Bucatarie taraneasca - Retete din Maramures - De Post
Placintele bunicii
Ingrediente:1 kg de faina, 40 g drojdie proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de ulei, apa calduta sau lapte.
Mod de preparare: Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se presara deasupra drojdiei un strat foarte fin de faina, se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu un prosop incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Planseta pe care se va intinde aluatul nu trebuie pudrata cu faina, ci unsa cu ulei. In acest fel, se lucreaza mai usor, mai repede si aluatul nu se prinde de maini. Dupa ce aluatul a dospit, se ia o bucata (cam cat un pumn) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In centru se pune umplutura (de post, de carne, varza, branza etc.) si se impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu sucitorul si apoi se prajeste placinta intr-o tigaie cu ulei bine incins.
Umplutura de post: 500 g cartofi fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu 2 cepe prajite in ulei, cu piper mult si sare. Se mai adauga si seminte de chimen. Placinta cu cartofi se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii. E buna si la bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea desarata amestecata cu cozi de ceapa verde, marar si loboda. Se pot umple si cu varza acra, calita, si atunci se servesc calde, cu smantana.
Cartofi calugaresti
Se aleg cartofi cu coaja rosie, se spala bine si se pun intr-o tava in cuptorul bine incins. Pana se coc cartofii, se pregateste o salata din varza acra taiata marunt, ceapa rosie si ulei. Dupa ce cartofii s-au copt, se scot intr-un castron si se acopera cu un prosop mai gros, pentru a se pastra calzi. Fiecare mesean isi ia cartofii necesari in farfuria lui, ii taie in doua, ii unge cu ulei de masline sau de porumb, ii sareaza si ii mananca impreuna cu salata de mai sus. Cine doreste, poate sa bea si cate un pahar de zeama de varza acra (moare).
De Dulce
Placintele din malai
Mod de preparare: Se amesteca oul cu iaurtul si mararul, se adauga bicarbonatul, sarea si apoi malaiul. Compozitia se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se ia din compozitie cu o lingura mai mare si se toarna intr-o tigaie cu ulei bine incins. Cand se toarna in tigaie, se aranjeaza placintelele intr-o forma usor alungita. Se servesc calde, cu smantana.
Nudli
Ingrediente: 1 kg de cartofi, 2 oua intregi, sare, faina cat este necesara pentru a obtine o coca potrivita, 200 g nuci, ulei.
Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja. Se curata, se dau prin masina de tocat si se framanta apoi cu 2 oua intregi, un pic de sare si faina. Cand s-a obtinut un aluat care nu se mai lipeste de maini, se fac din el betisoare care se taie la lungimea de 2-3 cm. Betisoarele trebuie sa aiba grosimea de 1 cm. Se fierb betisoarele in apa clocotita cu sare si se scurg de apa in care au fiert. Se amesteca apoi cu pesmet prajit in ulei, cu nuca rasa si cu zahar.
Poganzli pentru seara de Craciun
Ingrediente: 300 g faina, 1 ou, sare, 200 g mac, 100 g zahar, apa, vanilie, pesmet.
Mod de preparare: Din faina, ou si apa se framanta un aluat ca pentru foaia de taitei. Se intinde o foaie mai groasa, cam de un deget; pe jumatate din ea se pun gramajoare de mac oparit cu apa fiarta cu zahar. Cealalta jumatate de aluat se intinde peste prima si se preseaza usor cu mana in jurul gramajoarelor de mac, ca sa se lipeasca foaia. Se taie cu rozeta, decupandu-se fiecare poganzli. Se fierb in apa clocotita 20 de minute, se scot intr-un castron si se acopera cu pesmet si zahar vanilat.
Dulciuri pentru Craciun - Tort Sacher
(Un deliciu vienez din ciocolata pura)
Un tort celebru, preparat in 1832 - special pentru Metternich - de un tanar cofetar, pe nume Franz Sacher.
Ingrediente (pentru 12 felii): Blatul - 150 g ciocolata amaruie, 130 g unt moale, 110 g zahar pudra, 110 g zahar tos, 1 baton de vanilie (miezul), 6 galbenusuri, 6 albusuri, 125 g faina. Umplutura si glazura - 300 g dulceata de caise, 200 g zahar, 1/8 l apa, 200 g ciocolata amaruie.
Mod de preparare: 1. Se taie ciocolata bucatele, se pune intr-un vas de yena si se lasa sa se topeasca pe baie de aburi (peste un vas in care fierbe apa). 2. Se pune untul moale (lasat de seara la un loc cald) intr-un castron mai inalt, se cerne deasupra zaharul pudra si se adauga maduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adaugandu-se rand pe rand cate un galbenus si cate putina ciocolata topita. Separat, se bat albusurile spuma (cu zaharul tos turnat in ploaie), si se introduc in crema de ciocolata, mai intai 2/3 din albus, apoi faina (cernuta), amestecandu-se usor, iar pe urma si restul de albusuri. 3. Se acopera fundul unei forme (cu diametrul de 24 cm) cu hartie, se toarna compozitia si se intinde cu o spatula sau un cutit mai lat, pentru ca suprafata sa fie dreapta. Se coace 15 minute in cuptorul incins dinainte - cu usa intredeschisa (se baga o lingura de lemn in deschizatura) - dupa care se inchide usa cuptorului si se mai coace 30-40 de minute. 4. Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini si se rastoarna blatul pe un fund de lemn. Se indeparteaza hartia si se lasa sa se raceasca putin (circa 20 de minute). Se intoarce pe partea cealalta si se lasa pana ce se raceste de tot. Apoi se taie in doua pe orizontala. 5. Se incalzeste dulceata intr-o craticioara, amestecand intruna, si cu jumatate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se asaza deasupra cealalta parte, se apasa usor si se unge si ea cu dulceata ramasa. 6. Prepararea glazurii: se lasa sa fiarba zaharul cu apa exact 4 minute (in clocot). Se taie ciocolata marunt, 150 g se pun la topit pe baie de aburi, dupa care se adauga putin cate putin la siropul de zahar, pana ce se obtine o glazura groasa si neteda. Se toarna glazura pe mijlocul tortului si se intinde repede intai pe suprafata si apoi pe margini. Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se-ntareasca glazura. Se inmoaie un cutit in apa fierbinte si se marcheaza pe tort cu cele 12 felii. Se inmoaie si restul de ciocolata - tot pe baie de aburi - si se orneaza tortul dupa dorinta, cu un cornet. Tortul se lasa peste noapte la rece. Se serveste cu frisca pusa deasupra, pe farfurie, cand e servit.