Uneori ii simtim doar mireasma, o mireasma de flori si de pamant reavan reinviat, alteori o auzim, dimineata, in cantecul plin de bucurie al pasarilor, sau o vedem, la amiaza, in lumina tot mai calda a soarelui. Dar cum am putea oare... pipai primavara? Metoda mea este simpla: merg la marginea unui rau, caut o salcie, care acum, in martie, are deja mugurii (matisorii) desfacuti, imi lipesc obrazul de ei si in cateva clipe simt mangaierile primaverii, ca pe o promisiune de fericire. Exces de romantism? Se prea poate, doar ca in cazul mugurilor de salcie, mesajul merita orice risc: a venit, in sfarsit, primavara. Nici un rau de pe lume nu poate sa-i stea impotriva si sa-i sperie vestitorii. Viata este de la inceput.
Ritualuri stravechi
Putini arbori sunt atat de iubiti de romani, precum salcia. Este primul copac vestitor de primavara, prin mugurii sai pufosi, apoi primul care infrunzeste si, in fine, printre ultimii care isi pierd vesmantul verde, toamna tarziu. Etnologii au descoperit zeci de ritualuri si credinte stravechi legate primavara de salcii. Ritualuri de fertilitate, de protectie a vitelor si a semanaturilor. Dar mai ales ritualuri de dragoste: fetelor de maritat le lasau flacaii la poarta matisori de salcie, ca sa le mangaie si sa le imblanzeasca sufletul. Chiar si icoanele impodobite cu ramuri de salcie, purtate de credinciosi la slujba de Florii, ca sa aduca noroc si belsug in casa. Cat despre aplicatiile medicinale ale salciei, mai ales cele de primavara, s-ar putea scrie biblioteci. In toate zonele tarii, fiertura era administrata contra naduselii (astmului) si a frigurilor (malariei). In Banat si in Tara Nasaudului, se dadea contra rastului (inflamatia splinei). In Nordul Moldovei, la manastiri, cu fierturi de ramuri tinere de salcie erau alinate suferintele celor cu oftica (tuberculoza pulmonara) sau cu aprindere la plamani (pneumonie). Scoarta de salcie macinata le era data copiilor ca sa nu faca pantecaraie (toxiinfectie alimentara). Baile cu salcie se faceau cand era vremea umeda sau cu vant, pentru a preveni si trata durerile articulare. Toate bolile care se agravau la vant erau considerate ca fiind o specialitate a salciei, ale carei ramuri flexibile, mereu triumfatoare in lupta cu vantul, i-au inspirat pe vindecatorii populari.
Salcia terapeutica
Recoltarea
Primavara, devreme, se culeg florile de salcie, adica acei matisori complet deschisi, de culoare verde-alburie, cu un miros fin, abia simtit. Florile de salcie se desprind de pe ramuri, se usuca la umbra, imediat dupa recoltare, in strat subtire, depozitandu-se apoi in pungi de hartie. In luna aprilie, cand seva incepe sa circule, se recolteaza si scoarta de salcie. In acest scop, se taie doar crengile tinere, care se vor regenera uluitor de rapid, salcia fiind campioana absoluta in acest sens. Se taie, asadar, lujerii tineri, de 1-2 ani, de pe care se curata scoarta cu ajutorul unui briceag, punandu-se apoi la uscat, in strat de 3-4 centimetri grosime. Cand scoarta isi pierde complet elasticitatea si devine casanta, procesul de uscare s-a incheiat si se pune la pastrare, in saculeti de panza.
Preparate din salcie
Fiertura de scoarta de salcie
Se pun doua lingurite de pulbere de scoarta de salcie intr-un pahar de apa si se lasa la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe vreme de cinci minute, cu 250 ml de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.
Infuzia combinata de matisori de salcie
Cum arata si numele, se combina extractia la rece cu cea la cald, conservandu-se astfel principiile active. Mod de preparare: 2-3 lingurite de flori de salcie maruntite se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu inca o jumatate de cana de apa fierbinte, 20 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza; se combina cele doua extracte. Doza - 3 cani pe zi, baute inainte de masa cu un sfert de ora.
