Ma numesc Denisa Udroiu, sunt ziarist, meserie pe care o practic de 15 ani. Lucrez in prezent ca redactor sef al unei reviste pentru diplomati si oameni de afaceri, pe care am lansat-o acum patru ani, in Finlanda, unde locuiesc.
Cunosc renumele de care se bucura revista dvs. si numarul enorm de cititori pe care ii aveti, intre care se numara si mama mea. Stiind cat de mult doriti sa va ajutati semenii, sa le faceti viata mai usoara, m-am gandit sa va vorbesc despre un remediu de sanatate pus la punct si practicat de medicii din armata americana, pentru persoanele cu membre amputate. Este vorba despre niste exercitii eficiente in reducerea drastica a durerilor membrului fantoma, precum si in recuperarea persoanelor care au suferit un accident vascular si au ramas cu pareza.
Este vorba de niste miscari simple, la indemana oricarei persoane si care se fac in fata unei oglinzi. Prin simplitatea ei, terapia pe care o descriu mai jos ii va ajuta pe cei dispusi sa o incerce. In articol am inclus experienta mea personala, eu testand pe bunica mea, care are un picior amputat sub genunchi, aceste exercitii, care i-au usurat viata. Exercitiile in oglinda amelioreaza durerea membrului fantoma si recuperarea dupa accidentele vasculare si paralizii partiale (semipareze).
La aproximativ 95% din persoanele amputate, membrul absent continua sa doara ani intregi, durere cunoscuta drept "durerea membrului fantoma", iar medicamentele au rareori efect durabil. Am vazut-o pe bunica mea, amputata sub genunchi, de peste 10 ani, zvarcolindu-se de durere, in timp ce partea de picior ramasa ii salta necontrolat in aer, prada unor crampe teribile. Si toate astea, in timp ce noi stateam stransi neputinciosi in jurul ei.
Durerea membrului lipsa este o drama a zeci de mii de oameni, indiferent ca si-au pierdut membrele in urma razboiului, a diabetului, a unor probleme de circulatie ori accidente. Inca din 1999, cercetatorii americani de la Brain and Perception Laboratory, de la Universitatea din California, au facut un test, in care 9 persoane atinse de paralizie pe o parte a bratului in urma unui accident vascular au fost puse sa faca exercitii cu mana cealalta, sanatoasa, reflectata intr-o oglinda, timp de 15 minute zilnic, 6 zile pe saptamana, timp de o luna. Neurologii participanti la test au aratat ca 7 persoane din 9 au cunoscut ameliorari remarcabile, cu aceasta metoda, fata de persoanele tratate cu metode traditionale de reeducare.
Datorita oglinzii in care mana bolnava este ascunsa, iar cea sanatoasa se vede de doua ori (in realitate, si reflectata) privirea bolnavului percepe doua maini valide, capabile sa se miste normal, si transmite creierului aceasta informatie. La randul sau, creierul transmite impulsul miscarii in bratul bolnav, ajutand la recuperarea lui mai rapida. Este un mod de a crea circuite noi in creier si de a pacali creierul ca are de coordonat doua membre sanatoase, spun specialistii.
Din 2006, medici militari americani au inceput sa foloseasca metoda pentru soldatii amputati in urma razboaielor din Irak si Afganistan. Pana acum, numai in Statele Unite au fost amputati peste 1000 de soldati. In ultimul an, presa americana a scris despre experientele cu oglinda si rezultatele lor. Un emotionant articol publicat de "CNN health" arata cum un soldat care avea spasme dureroase de mai multe ori pe ora a reusit sa renunte complet la calmante, in doar cinci luni, in urma practicarii cu perseverenta a exercitiilor. (Articolul poate fi citit in engleza pe http://articles.cnn.com/2008-03-19/health/mirror.therapy_1_phantom-pain-leg-limb?_s=PM:HEALTH )
Soldatii stau pe pat, cu piciorul invalid ascuns si piciorul intreg expus in fata oglinzii. Astfel, ochiul percepe doua picioare sanatoase, care fac diverse exercitii: miscari in cercuri, flexari din genunchi ori imitarea apasarii unei pedale. E interesant de stiut ca pe durata exercitiilor membrul amputat zvacneste in ritmul miscarii.
Nu se stie inca de ce persista durerile intr-un membru amputat. Cum supravietuieste asa de puternic amintirea lui. Unii oameni de stiinta spun ca ar fi vorba de faptul ca muschii pastreaza memoria durerii. Altii cred ca e vorba de un conflict intre ce vede ochiul - lipsa membrului - si semnalele inca prezente in creier pentru membrul amputat, pe cand era intreg.
Cert este ca in urma exercitiilor in oglinda, practicate 15 minute pe zi, 5 zile pe saptamana, timp de 2 luni, soldatii pot folosi proteza ca pe un picior viu, conduc masina cu proteza, iar durerile dispar sau sunt mult reduse. Daca durerile persista, medicii reiau ciclul exercitiilor, pentru inca 2 luni. In absenta terapiei, durerile pot dura ani de zile. Desigur, rezultatele variaza de la individ la individ, si se pare ca are mai mult succes in cazul membrelor inferioare. Alti cercetatori spun ca 30 de minute de exercitii pe zi ar fi mai eficiente. Cert este ca, in comparatie cu alte metode, folosirea oglinzii scade mult mai repede si mai puternic intensitatea durerii. Ca in multe alte situatii, e posibil ca si increderea in reusita procesului sa accentueze efectul. Un adevar cuprins si in Biblie: "Crede si te vei mantui".
Pana am descoperit aceasta metoda si am aplicat-o bunicii, saracuta de ea avea spasme dureroase violente. Dupa efectuarea exercitiilor (desi au fost numai cateva sedinte), crampele au disparut definitiv, de mai bine de un an. Unii spun ca o terapie atat de putin costisitoare nu e serioasa: doar pretul unei oglinzi, fara medic si terapeut la capatai, fara cozi si aprobari. Eu zic sa incercati totusi.
DENISA UDROIU - editor Agenda, e-mail: denisa@agendafin.com, http://www.agendafin.com/