Nu-i de mirare ca unii dintre noi se simt, oarecum, derutati. Un lucru este sigur: ati auzit, deja, spunandu-se ca acest colesterol:
...este necesar pentru sanatate
...provoaca atacuri si crize cardiace
...este bun
...este rau
...nu este doar colesterol, ci si LDL, HDL, colesterol alimentar, seric etc.
Colesterol bun sau rau?
Colesterolul este indispensabil sanatatii, ceea ce inseamna ca e bun. Dar, in acelasi timp, el provoaca atacuri si crize cardiace, deci s-ar putea sa fie si rau. Adevarul se afla undeva intre cele doua enunturi, totul depinzand de care colesterol este vorba.
Organismul dvs. nu cere mai mult, iar daca consumati un surplus de colesterol, el nu-l utilizeaza. Se multumeste sa-l lase sa se duca unde crede el de cuviinta si sa caute un cotlon ori o nisa confortabila, in care sa se cuibareasca, pentru a produce stricaciuni. De aceea este atat de importanta alimentatia in controlul colesterolului. Daca consumati prea mult, excedentul va bloca circulatia in venele si arterele dvs. (iar aceste blocaje sunt responsabile pentru "celebrele" atacuri si crize cardiace).
Consumul de alimente bogate in colesterol poate face sa creasca nivelul colesterolului seric. Grasimile saturate pot produce, la randul lor, cresterea colesterolului sanguin, in vreme ce, conform studiilor efectuate, grasimile nesaturate ar putea reduce valorile acestuia. In orice caz, un regim sarac in grasimi este unul din cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru organismul dvs. Exista, de asemenea, remedii populare. Pe cateva dintre ele vi le prezentam in continuare.
* Usturoiul - este una din cele mai vechi plante medicinale. Medicina chinezeasca traditionala recomanda consumul a 3 sau 4 catei de usturoi pe zi, pentru tinerea sub control a colesterolului. Studii occidentale au confirmat faptul ca usturoiul poate reduce nivelul grasimii din sange cu 5% (la o doza de 600 mg usturoi in pastile).
* Otet de mere si miere - cand nivelul colesterolului dvs. este prea ridicat, beti - inainte de mese - un pahar de apa calduta in care ati adaugat o lingurita de otet de mere si o lingurita de miere. Acest remediu face minuni si in caz de anemie", spunea Maria Treben.
* Marul - este extrem de interesant in cazul hipercolesterolemiei. Aceasta proprietate provine de la pectina pe care-o contine, deoarece aceasta fibra joaca un rol fundamental in eliminarea sarurilor biliare care intervin in fabricarea colesterolului de catre organismul insusi. Studiile efectuate la Universitatea din Toulouse (Franta) au aratat ca, mancand doua mere pe zi, ne putem reduce nivelul colesterolului si putem ameliora raportul intre colesterolul bun si cel rau. Rezultatele sunt si mai bune daca merele sunt mancate cu coaja cu tot - spalate, fireste, si netratate.
* Lecitina de soia - doua linguri de praf de lecitina de soia se presara peste mancare sau desert. Se gaseste in magazinele naturiste sau in supermarket, la raioanele dietetice. N-are nici un gust, deci poate fi presarata peste orice aliment. Actioneaza ca un veritabil "detergent" al arterelor. Din cauza asta, la inceputul curelor, nivelul colesterolului sanguin poate sa creasca (se desprinde de peretii arterelor si intra in sange, inainte de a fi evacuat). In general, se recomanda doua luni de cura, inainte de a proceda la o noua analiza de sange.
* Anghinare - se administreaza sub forma de salata, cruda sau usor fiarta, sau, si mai bine, sub forma de suc extras la centrifuga. Se iau cate doua linguri, de trei ori pe zi, vreme de cateva saptamani, diluat in putina apa.
* Suc de rosii - se bea in fiecare dimineata un pahar de suc, preparat de preferinta in casa. Atenueaza valorile ridicate ale colesterolului. Adaugati in el si cateva picaturi de ulei virgin de masline.