Pulberea de scoarta de salcie
Extractul de scoarta de salcie
Este genul de remediu pe care este bine sa il aveti in orice moment la indemana, fiind de o eficienta rara, contra febrei, inflamatiei si a durerii. Extractul se obtine industrial la rece, prin dizolvarea principiilor active ale salciei, intr-o solutie alcoolica, care apoi se concentreaza prin uscare. Se obtine un produs ca un praf fin, cenusiu, extrem de concentrat. De regula, se iau 3-6 capsule a 400-500 mg de extract de salcie pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 15 zile de pauza.
Tratamente interne
* Meteosensibilitate - se bea dimineata si seara cate o cana cu infuzie combinata de matisori de salcie, pe stomacul gol. Acest preparat are un gust amar-astringent, nu prea placut, in schimb, are o actiune reglatoare extrordinara la nivelul sistemului nervos. Florile de salcie scad receptivitatea organismului si a psihicului la fenomenele meteorologice, prevenind si tratand durerile de cap, insomniile, starile de anxietate produse de schimbarile bruste de vreme, de prezenta fronturilor atmosferice cu presiune scazuta etc.
* Racelile si gripa - remediul sigur in cazul acestor afectiuni este extractul de salcie, administrat sub forma de capsule, cate 3-6 pe zi. Salcia scade sau elimina durerile de cap si musculare, mareste imunitatea si ajuta organismul sa lupte contra infectiei si, nu in ultimul rand, elimina starile de confuzie mentala si de somnolenta, care adesea insotesc racelile severe. Pe timpul tratamentului cu salcie, se recomanda, in mod special, consumul masiv de lichide, cate 2,5 litri pe zi.
* Durerile de cap - salicilatii din scoarta de salcie sunt un remediu anti-durere mai bun decat aspirina de sinteza. Pentru calmarea durerii de cap produsa de curentii de aer reci, de viroze, de oboseala etc., se recomanda administrarea fierturii de scoarta de salcie, cate 500 ml pe zi. Daca urmarim obtinerea de efecte mai rapide, atunci se ia extractul de scoarta de salcie, dar nu mai mult de 1800 mg zilnic.
* Durerile menstruale - intern, se ia extract de salcie (600-800 mg zilnic), iar pe abdomenul inferior se pun comprese calde cu fiertura de scoarta de salcie. Luata intern, salcia reduce durerile din zona bazinului si din cea lombara, reduce starea de iritabilitate psihica si elimina durerile de cap specifice menstrelor. Aplicata extern, sub forma compreselor calde, fiertura de salcie elimina spasmele uterine si favorizeaza oprirea hemoragiei (prin continutul de taninuri).
* Durerile de spate - intr-un studiu realizat in Statele Unite, 210 pacienti cu lombosciatica au fost impartiti in doua grupe egale. Cei din prima grupa au primit extract de salcie (600-1200 mg pe zi), iar cei din a doua grupa un remediu placebo (fals). Dupa doar 5 zile de tratament, 39% dintre cei care luau scoarta de salcie au inregistrat disparitia completa a durerilor de spate, fata de doar 6% dintre cei tratati cu remediul fals. Si inca un fapt: cei tratati cu salicilati NU au avut nici un fenomen gastric, hepatic sau intestinal neplacut - element care diferentiaza tratamentul cu antiinflamatoare naturale din salcie, de tratamentul cu medicamente de sinteza antiinflamatoare.
* Reumatismul si durerile articulare post-traumatice - un alt studiu, de aceasta data german, facut pe pacienti cu osteoartrita, a aratat eficienta scoartei de salcie in afectiunile reumatice. Pacientii care au luat extract de salcie (800-1200 mg pe zi) au inregistrat, dupa doua saptamani de tratament, disparitia sau diminuarea durerilor articulare, marirea mobilitatii articulare, disparitia unor simptome neplacute, cum ar fi senzatia de arsura sau de usturime la nivelul incheieturilor.
* Guta, valori ridicate ale ureei in sange - se face o cura cu fiertura de salcie, din care se beau 500-750 ml zilnic, intre mese, pe o perioada de trei saptamani. Salcia are un intens efect depurativ, determinand mobilizarea ureei si a altor substante in exces din tesuturi si eliminarea lor prin urina si prin transpiratie.
