Sexualitate
"Am doua cicluri pe luna"
Incep prin a prezenta cateva date care sa va puna in tema cu problema care ma framanta. Ma numesc Elena, am 35 de ani impliniti si in urma unei operatii de peritonita (mi-a fost scoasa apendicita) am ramas cu dereglari de ciclu menstrual. Asta se intampla in urma cu 4 ani, ciclul menstrual imi venea la trei saptamani (21-22 zile) si voind sa-l reglez, am apelat la serviciile unui medic ginecolog, care in urma controlului efectuat mi-a spus ca nu am nimic (uter fibromatos sau alte diagnostice); este doar o dereglare hormonala si mi-a recomandat Linestrenol, pe care l-am luat trei luni la rand. Ciclul mi s-a reglat, insa primavara apareau aceleasi disfunctionalitati. Anul acesta, in aprilie, am apelat la serviciile unui medic endocrinolog, care fara anumite analize mi-a recomandat Dufaston (Duphaston) - 20 de comprimate, cate 2 pe zi, incepand din ziua a 14-a a ciclului. In urma tratamentului pe care l-am suportat destul de bine, ma asteptam sa am ciclul regulat, la 28 de zile sau macar la trei saptamani, cum aveam inainte. Dar, surpriza: ciclul mi-a venit de doua ori pe luna. Am mai asteptat inca o luna, in care mi-a venit la fel, iar a treia luna am mers din nou la medicul ginecolog, caruia i-am povestit exact cum am procedat si care in urma controlului efectuat mi-a prescris Medroxiprogesteron, 3 luni la rand din ziua a 16-a a ciclului. Vreau sa va spun ca acum sunt in ultima luna de tratament (mai am cateva zile), dar nu prevad nici o schimbare sau macar o ameliorare, tot la trei saptamani imi vine, cu tratament cu tot. Spaima mea este ca atunci cand voi termina acest tratament, imi va veni iarasi de doua ori pe luna, ceea ce nu este normal. Rugamintea mea este sa ma ajutati cu un sfat, un tratament pe care as putea sa-l efectuez; sau un tratament naturist. Mentionez ca nu am probleme de sanatate, decat o lipsa de calciu (spasmofilie), iar fiecare control ginecologic efectuat nu a scos in evidenta anomalii ale aparatului genital, doar uterul retrovers. Sunt casatorita, am 2 copii de 16 si respectiv 11 ani, iar relatia intima nu a suferit vreo schimbare, decat aceasta sangerare la doua saptamani, care nu se datoreaza, desigur, raportului intim.
In speranta ca voi primi de la dumneavoastra un raspuns in cadrul revistei "Formula As", va multumesc pentru rabdarea de a-mi fi ascultat pasul si de a-mi fi parcurs scrisoarea. Va doresc din suflet multa sanatate si Dumnezeu sa va ajute la toti.
Cu mii de multumiri,
Elena - Bucuresti
Situatiile stresante legate de sanatate (operatii, tratamente nereusite) pot provoca ele insele dereglari hormonale, care duc la cresterea frecventei de aparitie a menstruatiilor. Se poate spune ca situatia ta este "clasica", in sensul ca in urma stressului, secretia unuia din cei doi hormoni ovarieni (progesteronul) este mult diminuata, ceea ce poate determina metroragiile functionale pe care le prezinti. Asa cum precizezi, fiind excluse cauzele organice (de structura, anatomice), singura situatie posibila ramane varianta functionala. Tratamentele efectuate, indiferent de denumirea medicamentului, au continut acelasi produs - progesteronul - care se pare ca este scazut in cazul tau. Preocuparea ta este foarte corecta, pentru ca lucrurile nu pot ramane asa, deoarece incet-incet, organismul pierde din substantele importante in buna sa functionare: fierul, calciul etc. S-ar putea ca tratamentul cu contraceptive orale sau cu tratament secvential estro-progestativ sa fie mai eficient. Totusi, fiind un tratament hormonal, este bine sa nu apelezi la acesta, fara o supraveghere medicala corespunzatoare, pentru a fi ferita de orice pericole. Acesta este motivul pentru care nu se poate indica un produs anume. Acest tip de tratament ar putea permite ovarului sa iasa putin din ciclul disfunctional, si astfel sa-si reia functionalitatea fiziologica.
"Am 22 de ani si mai am, si la aceasta varsta, probleme cu acneea"
Ma numesc Karina D., sunt din Ramnicu Valcea, am 22 de ani si mai am inca si la aceasta varsta probleme cu acneea. Problema e ca lasa mici gropite in pielea de pe fata, ceea ce nu e deloc placut. Am inceput sa iau anticonceptionale (Rigevidon) de doi ani si ceva si nu mi-au creat nici un fel de probleme, dar am inteles ca exista un alt tip de anticonceptionale (Marvelon), care au in componenta lor o substanta impotriva acneei. As vrea, deci, sa trec pe Marvelon, dar nu stiu cum sa procedez. Trebuie sa fac pauza o luna si apoi sa le schimb? Ar putea sa-mi faca rau, sa apara dereglari? Cum sa fac? Va rog foarte mult sa-mi dati si mie un raspuns in revista dumneavoastra.
