Retete cu dovleac
Toamna, doamna curcubitaceelor, a sosit. Din poala ei, plina de roade bogate, alegeti dovlecii portocalii. Miezul lor e un dar regesc
Supa de dovleac cu curry
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceapa mijlocie (tocata), 1 catel de usturoi (zdrobit), 60 gr unt, 750 gr. - 1 kg. dovleac (curatat si taiat bucatele), 1 varf de cutit de zahar, 1 varf de cutit de nucsoara, 1 lingura curry, 1 foaie de dafin, 1 l concentrat de pasare (Knorr + apa), 2 cesti de lapte, 4 linguri smantana (frisca nebatuta), piper macinat, codite de ceapa verde pentru garnisit.
Mod de preparare: Se calesc in unt ceapa si usturoiul pana ce se inmoaie bine, se adauga dovleacul, zaharul, nucsoara, curry-ul si foaia de dafin, se toarna deasupra zeama de pasare si se pun la fiert. Cand clocoteste supa, se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba incet, timp de 30 de minute. Se ia oala de pe foc si se scoate foaia de dafin. Se introduce laptele, amestecandu-se timp de 2-3 minute, fara intrerupere. Se serveste cu smantana, piper si codite de ceapa taiate marunt.
Spirale crocante de dovleac
Ingrediente: 500 gr. dovleac, ulei pentru prajit, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si se taie fasii foarte subtiri (la fel ca si cartofii pai). Se toarna uleiul intr-o oala mijlocie si se prajesc, pe rand, fasiile de dovleac, pana ce se rumenesc. Se lasa sa se scurga, se presara sare si piper si se servesc fierbinti.
Ravioli cu dovleac
Ingrediente (pentru 4 persoane): Umplutura: 500 gr. dovleac, 2 linguri cozi de ceapa verde (taiate), 1 varf de cutit nucsoara; Aluatul: 380 gr. faina, 1 varf de cutit sare, 4 oua batute usor, 1 ou batut usor (pentru uns); Sosul: 125 gr. unt, cascaval ras, cozi de ceapa verde.
Mod de preparare: Umplutura - Se coace dovleacul la foc potrivit (180 grade C) circa o ora, se lasa sa se raceasca, se scot semintele, iar miezul se desprinde de coaja si se zdrobeste cu furculita. Apoi se amesteca cu cozile de ceapa tocate marunt si cu nucsoara. Aluatul - Se pun intr-un castron faina si sarea, se face o gropita la mijloc si se toarna cele 4 oua batute usor. Se amesteca incet cu furculita, pana ce se-ncheaga aluatul. Se aseaza pe o planseta infainata si se framanta pana ce devine elastic si neted. Se ia o patrime din aluat si se intinde o foaie foarte subtire, dreptunghiulara, apoi se intinde a doua patrime, avand grija ca foaia aceasta sa fie ceva mai mare. Se ia cu lingura umplutura de dovleac si se pune gramajoare pe prima foaie, in randuri, la distante de 5 cm. Aluatul dintre gramajoarele de dovleac se unge usor cu oul batut, dupa care se aseaza deasupra foaia a doua. Se apasa cu degetele intre gramajoare, ca sa se lipeasca foile de aluat, apoi se taie patrate, cu o rotita data prin faina sau cu un cutit ascutit. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat. ¥ Se pune apa pe foc si cand clocoteste, se baga ravioli in oala si se fierb circa 4 minute. Se scurg si se tin la cald intr-un castron. Se pune untul sa se incinga si cand s-a rumenit putin, se toarna peste ravioli. Se presara cascaval ras si se garnisesc cu cozi de ceapa verde, taiate rondele.
Turte de dovleac
Ingrediente (pentru 12 portii): 30 gr. unt, 2 linguri zahar pudra, 1/2 ceasca piure de dovleac (fiert si presat), 1 ou (batut usor), 1/2 ceasca lapte, 2 1/2 cesti de faina, 1 praf de copt.
Mod de preparare: Se amesteca bine zaharul cu untul, apoi se incorporeaza dovleacul, oul si laptele. Se adauga faina, amestecand usor, pana ce se obtine un aluat moale. Se pune aluatul pe o planseta infainata, se framanta usor si se intinde (cu mana) o foaie rotunda, de circa 2 cm grosime. Se inmoaie un pahar (o forma rotunda) in faina si se taie cercuri din aluat. Se unge tava cu grasime, se aseaza "turtele", se ung cu putin lapte si se coc - in cuptorul incins - circa 10-12 minute. Se servesc calde, cu unt.