Iarba verde crud, flori mici de padure, casete video de acum zece ani, motoare stricate de masina, carcase de televizor, fluturi albi si bondari grasuni, care inclina cu totul florile pe care se aseaza... Pasarile padurii canta minunat. Ma misc incet. Nu am experienta. A inceput sa si ploua usor, dar intr-o ora si jumatate, am umplut deja doi saci plini numai cu gunoaie din plastic. Peturi, cum li se spune. Oricat ai inainta in padure, in toate ungherele, printre ferigi, flori, in scorburi, gasesti urmele "iubitorilor" de iesiri in natura, o adevarata otrava pentru padure. Este deja un flagel national. La tara, in orase, mormane de gunoaie aruncate se gasesc peste tot. Acum, suntem in Padurea Snagov, localitatea Ghermanesti, langa un stadion nou de fotbal, la cativa metri de o pancarta pe care scrie ca depozitarea gunoaielor e strict interzisa. Desigur, nu-s cosuri de gunoi in zona. In padure, impartiti in echipe de cate trei, studenti in primul an ai Academiei Militare din Bucuresti umplu zeci de saci cu gunoaie in prima actiune de ecologizare a anului, organizata la inceput de aprilie, de Asociatia "Ghizii Romaniei", in cadrul proiectului Eco Terra.
Casute pentru pasarile padurii
Dupa ce treaba a fost facuta, copiii au vizitat manastirile din zona si au vizionat, la casa de cultura, filme documentare cu tema ecologica, iar studentii au ramas la padure pentru jocuri de tabara si un aprig concurs de tras cu arcul. Iata si opiniile a doi studenti ai Academiei Militare, despre prima actiune a lor impreuna cu Eco Terra.
Daniela Hrimiuc: "Nu putem refuza o actiune ce are ca scop protejarea naturii, pentru ca stim ca de noi depinde in ce mediu alegem sa traim. O iesire la padure, care se arata a fi una ca oricare alta, s-a transformat dupa primele ore in cea mai frumoasa excursie. Buna organizare si colectivul de nota zece au facut o atmosfera cum nimeni nu se gandea. Ideea de ecologizare trebuie sa existe in vocabularul oricarui roman, dar din pacate, noi nu stim deocamdata sa respectam natura.
Studentii din Academia Tehnica Militara nu sunt la prima actiune de acest gen. Anul trecut au avut un proiect de reciclare a sticlelor de plastic. In prezent, ne propunem cat mai multe actiuni, si speram sa putem participa cat mai des la acte de ecologizare; mentionez ca suntem in curs de desfasurare a unei actiuni de plantare de flori si pomi in interiorul academiei".
Ciprian Dragoi: "A fost ceva nou pentru mine si pentru o parte din colegii mei. Pana la momentul respectiv, nu mai participasem la o asemenea actiune si nu cred ca am constientizat gravitatea situatiei in care se afla tara noastra, decat in momentul in care, indreptandu-ma spre punctul de comanda, am vazut muntii de gunoaie pe care am reusit sa ii strangem din padure. Mi se pare uimitor cum unora nu le pasa deloc de tara in care traim si isi arunca gunoaiele peste tot, dar aceasta este realitatea. Sper ca exemplul dat de noi sa fie urmat si de asociatiile de studenti din celelalte colturi ale tarii, pentru ca actiunile de ecologizare sa devina un fenomen national. Poate ca, intr-un final, compatriotii nostri vor intelege ca avem o tara frumoasa, ce merita sa fie tratata cu respect".
RAZVAN BINEATA,
presedintele Asociatiei Turistice "Ghizii Romaniei"
"Copiii sunt marea speranta a ecologiei in Romania"
- In cifre, s-au strans mai mult de 500 de saci plini cu gunoaie, au participat 14 scoli, fiecare cu cate un grup de 15 elevi si trei profesori, iar lor li s-au alaturat 30 de studenti si 30 de membri ai asociatiei noastre. La inceput am fost un pic dezamagit, pentru ca multe scoli nu au raspuns solicitarii, dar apoi lucrurile s-au indreptat. A doua zi dupa actiune, am primit un mail de la o profesoara care ne spunea ca a participat la mai multe actiuni de ecologizare, dar este pentru prima oara cand copiii au inteles cu adevarat despre ce este vorba, au constientizat problemele de mediu si s-au implicat cu toata inima. Noi nu am adus copiii doar ca sa adune gunoaie, i-am invitat la padure sa le aratam natura, sa-i facem sa inteleaga cat de grave sunt problemele de mediu, poluarea, si cum ar putea ei sa fie de ajutor. Sa nu arunce gunoaie, sa recicleze, sa economiseasca lumina si apa...
- Nu va simtiti cumva dezamagiti, ca oricat ati aduna, padurea ramane plina de gunoaie, iar peste o saptamana, li se vor adauga altele si altele? Vedeti vreo speranta in viitor, in atitudinea romanilor in aceasta problema grava?
- Ma implic de vreo 15 ani in actiuni de ecologizare si am ajuns la concluzia ca sansa vine dinspre copii, ei trebuie sa primeasca o educatie serioasa in privinta mediului. La parintii lor mai greu ajungem noi, dar ajung chiar copiii, care le explica ceea ce altfel nu pare sa-i intereseze. Copiii si invatatorii lor raspund foarte bine la subiectul ecologie si in ei sta baza, in ei imi pun sperantele ca lucrurile vor merge spre bine.
Fotografiile autorului
28.04.2011, 22:35Constanta Szlavics
Oare de ce suntem atat de nepasatori cu natura? chiar nu realizam ca fara EA, nu existam ? Natura este darul cel mai de pret pe care l-am primit de la DUMNEZEU, este viata noastra si a urmasilor nostri care ne vor blestema ptr ce le lasam.
Daca stramosii procedau ca noi...
Ma revolt de fiecare data cand vad mizeria lasata in urma si ma tot intreb, oare ce-o fi in capul acelor ''specimene''care-si ''uita'' gunoiu'?
Si-mi raspund, ''gunoaiele isi lasa gunoaiele''!
Am participat de multe ori impreuna cu familia mea la acest gen de actiuni datorita firmei unde lucrez si de care sunt mandra ca-i pasa!
Va felicit si multumesc ca existati,voi sunteti speranta!