Bucatarie rapida
Supa de sfecla rosie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g sfecla rosie (mai mica si nelemnoasa), 1/2 fir de praz, 2 catei de usturoi, 200 ml smantana, 1 l apa fiarta cu concentrat de pasare (Knorr), 2 foi de dafin, sare, piper macinat proaspat, 1-2 linguri de mustar iute, 2-3 linguri otet de mere, 1/2 mar, 1 ceapa verde, 1/2 lamaie, 1/2 lingurita boabe de mustar.
Mod de preparare:
* Se curata sfecla de coaja, prazul de prima pielita si de mustati, usturoiul de foite. Se taie toate marunt.
* Se fierbe apa cu concentratul de pasare si cele doua foi de dafin. Se adauga legumele taiate si se lasa sa fiarba la foc mijlociu, 20 de minute. Se scot foile de dafin si se paseaza supa cu legumele prin mixer sau sita.
* Intr-un castron, se amesteca mustarul cu sarea, piperul si otetul, apoi se adauga smantana si supa de sfecla. Marul se curata de coaja si se taie felii subtiri, la fel si ceapa. Se stropesc cu sucul stors de lamaie si se presara, impreuna cu boabele de mustar, peste supa.
Macaroane cu branza de vaci si sunca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g macaroane scurte, sare, 4 linguri de smantana, 250 g branza de vaci, 4 galbenusuri, 200 g sunca fiarta (un mezel preferat), piper, 1 legatura de ceapa verde.
Mod de preparare:
* Se fierb macaroanele in apa cu sare. Se strecoara, se lasa sa se scurga si se amesteca cu smantana.
* Separat, se amesteca branza de vaci cu galbenusurile si sunca taiata subtire, si se adauga peste macaroanele fierbinti. Se sareaza, se pipereaza, se presara deasupra cu ceapa verde taiata in ineluse subtiri.
Cod (salau) cu sos de rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g fileuri de cod (salau) proaspat sau congelat, 600 g conopida (sau broccoli), 1-2 lingurite de capere, 250 g orez, sare, 1 ceapa, 1 lingura de untdelemn, 400 g rosii pasate (conserva) sau 1/2 sticla de ketchup dulce, piper, 3-4 linguri suc de lamaie, 4 linguri de unt, putina faina.
Mod de preparare:
* Daca sunt congelate, se pun fileurile de peste sa se dezghete, unul langa altul, pe o farfurie. Caperele se scurg intr-o sita de ceai.
* Separat, se fierbe conopida sau broccoli in apa cu sare si cu o lingura de unt (fara a se sfarama). Se strecoara, se dau cu sare si piper.
* Se fierbe si orezul in apa sarata, se scurge bine, se amesteca cu putin unt.
* Se calesc caperele in unt si se pun in orez.
* Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untdelemnul incins. Se adauga pasta de rosii si se lasa 5 minute sa clocoteasca la foc potolit. (Ketchup-ul se foloseste direct din sticla). Se adauga sare si piper.
* Fileurile de peste se zvanta intr-un servet, se stropesc cu suc de lamaie, se sareaza, se pipereaza. Se tavalesc prin faina si se prajesc in unt incins, pe ambele parti. Pestele se serveste cu garnitura de orez cu capere, sosul de rosii si conopida sau broccoli.
Carnati cu cartofi si ceapa prajita
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi rezistenti la fierbere, sare, 200 g telina, 1 ceapa, 1-2 linguri faina, 4 linguri de unt topit, 1 lingura de unt rece, 100 ml lapte, nucsoara, 4 carnati proaspeti, 2 lingurite de mustar semi iute.
Mod de preparare:
* Se spala cartofii, se curata de coaja, se taie in doua si se fierb 10 minute in apa cu sare. Se curata telina, se taie marunt. Se adauga peste cartofi si se mai lasa sa fiarba 10 minute.
* Se curata ceapa si se taie inele subtiri. Se presara cu faina si se rumeneste in 3 linguri de unt topit (se topeste untul si se strecoara), apoi se incinge din nou.
* Se strecoara cartofii si telina, se zdrobesc bine cu furculita (ca piureul) sau se paseaza prin sita. Se adauga atat unt si lapte fierbinte, pana ce cartofii si telina devin un piure spumos. Se pune sare si putina nucsoara rasa. Se tin la cald.
* Se prajesc carnatii in untul topit (ramas) bine incins, pe ambele parti, apoi se scot din tigaie. In grasimea ramasa se amesteca mustarul, care se stinge cu 125 ml de apa, apoi se lasa sa dea un clocot.
* Se asaza pe farfurii carnatii, piureul de cartofi si telina. Peste ele se pune ceapa prajita. Deasupra se toarna putin sos de mustar. (Deliciu!)
Dulciuri
Prajitura americana cu alune
Ingrediente (pentru 16 bucati): Aluatul: 200 g faina, 1 varf de cutit de sare, 100 g unt rece, 25 g untura de porc. Umplutura: 300 g alune (nesarate), 100 g ciocolata de menaj rasa pe razatoarea mare, 85 g unt, 3 oua, 120 g zahar, 50 g faina, zahar pudra.
Mod de preparare:
* Se cerne faina si se amesteca cu praful de sare. Se adauga untul, taiat in bucatele mici, care se framanta repede cu faina. Se adauga 2-3 linguri de apa rece. Se framanta bine ingredientele pana ce se obtine un aluat, care se aduna in bulgare si se pune la frigider, in folie de plastic, o ora.
* Se porneste cuptorul.
* Se piseaza alunele intr-un mojar si se amesteca cu fulgii de ciocolata.
* Se topeste untul si se lasa sa se raceasca putin. Se amesteca zaharul cu ouale pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga untul topit, faina si compozitia de alune.
* Aluatul se intinde pe planseta, apoi se asaza intr-o forma rotunda, cu diametrul de 26 cm. Se pune umplutura si se niveleaza cu un cutit.
* Se baga prajitura la cuptor (treapta 2) si se lasa cam 45 de minute. Cand e gata, se lasa sa se raceasca in forma. Inainte de a se servi, se pudreaza cu zahar pudra.