Cum sa gandim pozitiv
Cateva sfaturi pentru a deveni optimisti
Odata, o leoaica s-a apropiat de o turma de oi pentru a vana si, brusc, in mijlocul turmei, a fost cuprinsa de durerile facerii. Deodata, a aparut cineva si a impuscat leoaica, care nu era in stare sa fuga. Puiul de leu, abia nascut, a ramas cu turma de oi si a inceput sa se tina dupa o oaie peste tot, pascand iarba precum oile, inchipuindu-si-o pe aceasta ca fiindu-i mama. Peste o vreme, un leu batran l-a vazut pe micutul leu care urma turma peste tot si incercand sa se apropie de el, l-a speriat si l-a pus pe fuga. Dar intr-o zi, vazandu-l apropiindu-se, l-a apucat cu dintii si l-a tras langa apa unui lac din apropiere. "Vezi, ii spuse micutului leu, aratandu-i oglindirea chipului sau in apa raului, vezi, tu esti ca mine, esti leu si nu trebuie sa mananci iarba si sa behai asemenea oilor". Micutul si-a privit chipul, s-a uitat la leul din fata sa si era uimit gasind atatea asemanari intre ei. Instinctiv, stia ca trebuie sa fuga de el, asa cum faceau toti din turma sa de oi dar, uimitor, avea aproape acelasi chip cu cel de care se temea. Uitandu-se cu frica in ochii leului, spuse: "Sunt leu si nu sunt o oaie".
Asemenea puiului de leu, noi toti urmam anumite "tipare" care ni se desfasoara inaintea ochilor, inca de la nastere. Exista insa persoane care, asemenea batranului leu, apar in viata noastra si ne spun: "Opreste-te, uita-te la tine, vezi-ti adevarata fata, adevarata ta valoare si putere". Sau nu apare nimeni, dar, deodata, inauntrul nostru, se naste convingerea ca putem fi altfel decat suntem, ca ne putem depasi pe noi insine.
Cu o astfel de idee se ocupa, in India, un sistem filosofic numit Vedanta. In India, filosofia este practica, traire si simtire, si nu doar un obiect de studiu in scoli. Vedanta spune: "Bine, am trait, am vazut, am gresit, am fost fericit, am suferit. Nimic nu a fost in zadar. Am avut din toate acestea cate ceva de invatat, pentru ca viata intreaga e o lectie. Acum, pot trage o linie si incep din nou. Vedanta ne spune, asemenea lui Iisus, "fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru cel Ceresc desavarsit este", si ne mai spune ca intre tine, ca persoana, si Dumnezeu, Tatal, bariera este imperfectiunea. Omul, se spune, devine ceea ce gandeste. Gandindu-ma a fi slab, incapabil, voi fi intotdeauna oprit a face ceva maret. Chiar daca incerc, parca cineva imi tot arunca in minte ideea ca nu am taria sa termin ceea ce m-am apucat a face. Dar, spune Vedanta, totul depinde de felul in care ne apropiem de probleme, de increderea pe care ne-o acordam noua insine. Totul porneste de la noi, de la mintea noastra, de la felul nostru de a gandi. Exista persoane totdeauna pesimiste, neincrezatoare. Ce pot face astfel de oameni? Neincrederea in ei insisi si in cei din jurul lor, "negrul" din fata ochilor lor, totul ii va opri de la a face ceva.
Temelia increderii de sine este credinta, credinta in tine si in Dumnezeu. Vointa proprie reprezinta pasul decisiv pe drumul dobandirii increderii de sine. Exista, inauntrul nostru, un intreg mecanism, bine pus la punct, capabil sa ne ajute sa pasim pe acest drum. Trebuie doar sa te incredintezi, plin de speranta, ideii ca poti deveni propriul tau stapan, fara a mai fi mereu la cheremul imprejurarilor vietii tale, bune sau rele. De cele mai multe ori, suntem tentati sa ne purtam sau sa spunem numai ceea ce le-ar placea celor din jurul nostru sa vada sau sa auda. Astfel, avem comportari diferite, in functie de cei din fata noastra si ne place ca le starnim atentia, dar nu intelegem faptul ca actionand dupa placul lor, ne pierdem pe noi insine. Aici duce lipsa de incredere de sine.
