Ivan Mackerle este unul dintre principalii specialisti in fenomene neexplicate din Europa de Est. Praghez de origine, si-a petrecut o mare parte din viata cercetand marile enigme ale lumii. Cariera sa de cercetator a debutat in 1978, printr-o serie de conferinte asupra unor enigme neelucidate, lucru care i-a permis sa demisioneze din postul de inginer, pentru a se consacra din plin scrisului si anchetelor trepidante. De atunci, impreuna cu o echipa de pasionati, a intreprins investigatii amanuntite asupra monstrului din Loch Ness, a facut sapaturi la presupusul castel al lui Vlad Tepes de pe Valea Bargaielor (Bistrita-Nasaud), a vizitat manastirile vechi din Mongolia, pentru a gasi intrarea secreta care duce in lumea mitica a lui Agarthi si a cautat timp de mai multe luni mormantul unui extraterestru, in ruinele manastirii mongole din Tuerin. In sfarsit, marea sa pasiune pentru criptozoologie l-a pus pe urmele legendarului vierme alpin "tatzelworm" si, lucru care a contribuit la celebritatea sa, a mers in cautarea "viermelui mortii" din Mongolia. Autor a numeroase articole si lucrari, invitat frecvent la radio si televiziune, Ivan Mackerle a devenit celebru prin documentarul TV intitulat "Misterul viermelui din nisipuri", in care isi povesteste cea de-a doua sa expeditie in Mongolia.
- Sunteti ceh, iar actiunea uneia din cartile dvs. se desfasoara in Mongolia. Cum ati ajuns in contact cu misterele acestei tari?
- Pe cand imi pregateam expeditia care urma sa porneasca spre Loch Ness, am intalnit o studenta mongola care mi-a spus ca in Mongolia exista un vierme ciudat, pe care conationalii ei il numesc "olgoi ciorcioi". In limba mongola, "olgoi" inseamna intestin, iar "ciorcioi" inseamna vierme. Studenta mi-a explicat ca acel animal traieste ingropat in dunele desertului Gobi si ca este capabil sa omoare camile, ba chiar si oameni. Nu mai auzisem niciodata vorbindu-se de o astfel de creatura, iar povestea sa, cat si perspectiva de a merge in Asia, mi-au starnit curiozitatea. De atunci, m-am documentat foarte serios in legatura cu viermele mortii si, in timpul anchetelor la fata locului, am cules numeroase marturii. Pentru a potoli cat mai repede curiozitatea cititorilor dvs., mentionez ca este vorba despre un vierme de culoare rosie, masurand circa 50 de cm lungime, gros cat bratul unui om. Ca la orice animal vermiform, este greu de distins capul de coada, pentru ca nu are nici ochi, nici nari si nici gura vizibila. Se deplaseaza intr-un mod ciudat, fie rostogolindu-se, fie serpuind in mod oblic. Acest animal traieste ingropat in dunele imensului desert Gobi. Observatiile in aer liber au fost facute in iunie si iulie, adica in lunile cele mai calde ale anului. Dupa ce aceasta perioada trece, viermele se ingroapa in pamant si "hiberneaza". El nu iese la suprafata decat dupa rarele averse de ploaie, cand solul este umed. Conform diferitelor povestiri, viermele urias este capabil sa ucida instantaneu oameni si animale de la o distanta destul de mare. Unii martori oculari afirma ca proiecteaza o foarte puternica descarcare electrica, care actioneaza ca trasnetul, in vreme ce altii sustin ca in cauza este un venin luminos, mortal.
- Ce tehnici ati folosit pentru a gasi "viermele mortii"?
- Cu ce animal ar semana cel mai mult acest vierme?
- Viermele mortii nu seamana cu nici un animal cunoscut. Ca si monstrul din Loch Ness, ar putea apartine unei specii foarte vechi, disparuta de pe restul globului. Acest vierme a supravietuit in desertul Gobi doar datorita izolarii si accesului uman dificil in aceasta zona. Toate aceste lucruri trebuie insa demonstrate, dar nu mi-am pierdut speranta ca intr-o zi voi reusi.
- Tot in materie de criptozoologie, v-ati interesat de un alt vierme foarte misterios din Europa, "tatzelworm"-ul. Puteti sa ne vorbiti despre aceasta creatura?
- De secole intregi, tatzelworm-ul isi face aparitia in Muntii Alpi.
- Care sunt concluziile dvs.?
- Cred ca tatzelworm-ul ar putea fi un descendent european al soparlei uriase din preistorie. De altfel, in aceste regiuni alpine se gasesc cele mai mari specimene ale acestei familii. Modul de viata discret al animalului care traieste ascuns in grote sau pe fundul apelor ar explica de ce populatia locala ignora existenta sa.
- Una dintre lucrarile dvs., scrisa in limba ceha, evoca un mister fascinant, foarte putin cunoscut in Occident. Puteti sa ne explicati cine este golemul din Praga?
- Este o poveste lunga. La originile sale, golemul este o fiinta artificiala cu aspect omenesc care a primit viata gratie unor formule magice, legate de Cabala evreiasca. Conform legendei, rabinul Loew a creat un golem la Praga, in 1580. Aceasta creatura a inceput sa-si faca aparitia prin oras, pana ce a fost "dezactivata" si ascunsa in podul vechii sinagogi. De atunci, nimeni nu a mai avut voie sa intre acolo, masura care - din cate stiu eu - nu implica decat aceasta sinagoga. Am studiat toate documentele din arhivele orasului in legatura cu golemul. Ba chiar m-am zbatut si am reusit sa obtin dreptul de a vizita acea sinagoga, in 1984. Am fost acolo cu un radar de geolog pentru a descoperi eventualele vestigii, dar degeaba. In schimb, am aflat ca podul fusese curatat in 1883 si ca intregul sau continut a fost mutat in Cimitirul Evreiesc din Praga. Oare de ce un cimitir?
- Care sunt proiectele dvs. de viitor?
- Ele se inscriu tot in zona neverosimilului. Urmarim trei obiective: sa gasim o pasare uriasa care este considerata disparuta, dar care se pare ca traieste in mlastinile din Madagascar, sa cautam un arbore antropomorfic numit Tepe si sa studiem vrajitorii locali, care practica un fel de magie Voodoo. Am strans un material foarte interesant despre aceste subiecte si ard de nerabdare sa aflu mai mult.