Sexualitate
"Imi mai doresc un copil, dar fara riscuri"
Am 30 de ani, sunt casatorita de 7 ani, am un baietel de 6 ani. Anul trecut am fost iarasi gravida, dar am nascut pe 30 septembrie o fetita cu o malformatie congenitala - Omfalocel gigant - mi-a trait doua saptamani, apoi a murit. As vrea sa stiu carei cauze i se datoreaza aceasta malformatie. Am facut ecografie la doua luni, am luat Duvadilan, vitamine prenatale, la 5 luni mi s-a facut serclaj la spitalul de urgenta "Sf. Pantelimon", am facut ecografie si la 5 luni, si la 6 luni si jumatate. Eu am Rh pozitiv, grupa sanguina A Ii si sotul, grupa 01, baiatul are 01, si fetita avea A Ii. As vrea sa stiu: pot sa mai am copii? Ce analize trebuie sa fac si daca trebuie sa faca si sotul. As putea sa fac analize ca sa vad daca e ceva genetic? Am nascut prin cezariana; cand pot sa mai am copii, dupa cati ani? Ce anticonceptionale sa folosesc? Nu am folosit niciodata. Vreau sa consult si un cabinet de planificare familiala.
Va multumesc din inima ca mi-ati citit aceste randuri si va rog din suflet sa ma ajutati. Imi mai doresc un copil, dar fara riscuri.
S. Mariana - Bucuresti
R:Raspunsul la o problema de dimensiunea aceleia pe care o ridicati este intotdeauna dificil. Oricum, perseverenta dv. merita laude. Nasterea unui copil cu malformatii, apoi pierderea lui este o situatie greu de infruntat. Este laudabil ca mergeti inainte si, mai ales, nu oricum, ci construind planuri de viitor. Este laudabila, de asemenea, nevoia dvs. de informatii, care sa va ajute sa luati decizii rationale. Desigur, este foarte important sa faceti toate investigatiile pentru a minimaliza riscul de a repeta cele intamplate. Malformatiile congenitale pot avea multiple cauze, iar ceea ce este mai neplacut este ca exista si un procent in care cauza nu poate fi depistata. In situatia dv., avand in vedere ca nasterea s-a produs prin cezariana, oricum este bine sa lasati sa treaca un interval de minimum un an si jumatate pana la urmatoarea sarcina, timp in care puteti face toate investigatiile necesare. Dintre cauzele posibile: anumite medicamente luate chiar inaintea aparitiei sarcinii, un mediu profesional nefavorabil, infectii cunoscute sau necunoscute (fara o simptomatologie evidenta) in timpul sarcinii, incompatibilitatea de grup sanguin (foarte rar, dar poate crea probleme) si, nu in ultimul rand, cauzele genetice. Din scrisoare reiese ca ati avut probleme cu mentinerea sarcinii inca de la inceput, ceea ce ar orienta mai degraba catre o cauza genetica. Problemele genetice sunt mai degraba accidente sau incidente pe care natura, biologicul, le poate genera. Ele se intampla adesea, dar de obicei organismul respinge aceste anormalitati si se produc avorturi spontane, la o varsta mai mica sau mai mare a sarcinii. In orice caz, nasterea unui copil cu malformatii nu indica in nici un fel (din cele cunoscute pana acum) ca acest lucru se va repeta.
"Vreau sa-mi tratez singura vegetatiile vaginale"
Ma numesc Maria, am 32 de ani si-n urma cu 3-4 ani mi-au crescut in vagin niste vegetatii ca niste minuscule creste de cocos. Am citit intr-o revista mai veche ca boala se numeste Condilomatroza si se poate vindeca prin atingeri cu Condyline, si dispare in 2-3 saptamani. Am cautat pe la farmacii acest produs, dar nu l-am gasit. Am mai cautat prin cartile de plante medicinale si in cartile cu boli ale femeilor, dar nu am gasit nimic despre asa-zisa boala.
Va rog din suflet sa ma ajutati, sa imi dati niste detalii despre aparitia acestei boli, ce urmari pot aparea, in cat timp se vindeca complet. Pot sa va mai spun ca imi este jena sa ma duc la doctor, de aceea am apelat in scris la dvs., poate ma ajutati cu niste tratamente pe baza de medicamente sau plante medicinale. Va multumesc din suflet pentru sprijinul acordat, precum si pentru raspunsurile care nu intarzie sa apara. Mii de multumiri,
Maria - Moinesti, jud. Bacau
Incercati sa ierarhizati ceea ce este cel mai important pentru dvs. in acest moment, si poate va schimbati atitudinea.
"Sotul meu nu poate sa aiba copii"
Am 21 de ani, iar sotul meu are 30 de ani si avem o mare problema: suntem casatoriti de 4 ani si nu am ramas insarcinata niciodata, desi nu am folosit anticonceptionale. Mi-am facut analizele la maternitate si mi-au spus ca nu am nimic, rezultatul a fost bun. Le-am facut si pe ale sotului meu si rezultatul a fost dezastruos, ne-au spus ca ii lipsesc spermatozoizii si nu poate avea copii niciodata. Sunt disperata, ne dorim foarte mult un copil al nostru. Ne-am gandit ca poate totusi ar mai exista o sansa, dar nu stim unde sa mai incercam. Citind revista dvs., ne-am gandit ca poate cineva s-a mai confruntat cu o asemenea problema si ne poate ajuta sau indruma unde sa mergem, ce putem sa mai facem. Asteptam cu nerabdare un raspuns. Va multumim.
Ioana - Ploiesti
R:Problema cu care te confrunti este, din pacate, o problema relativ frecventa, dar nu reprezinta o situatie fara iesire. Intr-un fel, este bine ca ati gasit cauza infertilitatii in cuplul vostru, dar acesta este abia un pas. E nevoie de investigatii suplimentare pentru a gasi cauza azoospermiei sotului tau. Depistarea cauzei trebuie sa porneasca de la evaluarea stilului de viata, aceasta insemnand posibile noxe la locul de munca, excesul de alcool, cafea sau un ritm de viata nesanatos (stressant, obositor etc), precum si alte posibile afectiuni din trecut sau actuale, ca si anumite tratamente ce pot afecta formarea si/sau dezvoltarea normala a spermatozoizilor. De asemenea, este bine sa fie efectuate o serie de determinari hormonale, functia spermatogenetica (formarea spermatozoizilor) fiind determinata de o buna functionare hormonala. Deci, exista solutii si este foarte important ca ati pornit sa le gasiti. De obicei, pentru astfel de probleme este bine sa va adresati atat unui medic endocrinolog, cat si unui urolog.
Medic planificare familiala
Dana Podaru
Tel. 638.08.88