Retete la cuptor
Cladite, infasurate, umplute sau invelite, budincile sunt la fel de gustoase si reprezinta o trecere ideala intre bucataria de iarna si bucataria de primavara
Budinca de cartofi si telina
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg cartofi mari, 1 radacina telina (650 g), 1 lamaie, 2 legaturi marar verde, 400 g smantana, 3 oua, 1 lingura mustar iute, 1 lingura mustar dulce, sare, grasime pentru forma.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii cu o zi inainte (20 de minute), se lasa sa se raceasca bine, se scurg de apa si se pastreaza la frigider.
A doua zi se curata telina si se fierbe 10 minute in apa cu sare. Se scurge de apa, se lasa sa se raceasca si se taie fasii subtiri. Se stropeste cu zeama de lamaie. Se toaca mararul marunt.
Se unge cu unt o forma rezistenta la foc (cu margini inalte). Se curata cartofii de coaja si se taie in feliute subtiri. Se amesteca ouale, frisca, smantana, mustarul, sarea si coaja rasa de lamaie. Se asaza cartofii in forma (ca tiglele), se presara cu marar tocat si se toarna deasupra trei linguri de sos (oua + smantana). Apoi se asaza un strat de telina, se presara cu marar, se toarna sos si se continua astfel pana ce s-au epuizat ingredientele. Se termina cu un strat de cartofi. Se baga la cuptorul incins si se coace o ora (175 grade C). Se scoate budinca, se lasa putin sa se raceasca si se desprinde cu un cutit de marginile formei. Se rastoarna pe un fund de lemn, apoi inca o data pe un platou, astfel ca stratul de cartofi rumeniti sa fie sus. Budinca poate fi servita si rece.
Andive gratinate cu piept de pui
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 andive, sare, 1 lamaie, 3 bucati piept de pui (a 250 g), piper, 1 cutie rondele de ananas (250 g), 100 g branza de burduf, 50 g samburi de nuca, 2 linguri de unt topit, 250 ml sos olandez, 2 galbenusuri, grasime pentru forma.
Mod de preparare:
Se curata andivele de frunzele vestede. Se pune la fiert apa cu sarea si zeama de lamaie si cand clocoteste, se baga in ea andivele si se lasa vreme de 8 minute. Se clatesc cu apa rece, se taie in doua (pe lat) si se pun cu taietura in jos, sa se scurga.
Bucatile de pui se spala, se zvanta si se taie in doua. Li se scot pielea si oasele. Se cresteaza un buzunar in fiecare fileu (pentru a-l umple), se sareaza, se pipereaza. Se pun la scurs feliile de ananas intr-o sita de plastic (zeama se aduna intr-un bol).
Se zdrobeste branza (sa nu fie iute) cu furculita si se amesteca bine cu nucile tocate si o lingura de suc de ananas. Se umplu fileurile de pui cu cate o felie de ananas si o lingurita de branza, se prind cu o scobitoare si se prajesc pe fiecare parte in untul incins.
Se unge o forma (cu capacitate de 2 litri) cu unt.
Se taie jumatatile de andive in feliute subtiri si se asaza un strat pe fundul formei (cotorul amar se inlatura). Deasupra se astern bucatile de pui, rondelele de ananas si jumatatile de andive ramase. Se amesteca sosul olandez cu galbenusurile de ou si 2 linguri de suc de ananas si se toarna deasupra. Se coace 30 de minute la cuptorul incins (treapta trei).
Clatite umplute cu spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 150 g faina, 1/4 l lapte, sare, 3 oua, 30 g cascaval ras, ulei pentru prajit. Umplutura - 750 g spanac, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 lingura unt sau margarina, piper, nucsoara, 200 g sunca de Praga, 250 g cascaval, 1/4 l lapte, 3 oua, 40 g cascaval (ras pe razatoarea mare).
Mod de preparare: Se amesteca faina, laptele, 1 varf de cutit de sare, ouale si cascavalul ras si se lasa aluatul astfel obtinut sa stea circa 30 de minute. Se incinge cate putin ulei intr-o tigaie si se prajesc, pe rand, clatitele (6-8 bucati subtiri). Umplutura: Se curata si se spala bine spanacul. Se curata si se toaca ceapa si usturoiul. Se incinge untul (sau margarina) si se calesc mai intai ceapa si usturoiul, dupa care se adauga spanacul ud si se lasa sa se caleasca (cu capac) pana ce se-nmoaie. Se gusta de sare, piper si nucsoara, apoi se pune intr-o sita sa se scurga.
Se taie cubulete sunca si cascavalul. Se amesteca spanacul cu sunca si jumatate din cascaval si se intinde umplutura pe clatitele care apoi se ruleaza. Se asaza clatitele intr-o forma, se toarna peste ele laptele amestecat cu ouale, sare, piper si nucsoara. Se presara deasupra cubuletele de cascaval (ramase) si cascavalul ras si se baga la cuptorul incins (treapta trei). Se coc aproximativ 25 de minute.
Dulciuri
Prajituri de Pasti
Prajitura "Ambasador"
• Ingrediente: Blatul: 7 oua, 7 linguri zahar, 2 linguri faina, 7 linguri pesmet foarte fin, 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie, vanilie. Crema: 1 l lapte, 8 oua, 10 linguri zahar, 8 lingurite de faina, 2 plicuri vanilie. Siropul: 200 g zahar caramelizat, 1 l ceai negru concentrat, 100 ml rom - amestecate si racite. Glazura: 300 g frisca.
• Mod de preparare:
Blatul - Se freaca galbenusurile cu zaharul si cu vanilia pana cand se dizolva zaharul. Se adauga albusurile batute spuma, faina, pesmetul si praful de copt. Se coace blatul la foc potrivit, aproximativ 40 de minute.
Crema - 800 ml lapte se pun la fiert. Intr-un alt castron se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, vanilia, faina si restul de 200 ml lapte, pana cand se obtine o compozitie bine omogenizata. Cand laptele fierbe, se adauga cealalta compozitie, amestecandu-se mereu, si se mai fierbe inca 2-3 minute, dupa care se pune crema la racit. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza in crema foarte incet, numai dupa ce aceasta s-a racit complet.
•Blatul se asaza pe o tava cu margini mai inalte, se insiropeaza bine si apoi se intinde uniform crema. Peste crema se asaza frisca intr-un strat de 1 cm. Prajitura se taie in patrate mai mari, dupa ce a stat o jumatate de ora la frigider.
Sitaru Maria - Cavnic
Tort fara ou (de post)
• Ingrediente pentru blat: 200 g faina, 200 g margarina, 200 g zahar, 100 g nuci, arome.
• Mod de preparare: Se freaca margarina cu zaharul, se adauga faina, nucile si aromele. Se face un aluat si se intind 3 foi, care se coc separat, apoi se ung cu crema de cafea.
• Ingrediente pentru crema: 100 g margarina, 150 g zahar, 2 linguri esenta de cafea.
• Mod de preparare: Se freaca margarina cu zaharul, se toarna cate putin din esenta de cafea pana se integreaza toata si devine o crema compacta. Se orneaza dupa gust cu gem acrisor.
Maria Puscasu - Bucuresti