuma decat sucuri naturale de fructe si legume.
Urzica
Inutil sa-i mai descrii alcatuirea viguroasa si verde, acoperita din talpi pana-n cap de tepi. Antipatica prin "muscaturile" ei, care fac pielea sa se-nroseasca, e plina de daruri (saraca), atunci cand e vorba sa vindece si sa aline dureri. Frageda, abia iesita in lume, urzicuta e apta in clipa de fata sa fie transformata in suc. Randul ceaiurilor si al tincturilor va veni mai spre vara, cand planta se va maturiza.
Sucul de urzica
Preparare manuala: Se taie "taietei" doua maini de urzica (cat mai fin) si se adauga peste frunzele taiate 200 ml de apa (un pahar). Cu o lingura de lemn se "freaca" bine amestecul, astfel ca frunzele de urzica sa lase cat mai mult suc. Se lasa acest amestec sa stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Zeama obtinuta va fi consumata imediat dupa filtrare. Frunzele ramase pot fi folosite in mancaruri, salate etc.
Preparare cu mixerul: Se pun in vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apa, apoi se adauga gradat, in timp ce se face maruntirea, doua maini de frunze de urzica. Dupa ce urzica formeaza cu apa o pasta, se pune aceasta pasta intr-un vas de ceramica si se lasa sa macereze 2-3 ore, dupa care se strecoara. Sucul se bea imediat dupa filtrare, pasta putand fi adaugata in mancarurile gatite.
Administrare: Modul de administrare este in functie de afectiunea tratata. Regulile generale care trebuie respectate sunt urmatoarele: sucul se bea pe stomacul gol; timp de un sfert de ora dupa consumarea sa nu se mananca; pentru a "ajuta" tratamentul cu suc se va trece la o dieta echilibrata, fara prea multa carne, prajeli sau alte alimente grele.
anemie: 200 ml de suc se beau inaintea meselor principale; in paralel, se consuma urzici fierte, ca hrana, minimum 200 g/zi.
diabet zaharat: se fac cure indelungate de suc de urzica - 500 ml, in reprize, dimineata.
hemoragii (pierderi mari de sange menstrual, epistaxis, hemoragie nazala): se beau 200 ml suc inaintea meselor principale.
cancer: profilactic - o cura de trei saptamani de zile, in care se consuma 500 ml de suc pe zi. Previne formarea tumorilor maligne. Ca tratament adjuvant (se bea sucul obtinut din frunze cat mai tinere): cura cu sucuri si cruditati. Este eficient mai ales in tratamentul cancerului gastric.
boli de rinichi si vezica: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineata, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra functiei renale.
hiperuricemie (concentratie crescuta a ureei in sange): extractele de urzica antreneaza in circulatie acidul uric din tesuturi si provoaca o eliminare renala abundenta a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, in care se consuma 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe perioada tratamentului, se vor introduce cat mai multe cruditati in alimentatie si, pe cat posibil, se va reduce consumul de carne, oua, prajeli.
amigdalite, gingivite, afte bucale: gargara cu suc. Aceste gargare facute repetat pe parcursul unei zile au si efect dezodorizant (anihileaza mirosul neplacut).
hipotensiune, arterita sau alte afectiuni vasculare: 200 ml de suc dimineata, inainte de micul dejun.
Decoctul de urzici tinere
Mod de preparare: Se culeg 1/2 kg de urzici tinere (partile de sus, crude, nu cele dinspre radacina, care sunt mai lemnoase). Se inmoaie frunzele in apa, timp de 5 minute, pentru spalare. Se pune un litru de apa la fiert si cand clocoteste se pun urzicile la oparit. Cu o lingura de lemn se taseaza pana devin moi (ca spanacul fiert). Se lasa la racit, apoi se storc in maini. Sucul care se lasa, se pune intr-o sticla - din cantitatea data trebuie sa iasa circa un litru de suc. Decoctul de urzica astfel obtinut se pune la frigider, iar urzicile fierte ramase se pregatesc culinar ca si spanacul.
Administrare: Se beau de 3 ori pe zi cate 50 ml (un paharel) de decoct, dupa care se mananca la o jumatate de ora o cantitate echivalenta din urzicile fierte. Apoi se poate incepe masa propriu-zisa, cu mentiunea ca este bine ca masa sa inceapa cu cruditati.