* Diaree, toxiinfectie alimentara - se administreaza pulberea de scoarta de salcie, cate 3-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol. Scoarta de salcie este un puternic antiseptic, taninurile sale precipitand in intestin cu bacteriile si inactivandu-le. De asemenea, scoarta de salcie are efect absorbant, ajutand la refacerea consistentei normale a scaunelor.
* Tendinite, bursite - inflamatiile tendoanelor si ale bursei sinoviale sunt tratate cu succes cu extract de scoarta de salcie. Se tin cure, cu o durata de 2-4 saptamani, timp in care se iau cate 800 mg de extract de salcie zilnic, pe stomacul gol. Acelasi tratament este valabil si pentru tratarea durerilor musculare, inclusiv a durerilor musculare produse de supraefort (febra musculara).
* Adjuvant in hipertensiune - se administreaza 800 mg de extract de salcie zilnic, in cure de cate 6 saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza. Scoarta de salcie are efect vaso-dilatator, scazand presiunea sanguina, iar in acelasi timp protejeaza, prin actiunea sa antioxidanta, vasele de sange impotriva formarii de depuneri de grasime si de colesterol (care apar frecvent la hipertensivi).
Precautii si contraindicatii
Tratamentul cu salcie este contraindicat persoanelor sensibile la aspirina, precum si femeilor insarcinate sau care alapteaza. Extractul de salcie se va administra cu prudenta in cazul tulburarilor de coagulare a sangelui, afectiunilor renale si hepatice severe, ulcerului gastro-duodenal.
EXTRACTUL DE SALCIE
Capsulele cu extract de salcie vor fi, fara doar si poate, inlocuitorul aspirinei. Povestea este veche de mai bine de 200 de ani si finalul ei va fi scris, probabil, chiar acum, la inceputul secolului XXI. In anul 1763, reverendul britanic Edward Stone a descoperit efectele de scadere a febrei si a durerii produse de scoarta de salcie si a facut o comunicare stiintifica Societatii Regale Britanice.
"Problema" este ca, in ultimii ani, in Germania si Statele Unite, au fost facute studii care au comparat efectul aspirinei cu salicilatii complecsi continuti in extractul de salcie. Spre surprinderea generala, acestia au avut o actiune antiinflamatoare si calmanta mult mai puternica decat celebra lor surata de sinteza, care s-a dovedit mai eficienta doar in scaderea febrei. Sa mai notam si ca, in timp ce aspirina de sinteza ataca mucoasa gastrica si peretii vaselor de sange, fragilizandu-i, extractul de salcie nu are aceste efecte adverse, din contra: imbunatateste imunitatea, protejeaza vasele de sange si are efecte antiinfectioase. Sa vedem in continuare trei aplicatii ale aspirinei naturale (extractul de salcie).
Tratamente cu scoarta de salcie
* Tromboflebita - se administreaza zilnic cate 400-600 (adica 2-3 capsule) de miligrame de extract de salcie, in cure de 6 saptamani, urmate de alte 3-4 saptamani de pauza. Este un tratament cu puternice efecte anticoagulante, care previne formarea cheagurilor de sange si migrarea lor in organism. Efectele extractului de salcie sunt mult potentate, daca se tine un regim alimentar cu multe fructe si radacinoase, in care se consuma si minimum doi litri de apa zilnic.
* Accidentul vascular cerebral - mai ales persoanele care au predispozitie spre formarea de cheaguri de sange, care au fumat sau care au valori ridicate ale colesterolului ar trebui sa tina cure, de trei ori pe an, cu extract de salcie. Zilnic, se administreaza cate 600 mg din acest extract, in reprize, inaintea meselor principale. Acest remediu previne ingrosarea peretilor si obstructia vaselor de sange care alimenteaza creierul.
* Infarctul - scoarta de salcie are efecte vasodilatatoare si antioxidante, prevenind depunerea de grasimi si de colesterol pe arterele coronare, si ingrosarea lor. Administrarea a 1-2 capsule, adica a 200-400 mg de extract, se face zilnic, in cure cu o durata de doua luni, urmate de trei-patru saptamani de pauza.