Un Sfat Pe Saptamana
Antrenament pentru sarbatori
Cum se serveste vinul rosu
Daca e scos din pivnita, vinul rosu trebuie manevrat cu delicatete, evitandu-se miscarea prea agitata a sticlelor. Precautia e necesara pentru ca eventualele depuneri sa nu se ridice in lichid.
Inainte de scoaterea dopului, gatul sticlei trebuie sters cu o carpa inmuiata in alcool, ca sa dispara urmele eventuale de mucegai.
Marii degustatori de vinuri rosii din Franta recomanda ca bautura sa fie scoasa din sticle si varsata in carafe, cam cu 4-5 ore inainte de-a se servi. In modul acesta, oxigenul ajunge la vin, il face mai matasos si mai "bland" (din acelasi motiv, in Italia, vinul se serveste la masa in cani).
Foarte importanta este temperatura de servire a vinului: el trebuie sa aiba 16-17 grade C in sticla (temperatura camerei) si maximum 18C in pahar. Prea cald, vinul rosu capata gust de tarie, din cauza continutului sporit de alcool.
Vinul rosu se bea in pahare cu gura ingusta, care-i pastreaza aroma intacta.