Barba-tatei, boracioc, iarba-neagra, mierea-ursului, zlac... numele atat de diverse prin care este cunoscuta in popor Tataneasa vorbesc de la sine despre larga ei intrebuintare ca leac pentru sanatate. Cunoscuta din stravechime, dacii o foloseau pentru scrantituri si fracturi, pentru dureri de piept, de dinti, de rinichi si de splina, in caz de hernie si diabet. Raspandita in toata tara, creste mai ales pe margini de ape, in santuri si fanete umede, prin locuri mlastinoase, zavoaie si lunci. Se recunoaste usor prin tulpina ei ramificata puternic, inalta de pana la un metru, impodobita cu flori rosii-violacee, grupate cate 5-10 la un loc. Infloreste necontenit intre mai si septembrie. Se recolteaza radacina si frunzele pe durata infloririi, in zilele cu soare. Se usuca la umbra, in strat subtire.
"Bomboane" de tataneasa
- Contra raguselii si arsurilor la stomac -
Se scot radacini proaspete de Tataneasa din pamant, se curata si se taie in bucati mici. Se pun la uscat pe hartie de bucatarie. Trebuie uscate repede, pentru ca mucegaiesc usor. Pe vreme umeda, pot fi uscate si in cuptor, la 45 de grade. Se pastreaza intr-un recipient de sticla.
Mod de folosire: in caz de arsuri la stomac sau raguseala, se ia o bucatica de radacina in gura si se mesteca. Prin saliva, substantele active din Tataneasa sunt preluate si suferintele dispar.
Bautura intaritoare cu tataneasa
- Grabirea vindecarii in caz de vatamari la maini si picioare -
Ingrediente: 5 frunze mari de Tataneasa, 4 morcovi, 1 grapefruit, 3 portocale, 1 lamaie.
Mod de preparare: frunzele de Tataneasa se pun intr-o carafa, cu 1-2 litri de apa plata si se lasa la macerat 6 ore. Apa se va colora usor in verde. Frunzele se storc in lichid, apoi se inlatura. Se adauga sucul de morcovi (obtinut prin centrifugare) si sucul stors din portocale si grapefruit. Sucul de lamaie se adauga dupa gust.
Mod de folosire: pentru grabirea procesului de vindecare, in caz de entorse, fracturi, scrantituri, lovituri puternice.
Cataplasme cu tataneasa
- Lovituri, luxatii, fracturi, reumatism, artrita -
Ingrediente: pulbere din radacini uscate de Tataneasa, ulei de sunatoare, apa fierbinte (in caz ca nu puteti recolta singuri planta, radacinile de Tataneasa pot fi cumparate de la Plafar). Uleiul de sunatoare se prepara in casa, din flori proaspete, puse intr-o sticla, peste care se toarna ulei. Se lasa 10 zile la soare, pana ce uleiul se inroseste.
Mod de preparare: in functie de marimea locului accidentat, se iau una sau mai multe linguri de pulbere de Tataneasa, care se amesteca cu ulei de sunatoare si apa fierbinte, pana ce se obtine o pasta de consistenta solida. Se pune pe locul dureros si se leaga cu o carpa din bumbac. Se lasa sa actioneze peste zi si chiar peste noapte, apoi se inlocuieste cu cataplasme noi. Tratamentul se repeta 2-3 zile, pana cand umflatura dispare si membrul respectiv isi recastiga mobilitatea.
Varianta cu radacina proaspata: se scot radacinile de Tataneasa din pamant, se spala fara sa se cojeasca, se maruntesc in mixer si se aplica vreme de cateva ore pe locul dureros.
Alifie de tataneasa
Ingrediente: 250 g radacina de Tataneasa, 35 g lanolina, 250 g untdelemn de floarea-soarelui, 10 g unsoare de porc (osanza), 15 g ceara de albine.
Mod de preparare: se curata radacinile proaspete de Tataneasa, fara sa se cojeasca, se taie marunt sau se dau pe razatoare. * Se incalzeste lanolina pe baie de abur (vaporii unui vas cu apa ce se afla pe foc). Se adauga uleiul si Tataneasa si se lasa 25 de minute sa se infierbante, dar fara sa dea in clocot. Se amesteca intruna. * Se ia vasul de pe foc si se strecoara amestecul. Bucatile de radacina inmuiate se dau prin sita (resturile pot fi intrebuintate pe loc, drept compresa). Intr-un alt vas, se topeste ceara si osanza. Se adauga amestecul de ulei si Tataneasa si se infierbanta bine. Se amesteca pana ce se obtine un produs uniform. In nici un caz sa nu dea in clocot! Alifia fierbinte se toarna in borcane sterilizate de sticla, inchise ermetic. Nu uitati sa lipiti o eticheta pe ele, cu numele produsului si data prepararii. Se pastreaza la rece.
Mod de folosire: la ulcere de piele, psoriazis, scrantituri, lovituri, anchilozari, reumatism, artroza, fracturi si fisuri. Se intinde alifie cat un lat de cutit, se pune deasupra un tifon si se leaga cu un bandaj.
Tinctura de tataneasa
- Ulcer varicos -
Ingrediente: o lingura de Tataneasa maruntita se pune la macerat in 100 ml alcool de 70 grade. Se lasa 15 zile, agitandu-se mereu. Se strecoara, se conserva in sticle de culoare inchisa. Se unge locul bolnav de mai multe ori pe zi.
Alifie simpla de tataneasa
- Ulcere deschise, psoriazis -
Ingrediente: o lingura de pulbere de radacina se amesteca cu 80 g lanolina.
Mod de preparare: se lasa cateva zile la macerat.
Mod de folosire: se ung locurile bolnave de psoriazis de doua ori pe zi.
"Rantas" de tataneasa
Se prajesc in untura 4-5 radacini proaspete de tataneasa, curatate si taiate marunt. "Rantasul" se aseaza cald pe locul luxatiei.
Radacina fiarta in lapte
- Dureri de abdomen, de splina, hernie -
Se fierbe in lapte radacina proaspata de Tataneasa, taiata marunt sau rasa. Cand se inmoaie, se strecoara si se aseaza pe locul bolnav.
In paralel, se prepara o tinctura de Tataneasa dintr-o bucata de radacina curatata si data pe razatoare, pusa intr-o sticla si acoperita cu 250 ml tuica. Se lasa 7 zile la macerat. O alta radacina de Tataneasa proaspata se da pe razatoare, se amesteca cu o ceapa mare rasa si cu o lingura de tarate de grau. Se caleste intr-o tigaie, in untura incinsa. Se lasa sa se raceasca, se pune pe o panza curata si se aplica pe locul afectat. Concomitent, se bea de trei ori pe zi cate un paharel de tinctura.
ATENTIE! Preparatele din Tataneasa nu trebuie folosite mai mult de 4-6 saptamani.
Tataneasa pe balcon si-n gradina
Tataneasa nu este o planta pretentioasa si se poate cultiva usor in gradina sau pe balcon. Capacitatea ei de inmultire este enorma, chiar si dintr-o bucatica de radacina proaspata rasare rapid o planta impozanta, care ignora orice vecinatate si concurenta. Inconjurata permanent de albine si fluturi, Tataneasa infloreste fara odihna, din primavara si pana in toamna. Radacinile se scot din pamant si se folosesc crude sau uscate.