Saptamana trecuta, luptatorii pentru cauza cea buna si dreapta a Rosiei Montane au primit un sprijin neasteptat: Presedintele Comisiei pentru Mediu si Sanatate Publica a Parlamentului European, Jo Linen, insotit de europarlamentarele PSD, Daciana Sarbu si Rovana Plumb, s-au deplasat la Bucuresti, pentru a-si face cunoscuta pozitia, in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului, sub genericul "Adevaruri despre Rosia Montana". Un titlu care si-a respectat contextul. Toti cei care au vorbit au dovedit, fara putere de contrazicere, pericolul urias al mineritului cu cianuri.
Daciana Sarbu (MEP)
"Dorim sa spargem cercul minciunii si dezinformarii privind Rosia Montana"
"Consider ca este un semnal pe care presedintele Jo Linen il va transmite personal si in numele Comisiei de Mediu a Parlamentului European. Un semnal de alarma, pentru ca Parlamentul European s-a pronuntat deja impotriva folosirii cianurilor in minerit. Dorim sa facem aceasta dezbatere, pentru a sparge cercul minciunii si dezinformarii privind Rosia Montana. Si pentru a explica, inca o data, desi nu mai era nevoie, ce inseamna acest proiect pentru Romania si pentru viitorul nostru si al copiilor nostri. Vreau sa-mi exprim inca o data bucuria ca va aflati aici, domnule presedinte, pentru ca noi luptam de ani de zile impotriva acestui proiect si, uneori, ne mai pierdem si speranta. Astazi ne-am regasit-o, chiar daca, dupa aceasta dezbatere, va aparea din nou Presedintele Romaniei, sa ne spuna cat de important este sa dezvoltam acest proiect, sa faca lobby pentru o corporatie privata, din afara hotarelor Romaniei".
Jo Leinen - Presedintele Comisiei de Mediu a PE
"Tehnologia cianurilor este in conflict cu legislatia europeana"
"Sunt presedintele celei mai mari Comisii legislative din Parlamentul European, camera cetatenilor in Uniunea Europeana. Daca acum, Rosia Montana este o problema care ii ingrijoreaza pe romani, aceasta reprezinta insa o problema si pentru Uniunea Europeana. Stiu ca acest proiect a fost tratat in Comisia pentru Petitii a PE, precum si in Comisia de Mediu, am avut de-a face cu acest proiect minier. Noi, in Comisie, stim ca tehnologia cianurilor este in conflict cu legislatia europeana. Este in contradictie cu Directiva managementului deseurilor, pentru ca are aceste substante toxice. Este in contradictie cu Directiva cadru pentru ape, cu Directiva privind accidentele majore, pentru ca presupune aceste substante nocive; este in conflict cu Directiva privind prevenirea si controlul poluarii si al emisiilor. Trebuie sa se tina cont de Directiva privind evaluarea impactului de mediu. Mai nou, un asemenea proiect trebuie sa tina cont de strategia Uniunii privind nu doar eficienta energetica, dar si eficienta surselor. Cand vad ca e vorba ca 240 de milioane de tone de sol sa fie mutat, pentru a obtine mult, mult mai putine minerale, daca ma gandesc cat de multa energie este necesara, unica concluzie este ca acest proiect nu este un bun exemplu. Voi duce aceasta chestiune la Bruxelles si vom continua sa fim activi pe tema Rosia Montana".
Rovana Plumb (MEP)
"La Rosia Montana se poate dezvolta turismul cultural, dar si un concept nou, de mare succes in Europa, turismul industrial"
"La Rosia Montana se poate dezvolta turismul cultural, dar si un concept nou, de mare succes in Europa, turismul industrial; spre deosebire de mineritul cu cianuri, acestea sunt strategii de crestere durabila pentru regiune, care pot asigura prosperitatea pe termen lung. Cum poate Ministerul Mediului, condus de Laszlo Borbely, sa pregateasca o conferinta internationala pe tema dezvoltarii durabile, cand acest minister nu respecta nici un principiu al dezvoltarii durabile la Rosia Montana? Ministrul Borbely a prezidat chiar lucrarile celei de-a 19-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila (CDD19). Cum poate acest domn sa semneze, fara sa-i tremure mana, documente internationale privind dezvoltarea durabila, cand la Rosia Montana pregateste un dezastru durabil?"
Acad. Valentin I. Vlad -Vicepresedintele Academiei Romane
"Distrugerea vechilor galerii romane este inacceptabila intr-o tara care isi respecta trecutul istoric si originile"
Academicianul Valentin I. Vlad, vicepresedintele Academiei Romane, a solicitat statului sa nu mai ignore deciziile justitiei, protestele individuale si ale diferitelor organizatii, inclusiv pozitia Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a declarat impotriva proiectului cu cianuri. Academia cere autoritatilor sa analizeze din nou proiectul, cu specialisti obiectivi din tara si din strainatate. "Prezidiul Academiei Romane, colegii geologi, economisti si istorici, atentioneaza guvernul ca un astfel de proiect este periculos pentru tara. Sunt delegat sa anunt opinia publica si autoritatile statului ca pozitia Academiei nu s-a schimbat. Proiectul Rosia Montana nu reprezinta o lucrare de interes public. Exploatarea preconizata a dura 17 ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila. Locurile de munca, circa 500 in faza de exploatare, nu vor fi destinate localnicilor, decat in mica masura, deoarece vor fi ocupate de specialisti straini. Desfiintarea comunitatii este inacceptabila si aminteste de o perioada pe care o credeam disparuta. Exploatarea pericliteaza grav zona arheologica Alburnus Maior, unica in lume si de mare valoare culturala si istorica. Distrugerea chiar si numai partiala a vechilor galerii romane este inacceptabila intr-o tara care isi respecta trecutul istoric si originile".