Karina Diaconu - Bucuresti
Contraceptivele orale combinate (pilulele) sunt de foarte multe feluri, avand in compozitia lor derivati chimici ai hormonilor naturali feminini, astfel constituiti incat sa pastreze caracteristicile de eficienta sporita, efecte secundare minime si atunci cand este posibil - beneficii non-contraceptive. Aceasta face ca fiecare tip de contraceptiv sa-si aiba caracteristicile sale si, deci, sa constituie si un tratament pentru diferite afectiuni. Putem concluziona de aici ca nu exista contraceptivul cel mai bun si contraceptivul potrivit fiecarui organism. Pentru a putea face o evaluare exacta intre beneficiile unui contraceptiv fata de altul, eliminand riscurile pentru sanatate, este necesara consultarea medicului. Produsul contraceptiv Marvelon este un produs din ultima generatie de contraceptive orale, care detine intr-adevar un efect antiandrogenic, ceea ce il face eficient in tratamentul acneei, al sindromului acnee-seboree, pilozitatii excesive etc. Este posibil ca in cazul tau sa se dovedeasca benefic in vindecarea acneei. Trecerea de pe un tip de contraceptiv pe altul se face fara nici un fel de pauza si de obicei fara nici un fel de "surprize" neplacute. Dereglarile menstruale la schimbarea tipului de pilule sunt excluse. Te sfatuiesc, totusi, sa apelezi la un sfat medical, in vederea acestei schimbari, pentru a evita orice risc privind sanatatea ta actuala si viitoare.
"Sufar de leucoree de la 3 luni"
Am 16 ani si sufar de ceea ce a fost prezentat intr-unul din numerele trecute ale revistei "Formula As", sub numele de leucoree, inca de cand aveam 3 luni. Parintii mei m-au dus la diversi ginecologi (in majoritate femei - din dorinta mea), in speranta unei vindecari sau macar a pronuntarii unui diagnostic. Asteptarile noastre s-au dovedit fara rezultat, singurele raspunsuri pe care le-am primit, de-a lungul anilor, au fost ca "secretia vaginala" imi va trece o data cu aparitia ciclului menstrual; mai tarziu, mi se spunea ca sunt perfect sanatoasa - in ciuda secretiei permanente, galbui, pe care o prezentam deseori in cantitati abundente. Bineinteles ca am urmat si cateva tratamente, despre care insa nu va pot da detalii, intrucat nu mi le amintesc. Cu trecerea anilor, mi-am pierdut speranta si am renuntat. Articolul din revista "Formula As" m-a facut insa sa apelez la ajutorul dumneavoastra. De aceea, va rog din suflet sa imi spuneti daca exista vreun tratament medicamentos standard pe care sa il pot urma. Intrucat sunt virgina, nu poate fi vorba de spalaturi vaginale. De asemenea, as dori sa stiu in ce fel imi va afecta leucoreea viata sexuala. In incheiere, va mai rog sa-mi recomandati o specialista (sunt destul de pudica) in Bucuresti, la al carei cabinet as putea merge pentru o consultatie, cat si adresa unui cabinet Secs.
Cu respect, va multumesc din suflet,
Ana - Bacau
Situatia prezentata de tine este in felul ei deosebita. In general, daca leucoreea nu are o cauza infectioasa, are de obicei o cauza hormonala. La copilul mic, sub un an, intr-adevar exista mici "furtuni hormonale", care sunt normale, naturale, dar care sunt urmate apoi de o perioada de stagnare in dezvoltarea hormonala, pana la varsta pubertatii. Descrierea ta arata prezenta continua a acestei leucorei si acesta este motivul pentru care situatia apare ca deosebita. Oricum, este evident un exces in "genitalizarea" problemei, ceea ce - ca orice exces - nu este potrivit. Problema ta s-ar putea sa fie la fel de bine urinara (un deficit care sa genereze mici pierderi urinare), dar se poate explica si prin prezenta unei fisule uretro-vaginale (deci o deschidere partiala a caii urinare in calea genitala). Controalele efectuate nu sunt suficiente pentru elucidarea problemei tale. Deci, consulta si alti medici urologi, endocrinologi, pentru a ajunge la cauza care determina simptomatologia descrisa de tine. Ar fi bine ca, pana la inceperea vietii sexuale, sa o rezolvi. Abundenta lichidului nu ofera un mediu sexual ideal.
Dr. Dana Podaru
Medic Planificare familiala
Tel. 638.08.88