Precizari despre Pestera Sfantului Andrei
Fiind o cititoare pasionata a revistei "Formula As", tin sa aduc unele precizari legate de articolul dumneavoastra "Manastirea Sfantul Andrei", publicat in 26 octombrie a.c.
In anul 1920, Ion (Jean) Dinu, avocat, avand si studii teologice, impreuna cu preotul Constantin Lembrau din comuna Adamclisi, pornesc cu piciorul pe drumuri neumblate, in imensa padure Migilet, in cautarea celor trei izvoare in apropierea carora se stia din stramosi ca exista o pestera in care ar fi trait unul din apostolii lui Iisus. Dupa studii amanuntite, descopera Grota Sfantului Andrei.
Am tinut foarte mult sa va scriu acest lucru, ca sa aflati dintr-o sursa sigura imprejurarile privind cum si cine a descoperit grota in care a trait Sfantul Andrei.
Ion (Jean) Dinu, impreuna cu preotul Gheorghe Preotescu infiinteaza in anul 1920 primul si singurul gimnaziu particular din Dobrogea, in comuna Adamclisi, unde si tatal meu, preotul Constantin Lembrau, mai tarziu, din 1936, preda istoria antica si religia la acel gimnaziu.
Pasionati teologi, dupa ani de cautari, descoperind Grota Sfantului Andrei o daruiesc poporului roman, crestinat pe meleagurile acestea de catre Sfantul Apostol.
Cu ajutorul satenilor si primarului din comuna Ion Corvin, se curata grota pana la stanca, se ridica din stanca hornul, dandu-i-se forma de turla, si se construieste o fatada pe cat de simpla, pe atat de semnificativa. In vara anului 1943, prin grija Sf. Episcopii Constanta, se face sfintirea Sfantului Locas de catre Prea Sfintia Sa Gherontie Nicolau, insotit de un sobor de preoti. S-au adunat mii de oameni din satele dimprejur, luand parte la slujba, la marele praznic si la serbarea campeneasca de o emotionanta si rara frumusete, organizata tot de preotul Constantin Lembrau si de avocatul Ion (Jean) Dinu.
Tot atunci, se consolideaza un izvor a carui apa tumultuoasa nu seaca niciodata. Se ridica o cruce care se boteaza in memoria marelui nostru poet Mihai Eminescu. Din 1947, Grota este parasita pana la Revolutie, cand prin grija Sfintei Episcopii Constanta se curata si se reconstruieste turla si vechea fatada, dupa fotografiile pe care subsemnata le detine de la tatal meu, preot Constantin Lembrau. Detalii despre descoperirea si sfintirea Grotei din 1943 le-am furnizat si preotului lector universitar Nichita Runcan, de la Catedra de Teologie a Universitatii "Ovidius" din Constanta, care a scris o carte despre viata Sfantului Andrei, aparuta in 1994.
Doresc sa primiti scrisoarea mea ca un izvor de adevar in elucidarea unor evenimente de mult trecute. Pe atunci eram foarte tanara, si-mi aduc aminte de procesiune in toata grandoarea ei si ma bucur ca am trait asemenea evenimente.
Cu stima,
Tatiana LembrAu