Prof. Dr. Mircea Babes - cercetator la Institutul de Arheologie "V. Parvan"
"Singura alternativa durabila, turismul cultural"
"Nu stiu ce ganduri incalcite au autoritatile statului, dar la Rosia Montana sunt, pe langa galerii subterane inestimabile, si drumuri romane necercetate. Cum s-a lasat Ministerul Culturii prins in acest joc? Asistam la o demagogie de tip corporatist, practicata de RMGC, prin care se abate atentia publicului asupra distrugerilor catastrofale pe care le presupune acest proiect minier. In consecinta, oamenii de bun simt nu pot recomanda decat turismul cultural, ca dezvoltare alternativa durabila. Intreaga regiune a Muntilor Apuseni se afla in pericol, deci planurile trebuie sa vizeze intregul, nu doar Rosia".
Razvan Martin - Agentia de Monitorizare a Presei
"Anul acesta, RMGC este cel mai mare investitor in presa romana"
"In ultimele luni, un embargo informational a dus la cvasidisparitia informatiilor critice din presa si televiziuni referitoare la proiectul Rosia Montana. Piata este invadata cu stiri pozitive despre proiect; sunt ziare care publica materiale semnate de ziaristi, pretinse a fi materiale editoriale, dar care nu sunt altceva decat advertoriale platite. Avem o avalansa de materiale publicitare, atat in presa print, cat si in mediul audiovizual si pe site-uri, care contin in mare parte informatii false. Alte metode care insotesc aceasta campanie agresiva sunt sponsorizarea unor evenimente culturale majore din Romania, cum ar fi Festivalul International de Film de la Cluj (Tiff) sau unele festivaluri de teatru (de la Sibiu etc.). Poate cel mai grav exemplu de cumparare a constiintei sunt excursiile platite de RMGC in Noua Zeelanda, in care au fost invitati cateva zeci de lideri de opinie din Romania. Stiu de situatia unui cotidian de prestigiu national, care difuzeaza publicitate RMGC si in care nu apar informatii critice. Redactorilor li s-a spus, de catre conducatorii redactiei, ca "Astia va platesc salariile pe 6 luni, asa ca intelegeti si voi situatia". Anul acesta, se pare ca RMGC este cel mai mare investitor in presa romana, probabil si in sport".
"Substante periculoase si un dezastru durabil"
Au luat cuvantul, de asemenea, cunoscuti militanti si experti in probleme de protectie a mediului. Jurista Stefania Simion, reprezentanta asociatiei Alburnus Maior, a insistat asupra faptului ca problema de mediu cea mai grava legata de proiect este iazul de decantare.
Dezvaluind ca RMGC n-a reusit sa negocieze o asigurare impotriva costurilor de mediu, ea a calculat ca din iazul de decantare cu cianuri vor fi eliberate in atmosfera 134 kg de acid pe zi - un gaz toxic, Cyclon B, folosit de nazisti in lagarele de exterminare. La randul sau, profesoara Afrodita Iorgulescu de la ASE, o analista necrutatoare a proiectului RMGC, constata ca Romania cedeaza resurse minerale (313 tone aur, 1483 tone argint si cantitati secrete de metale rare, precum si un patrimoniu arheologic vechi de 2000 de ani, dar si oportunitatea unei dezvoltari durabile, ca sa primeasca in schimb ce? Substante periculoase (1.581.760 tone) si un dezastru durabil! Cam atat. Remus Cernea, copresedinte al Miscarii Verzilor, a remarcat ca, in timpul diverselor dezbateri, Ministerul Mediului se transforma intr-un avocat al proiectului, in loc sa formuleze puncte de vedere cat de cat obiective sau detasate. Reprezentantii ministerului si, in speta, presedintele comisiei care va da sau nu avizul de mediu, membru al PDL, vorbeste raspicat in favoarea proiectului. Geologul Justin Andrei, fost director al Institutului Geologic al Romaniei, a constatat ca RMGC nu a facut studii aprofundate despre pericolul de infiltratii, despre structura geologica a versantilor, despre pericolul de contaminare a apelor freatice. In consecinta, iazul de decantare nu trebuie construit pe valea respectiva, daca statul nu vrea sa aiba mari probleme de poluare in viitor. Dar ii intereseaza oare pe conducatorii de azi ai Romaniei ce va fi in viitor?
Foto: CORNELIU STANCESCU (5)