Slalom jazz-blues
Johnny Raducanu
"Cant pentru rumanii buni la suflet si destepti, care vor binele acestei tari!"
M-a cautat de curand prietenul meu Gabriel Liiceanu si m-a rugat sa vin sa cant la lansarea unei carti la editura lui, Humanitas. Cartea se numea - cum credeti? - "Tiganii"! Pai, cum altfel, doar sunt si eu dintre ei, de-aia am in sange muzica lautareasca pe care o "strecor" printre clapele pianului meu, cand cant jazz. Sau, probabil, Liiceanu o fi fost foarte impresionat atunci cand eu, foarte preocupat de soarta intelectualilor bucuresteni, in eventualitatea unei descinderi mineresti aici, i-am dat telefon si i-am spus ca i-am pregatit zece baieti de-ai mei, din Rahova, care manuiesc perfect sabiile Ninja, ca sa-l apere - si atunci de-aia m-a invitat. Am vazut la lansarea aia niste tigani foarte destepti - poeti, scriitori, profesori universitari - si niste fete frumoase de pica, de-alea instruite, cu facultate. Si m-am simtit tare mandru ca nu ne fac neamul de ras. Eu sunt foarte gelos atunci cand ii aud pe ei vorbind tiganeste, pentru ca eu nu stiu - bunicii mei, parintii mei n-au vorbit si, desi m-am nascut in Braila, eu stiu turceste, stiu greceste, dar tiganeste nu stiu. E cam tarziu pentru mine sa ma apuc s-o invat acum, dar in schimb, pot sa-mi arat in muzica mea, fie ca o fac aici sau oriunde altundeva in lume, radacinile mele din neam de tigani lautari. Sunt bucuros si fericit ca lumea stie de unde vin eu si ma apreciaza si ma bucur ca am prieteni, "rumani" buni la suflet si destepti, care vor binele acestei tari. Si, chiar daca, in ultima vreme, sanatatea mi s-a subrezit de tot, pentru "rumanii" astia si pentru toti cei care vor, ma duc vinerea la "Club Nouveau" si duminica la "Laptaria lui Enache", si cant pentru ei, din tot sufletul.
A. G. Weinberger
"Astept ziua cand in Romania vor fi la putere niste escroci profesionisti, nu niste escroci amatori!"
Prima mea cantare in cluburi pe anul acesta s-a produs de curand, la Indigo Jazz Club, gratie initiativei unui mare concern - "Efes Pilsener" - de a sustine fenomenul de jazz si blues din Romania, prin organizarea unui turneu de cluburi. Sunt trei trupe implicate in acest turneu, fiecare cu cate doua reprezentatii. Astfel, sub aceeasi egida, eu voi mai sustine un concert pe 2 aprilie la clubul Green Hours; tot la Green Hours vor mai fi prezenti, pe 19 februarie, trupa "Shabah", la Laptaria lui Enache, neobositul pianist Mircea Tiberian pe 16 aprilie, si tot aici Hari Tavitian si Corneliu Stroe pe 5 martie, iar pe 19 martie, la Cafe Indigo. Sunt mandru sa spun ca printre cei ce vor concerta se afla si prima chitarista de blues din Romania - Roxana Stroe - care a fost eleva mea. Ce-mi doresc cel mai tare in momentul acesta? Sa pot sa afirm cu mandrie si sa etalez pe mine insumi, cand ma plimb pe strada, fara sa risc indecenta, ca sunt bucuros si fericit pentru ceea ce fac aici, la mine acasa, in Romania. Pentru ca, in ultima vreme, parca nici nu mai poti sa te bucuri de ceea ce faci, de roadele muncii tale, atat de greu este sa reusesti sa faci ceva. Ma gandesc sa ma intorc in America (unde am avut anul trecut o primire foarte frumoasa, la festivalul de blues din Memphis), unde vreau, cu ajutorul unui agent de acolo, sa incerc sa intru intr-un circuit festivalier de profil, pe Coasta de Est a Americii. Lucru care nu e imposibil, dar trebuie sa fac un nou disc. Am tot materialul pregatit, am si un producator american (cu 7 premii Grammy!), imi mai trebuie doar suma pe care trebuie s-o investesc in acest proiect - nici nu indraznesc sa spun cifra: 200.000 de dolari, fara sa-mi fie teama, din nou, ca frizez indecenta. Nu stiu de ce, in timp ce peste tot in lume se extind granitele, se extinde evolutia spiritului uman, se extind cercetarile stiintifice, aici, in Romania, orizonturile se inchid din ce in ce mai mult. Astept ziua cand in tara asta, la Putere vor fi nu niste escroci amatori, ci niste escroci profesionisti, care sa stie foarte bine ca daca tarii ii merge bine, atunci le merge bine si lor.
Marius Popp
"Jazzul s-a repliat in cluburi, acolo de unde a si pornit de fapt!"
Din pacate, fenomenul de jazz in Romania se deterioreaza continuu: inca dinainte de 89 - pentru ca majoritatea profesionistilor nostri au preferat sa emigreze, iar dupa 89 - pentru ca nu se mai organizeaza festivaluri, concursuri de profil, care sa stimuleze si sa intinereasca spiritul jazzului. Asa se face ca in absenta festivalurilor, miscarea de jazz s-a restrans la cantatul in cluburi, acolo de unde a plecat de fapt, si acolo unde legaturile dintre public si muzicieni sunt foarte stranse, foarte amicale. Cant de doua ori pe saptamana in str. Gutenberg nr. 19 - unde s-a infiintat de curand un nou club de jazz, cu ajutorul maestrului Voicu Enachescu si a fundatiei culturale "Tinerimea Romana", care a pus la dispozitie un spatiu superb (in chiar cladirea construita de Nicolae Iorga, special pentru "Tinerimea Romana") si un pian foarte valoros. Pentru ca nu exista taxe de intrare, iar preturile sunt rezonabile, vin foarte multi tineri, adolescenti, si ma bucur sa vad ca nu hoinaresc pe strazi, ci vin aici si ne asculta cu mare atentie - pe mine, pe marele nostru saxofonist Garbis Dedeian, pe basistul Laurentiu Horja, pe trompetistul Emil Bazga, pe solista vocala Ozana Barabancea. Imi dau seama ca tineretul este publicul pe care trebuie sa ne bazam noi, jazzmanii, pentru ca serviciul este reciproc: noi avem unde si pentru cine sa cantam, iar ei pleaca mai imbogatiti spiritual de la aceste seri petrecute impreuna. Dupa puterile mele, am incercat sa fac ceva pentru miscarea de jazz in Romania, infiintand, inca din 1985, o catedra de improvizatie jazz, la Scoala Populara de Arta. Printre elevii mei sunt tineri care isi anunta o mare cariera - Petre Andrei (un pianist foarte solicitat in concursuri internationale, Sorin Romanescu - plecat cu o bursa Berkeley in America, Zoltan Andras si Mihai Iordache - de la "Sarmalele Reci", Adi Popescu - de la "Axa Project" si multi altii. Sper ca ei vor purta mai departe steagul jazzului in Romania, daca nu cumva se vor hotari si ei sa plece in tari mai "calde".