Repetitie pentru toamna
Retete noi cu cartofi
Supa de cartofi si de morcovi
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 gr. morcovi, 500 gr. cartofi fainosi, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 20 gr. unt sau margarina, 3/4 l apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, 3/8 l suc de portocale (neacidulat), 1 lingura de smantana groasa, sare, piper, o bucata carnacior afumat, 1/2 legatura de patrunjel.
Mod de preparare:
Se curata morcovii si cartofii, se spala, se taie bucati. Se curata ceapa si usturoiul, se spala, se toaca si se calesc in untul incins. Se adauga si legumele si se calesc usor pana devin sticloase. Se adauga apa fiarta cu Vegeta sau Knorr si sucul de portocale, si se pune oala la fiert, pe foc mijlociu, cu capac, vreme de 20 de minute. Cand sunt gata, legumele se paseaza, apoi se toarna supa, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Se adauga smantana, se gusta de sare si de piper. Separat, se prajeste carnaciorul taiat bucatele in putin unt. Se pune in supa clocotita si se lasa sa se infuzeze in ea, vreme de 5 minute. La masa, se adauga in farfurii, patrunjelul tocat.
Salata de cartofi italieneasca
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 gr. cartofi rosii (rezistenti la fiert), sare, 1 ceapa, 1/8 l apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, 6 linguri de otet alb de vin, piper, 1 dovlecel, 6 linguri de ulei de masline (sau altul fin), 1/2 salata verde, 250 gr. rosii lungi (tata caprei sau altele de dimensiune mica), 150 gr. telemea, 100 gr. masline negre fara samburi, seminte de pin (se gasesc in comert, in pungulite, pot fi inlocuite cu chimion), 1 catel de usturoi, 1 legatura de patrunjel.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in apa sarata, vreme de 20 de minute. Se scurg de apa, se curata de coaja si se taie felii.
Se curata ceapa si se taie in doua, apoi in felii putin mai grosute. Se fierbe in apa cu Knorr sau Vegeta, impreuna cu 3 linguri de otet, sare, piper si un varf de cutit de zahar (lichidul trebuie sa fie bine condimentat).
Se toarna lichidul cu ceapa peste cartofii taiati, amestecand usurel ca sa nu se sfarame si se lasa sa se marineze o ora.
Separat, se curata dovleceii de coaja, se taie in doua, apoi in felii mai groase.
Se prajesc scurt, pe ambele parti, in doua linguri de ulei incins, apoi se lasa sa se raceasca.
Se spala si se alege salata, se pune sa se scurga in sita. Se spala rosiile si se taie in doua. Branza de telemea se taie in cubulete. Se rumenesc semintele de pin intr-o tigaie fara untura. Se amesteca restul de untdelemn, otet, sare si piper. Se curata usturoiul si se da pe razatoarea mica. Se pun toate, impreuna cu maslinele negre, peste salata de cartofi. Se amesteca usor, se presara deasupra patrunjelul tocat.
Ingrediente (pentru 8 portii): Pentru aluat: 500 gr. cartofi fainosi, 1/2 lingurita de sare, 2 linguri de untdelemn bun, 40 gr. faina alba. Pentru umplutura: 200 gr. miez de rosii pasat, sare, piper, o ramurica de rozmarin, 100 gr. cabanos, 200 gr. Mozarella sau telemea proaspata (moale), 100 gr. masline negre fara samburi.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii cca 20 de minute in apa sarata, se curata de coaja si se preseaza prin sita. Se amesteca cu sarea, o lingura si jumatate de untdelemn si faina, se framanta un aluat. Se formeaza 8 placintute (de dimensiunea unei farfurioare), care se pun pe o tava unsa cu untdelemn si se coc la cuptor 30 de minute.
Pentru umplutura: se fierbe pulpa pasata de rosii, vreme de 3-4 minute la foc mijlociu. Se condimenteaza cu sare, piper si rozmarinul tocat. Se taie cabanosul si Mozarella sau telemeaua, felii. Se curata maslinele de samburi. Se intinde pasta de rosii peste pizze, se pune deasupra cabanosul, maslinele si branza. Se mai baga la cuptor 10 minute (treapta a doua). Apoi, se da cuptorul la maximum si se mai lasa pizzele 5 minute, ca sa se rumeneasca.
Lasagne cu cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 gr. ciuperci, 1 ceapa, 1 vanata, 5 linguri de untdelemn, 300 gr. carne tocata (amestec de vaca si porc sau numai vaca), sare, piper, 250 gr. rosii, sos bechamel, 1 legatura de patrunjel, 750 gr. cartofi rosii (rezistenti la foc), grasime pentru tava. Pentru sosul bechamel: 20 gr. unt, 20 gr. faina, 1/2 litru lapte, sare, putina nucsoara rasa.
Mod de preparare:
Se spala ciupercile si se taie felii subtiri. Se curata ceapa si se taie marunt (nu se toaca). Se curata vanata de coaja, se spala, se taie felii groase. Se prajesc in 3 linguri de untdelemn pe ambele parti, apoi se scot si se pun pe hartie absorbanta (servetel gros).
Se prajeste carnea tocata intr-o lingura de untdelemn, se sareaza, se pipereaza. Se adauga ceapa si se caleste si ea. Se scoate tocatura afara si in restul de grasime ramas, se prajesc ciupercile. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca cu tocatura de carne.
Se prepara sosul bechamel: se rumeneste usor faina in unt, se stinge cu lapte si se amesteca intruna ca sa nu faca cocolosi. Se lasa sa mijoteasca pe foc mic cateva minute.
Se spala rosiile, se taie in sferturi, li se scot semintele.
Sosul bechamel se amesteca cu patrunjelul tocat.
Se curata cartofii, se spala, se taie felii (cat latul degetului mic). Se ia un vas rezistent la foc, uns cu grasime (ulei sau unt), in care se asaza in randuri alternative cartofii, tocatura de carne cu ciuperci, feliile de vanata, rosiile si sosul bechamel. Se repeta de mai multe ori, pana ce se termina toate legumele. Stratul superior se acopera din gros, cu sos. Se da la cuptor o ora.
Dulciuri
Crema din mere crude
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 mere mari, zeama de la o lamaie, 50 gr. nuci macinate, 1 cana de frisca, 3-4 linguri de zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare: Se curata merele de coaja si se dau pe razatoarea mare, se stropesc cu zeama de lamaie. Se adauga zaharul vanilat, nucile macinate si coaja rasa de lamaie. Se lasa sa stea 2 ore la frigider, apoi se amesteca cu frisca.