* Soia - dupa ce, in 1995, revista "New England Journal of Medicine" a publicat un studiu ce punea in evidenta rolul soiei in scaderea semnificativa a nivelului de colesterol, aceasta figureaza tot mai des pe retetele medicale. Consumul unei cantitati de doar 25 de grame de proteine de soia pe zi duce la o scadere de 9 mg/dl a nivelului colesterolului din sange, precum si a trigliceridelor.
* Infuzie de frunze de maslin - cu conditia sa se bea, vreme de 21 de zile pe luna, 3 cani de infuzie preparata din 10 frunze de maslin la o cana de apa, nivelul colesterolului se reglementeaza. Se bea cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
* Morcov crud - conform unui studiu american, mancatul a doi morcovi cruzi de talie mijlocie pe zi, adica circa 200 grame, e suficient pentru a face sa scada nivelul colesterolului cu 10-20%, la persoanele atinse de hipercolesterolemie. La ceilalti, tratamentul asigura mentinerea colesterolului la cote normale.
* Ovaz - stramosii nostri il dadeau de mancare la cai, in vreme ce pentru ei il transformau in tarate. Intre timp s-a demonstrat ca doar 6 grame de fibre de ovaz (fulgi) pe zi produc o scadere considerabila a colesterolului. Pentru a obtine aceasta cantitate, e suficient sa mancati 125 g de boabe de ovaz fiert pe zi.
* Vin alb cu praz - taiati fin 30 grame de tulpina de praz bine spalat. Puneti-l la macerat vreme de zece zile intr-un litru de vin alb, apoi filtrati si beti un pahar pe zi.
* Nucile - conform unui studiu britanic recent, nucile reduc riscul accidentelor cardiovasculare cu 45%, coborand nivelul colesterolului. Ratia recomandata zilnic este de 40 de grame de nuci.
Alte sfaturi
Consumati fibre pentru a va reduce colesterolul
O alimentatie bogata in fibre solubile ajuta la absorbtia excesului de colesterol din aparatul digestiv si la evacuarea acestuia din organism. Fulgii de ovaz, taratele de ovaz, orzul, fasolea uscata si celelalte leguminoase figureaza printre alimentele care reduc nivelul colesterolului. Consumati zilnic cel putin unul dintre ele. La care adaugati cinci (sau mai multe) portii de legume proaspete si doua portii de fructe proaspete in fiecare zi. Merele, fructele de padure, portocalele, piersicile, bananele, broccoli, morcovii, fasolea verde, porumbul, prunele uscate, spanacul si cartofii dulci sunt surse excelente de fibre solubile.
Inlocuiti grasimile nocive cu grasimi sanatoase
Grasimile saturate (existente in unt, branzeturi si carne), ca si grasimile hidrogenate (prezente in substantele grase, in margarina si in numeroase alimente industriale) produc cresterea valorilor colesterolului. In schimb, grasimile sanatoase, precum cele mono-nesaturate, din uleiul de masline presat la rece si din acizii grasi Omega 3, existenti in pestele de apa rece, in nuca si in semintele de in, au exact efectul contrar: ajuta, efectiv, la mentinerea supletei arterelor si la reducerea volumului colesterolului. Folositi - la gatit - ulei de masline presat la rece si consumati zilnic cel putin o portie de alimente bogate in grasimi Omega 3.
Gimnastica aerobica pentru prevenirea hipercolesterolemiei
Gimnastica aerobica, practicata in mod regulat, este indispensabila pentru prevenirea si reducerea unui nivel crescut al colesterolului. Aceasta inseamna ca ar trebui sa faceti cate 30 de minute de gimnastica pe zi, vreme de cinci zile pe saptamana. Gimnastica aerobica produce, efectiv, scaderea colesterolului nociv, LDL-ul (lipoproteine de joasa intensitate), si cresterea nivelului celui sanatos, HDL-ul (lipoproteine de mare intensitate). Practicati - pe cat se poate - o activitate fizica afara, in aer liber: soarele in cantitate rezonabila va ajuta organismul sa metabolizeze colesterolul si sa reduca nivelul acestuia.