Putem, de pilda, pentru a ne demonstra noua insine de ceea ce suntem capabili sa facem, urmand drumul catre increderea de sine, sa incepem cu un simplu exercitiu de vointa. Seara, inainte de culcare, linistit fiind, incearca sa-ti concentrezi toate puterile tale in gandul: "Maine dimineata, trezindu-ma, voi incepe o zi fericita. Voi face tot ceea ce pot face, atat de bine pe cat pot si seara imi voi incheia ziua fericit".
Priviti-va in oglinda! Ce vedeti? De multe ori, suntem satuli de noi insine, de neputinta noastra, de complexele noastre. Incercati sa va vedeti dincolo de chip, in adancul sufletului. Sufletul nu are complexe, e liber, perfect, picatura de divinitate. In fiecare din noi exista o asemenea divinitate. Uitandu-te in oglinda, dincolo de chip si "invelisul trupului", priveste-ti sufletul si incearca sa intelegi si sa te simti asemenea lui, scapat de complexe si remuscari, liber, perfect, divinitate. De cate ori simti nevoia, repeta-ti: "Sunt un suflet liber. Sunt copilul lui Dumnezeu, Regele regilor".Iti vei simti sufletul crescandu-ti si bucuria si increderea revarsandu-se din el.
Nu putem fi fericiti atata vreme cat fantomele trecutului ne bantuie. Trecutul este cel care nu ne ingaduie sa ne bucuram de prezent. Prezentul, clipa de fata, trece pe langa noi neobservat, cum neobservate trec pe langa noi tot felul de lucruri, de pilda o pasare, un fluture, un cer senin, o floare abia inflorita, o frunza cazand. Observa tot, traieste fiece secunda la intensitate maxima, bucurandu-te de tot ceea ce vezi. Nimic nu se mai intoarce si nu e oare pacat sa nu te bucuri de ele? Cufundati mereu in ganduri despre trecut si planuri pentru viitor, pierdem tot ce este mai important - prezentul. Maine, ziua de astazi, va deveni trecut si astfel nu reusim sa ne traim viata si suntem, pur si simplu, purtati din trecut in viitor, fara a gusta prezentul.
Gandirea optimista este rezultatul unui proces de gandire pozitiva - despre noi insine, despre tot ceea ce ne inconjoara. O gandire pozitiva ne ajuta sa scapam de incordare, de continua "pozitie de aparare" pe care ne-o asumam, la tot pasul, in cazul unei gandiri negative.
Nimic magic, nimic misterios, doar o schimbare a atitudinii de intampinare a vietii. O noua gandire prin acceptarea unui nou sistem de valori.
Sfaturi practice:
• Gandurile de genul: "Am dat gres din nou, nu sunt bun de nimic", schimba-le in: "Am dat gres din nou. Sa nu uit data viitoare. De-abia astept sa mi se mai ofere ocazia sa incerc din nou. Voi fi mai intelept". Astfel, cu fiecare mica sau mare infrangere, adunam invatatura, care ne va intari in ceea ce vom face data viitoare.
• Invata sa spui "nu" atunci cand simti ca trebuie sa te opui. Nu incerca sa faci pe nimeni fericit numai pentru a-ti crea, in ochii celorlalti, o imagine buna. Nu vei putea niciodata sa-i multumesti pe toti cei din jurul tau, si nici pe tine insuti.
• Nu te stabili in greselile trecute. Urmeaza-ti viata, cu intelepciunea dobandita din greselile trecute, traind pe deplin clipa de fata.
• Nu uita niciodata ca "esti ceea ce gandesti", in sensul ca iti modelezi viitorul prin gandurile prezente. Orice gand puternic atrage dupa sine si materializarea sa.
Dana Sugu