Ce afectiuni vindeca
Acest decoct are un efect depurativ si remineralizant extrem de puternic, fiind indicat in: boli de piele: acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse; anemie; hipocalcemie si hipomagnezie; hemoragii; hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent); convalescenta; guta; tabagism; cancer (adjuvant); carii dentare; hemoroizi; obezitate; alergii; afectiuni hepatice; gastrite datorate abuzului de tutun si cafea.
Precautii. Decoctul de urzica este foarte concentrat si are un efect foarte puternic, putand produce temporar stari de inapetenta, usoara greata. Pentru a elimina aceste simptome este util sa fie bauta, in paralel, o infuzie de chimen (1 lingurita de seminte la o cana de apa in clocot) sau sa fie consumate cateva coji de lamaie.
Spanacul
Celebrul elixir al lui Popeye nu a devenit chiar degeaba erou de film. Cand batranul matroz scoate conserva si o toarna pe gat, in ea se afla depozitata o energie uluitoare, care efectiv umfla muschii si da fiori. Rar gasim in natura vreo alta planta care sa stimuleze asa de rapid procesul de crestere si de regenerare al organismului. Foarte gustos ca mancare (tras in unt si aromat cu usturoi), bondocutul spanac isi lasa insa puterile-n sucuri, recomandate acum, primavara, cand planta e tanara si fulgera de atatea vitamine si energii.
Sucul de spanac
Se poate prepara in mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare si manual. Centrifugarea este o mare consumatoare de materie prima, mai ales daca spanacul nu este proaspat cules sau daca nu a avut apa suficienta in timpul vegetatiei, de aceea sunt preferate celelalte doua metode.
Prepararea manuala: Se taie doua maini de frunze de spanac cat mai fin posibil, apoi se adauga peste frunzele taiate 200 ml de apa (un pahar). Dupa adaugarea apei, se face o amestecare cu o lingura de lemn, asa incat frunzele de spanac sa lase cat mai mult suc. Se lasa la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Zeama obtinuta va fi consumata imediat dupa filtrare, in timp ce frunzele ramase pot fi folosite in mancaruri, salate etc.
Prepararea cu mixerul: Se pun in vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apa, apoi se adauga gradat, doua maini de frunze de spanac taiate. Dupa ce spanacul este maruntit pana formeaza o pasta, se pune intr-un vas de ceramica si se lasa sa macereze 2-3 ore, dupa care se strecoara. Sucul se bea imediat dupa filtrare, pasta putand fi adaugata in mancarurile gatite.
Administrare: Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferinta dimineata. Pentru a-i imbunatati gustul (salciu), la inceput se poate combina cu putin suc de morcov si lamaie.
Ce afectiuni vindeca
intaritor in regimul alimentar al copiilor, batranilor si convalescentilor: se bea un pahar de suc pe zi, inainte de masa principala. Daca provoaca inapetenta sau o usoara stare de greata, se iau 1-2 felii de grapefruit sau lamaie.
depresii fizice si nervoase: se bea un pahar de suc de spanac in fiecare dimineata. In amestecul lasat la macerat se pun si 2-3 varfuri de cutit de cimbru, iar macerarea se va face 4-5 ore.
pancreatita cronica, insuficienta pancreatica post-pancreatita: 100 ml suc proaspat + 30 g polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.
cancer: se foloseste ca adjuvant; se beau 500 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.
scorbut, rahitism: se bea o jumatate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, in reprize, cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Un efect mai puternic va fi obtinut daca vom combina 250 ml suc de urzica cu 250 ml suc de spanac.
anemie, demineralizare: se bea inaintea meselor principale o combinatie de sucuri: 100 ml suc de spanac + 100 ml suc de urzica.
astm bronsic, diabet zaharat: se beau dimineata, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac. Cura este de minimum 30 de zile.
cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, palpitatii, ateroscleroza: 1 pahar de suc de spanac pe zi.
Contraindicatii: Nu se recomanda consumul unor mari cantitati de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatism, litiaza renala, inflamatii intestinale.